Un Tarhanası Nasıl Yapılır, Kaç Gün Bekletilir?
Un tarhanası yapmak için birçok malzemeye ihtiyaç vardır. Bu malzemeler karıştırılıp kurutulduktan sonra un tarhanası yapılabilir. Un tarhanası yapmak için gereken malzemeler şunlardır:
- 10 adet domates
- 1 kâse kadar nohut
- 1 kâse taze ya da kuru nane
- 5 adet yeşil biber
- İsteğe bağlı olarak süs biberi eklenebilir.
- Biraz taze nane, nane yerine reyhan da olabilir.
- 7 adet kuru soğan
- 5 tane salçalık biber
- 4 kilo yoğurt
- 5 kilo un
- 1 kâse miktarında iri tuz
Un Tarhanasının İçine Neler Koyulur?
Un tarhanasının içine koyulan malzemeler arasında domates, nohut, biber, kuru soğan vardır. Un, salçalık biber, nane gibi malzemeler de kullanılır. Un tarhanasının yapımı sırasında tüm malzemelerin hangi oranlarda olacağına dikkat edilmelidir.
Un Tarhanası Nasıl Yapılır?
Un tarhanası yapmak için şu aşamalar izlenir:
- İlk olarak bütün sebzeleri yıkanıp temizlendikten sonra rondodan geçirilmesi gerekir.
- Robottan geçirmeye uygun olmayanlar varsa küçük bir şekilde doğranmalıdır.
- Malzemelerin üzerine yoğurt ilave edilir.
- Nohut, haşlanmadan malzemelerin içerisine eklenir.
- Nohut, haşlanmadan malzemelere ilave edilir.
- Un, yavaş bir şekilde malzemelerin içerisine eklenmelidir.
- Un eklendikten sonra kek hamuru kıvamında bir kıvam olması gerekir.
- Karışımın ağzı kapatılmalı ve en az beş gün bekletilmelidir.
- Bekletme süresi tamamlanınca temiz ve güneş gören bir yere tarhana serilir ve suyu çekmesi beklenir.
- Suyu çekilen tarhana parçalanır. Parçalar, her defasında daha küçük bir hale getirilir. Son aşamada bir süzgeç yardımıyla tarhana parçaları ovalanır. Böylece toz haline gelir.
- Un tarhanası yapmak için tarhanalar, toz haline geldikten sonra büyük bir sinide bekletilerek kurutulmalıdır.
Un Tarhanası Kaç Gün Beklemeli?
Un tarhanasının bekletilmesi gereken gün sayısı 21 gündür. Üzerinde temiz bir bez olmalıdır. Tarhanalar, iki günde bir olacak şekilde yoğurulmalıdır. Sofra bezi ıslandıkça değiştirilmelidir. 21 gün sonunda tarhanalar, güneşte bekletilmelidir.
Un Tarhanası Ne Zaman Yapılır?
Un tarhanasının yapılma zamanı yaz aylarıdır. Bu mevsimde tüm sebzeler taze olur. Böylece lezzetli bir tarhana yapılır. Un tarhanası yapıldığı zamanda güneşe de ihtiyaç vardır. Kurutmanın güneşte yapılması daha sağlıklıdır. Bu nedenle genellikle Ağustos ayında tarhana yapılır.
Un Tarhanasını Toz Haline Getirmek İçin Ne Yapılmalıdır?
Un tarhanasını toz haline getirmek için parçalar elle ovulmalıdır. Parçalar, süzgeçten geçirildikten sonra toz haline gelir. Tarhanalar toz haline geldikten ve kuruduktan sonra saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Bez torbalarda saklamak daha sağlıklıdır. Saklama alanının serin ve kuru olmasına da özen gösterilmelidir.
En Lezzetli Tarhana Nasıl Yapılır?
En lezzetli tarhanayı yapmak için kendi damak tadınıza uygun malzemeler kullanmalısınız. Tarhana, farklı yörelerde farklı biçimlerde yapılır. Tarhana yapmak isteyenler, kendileri için en uygun tarifi seçmelidir. Bazı yörelerde tarhana oldukça acı biçimde yapılır. Bazı yörelerde ise daha tatlı bir tat elde edilir.
10 Kilo Tarhana Malzemeleri Nelerdir?
10 kilo tarhana malzemeleri şöyledir:
- 10 kilo un
- 1 demet maydanoz
- Yeteri kadar tuz
- 2 kilo kuru soğan
- 5 baş sarımsak
- Yarım kiloya yakın acı biber
- 1 demet nane
- 3 kilo ekşi yoğurt
- 2 kilo kapya biber
- 1 kilo yeşil biber
- Yarım paket tereyağı
- 3 kilo domates
- 1 demet dere otu
- Mayası için; 1 kilo ekşi yoğurt, 1 yıl evvel yapılan tarhanadan 1 su bardağı tarhana
Ev Yapımı Tarhana Hamuru Nasıl Olur?
Ev yapımı tarhana hamuru ilk başta sert olur. Sonra sulandıkça yumuşar. Tarhananın kıvamına dikkat etmek, istenilen lezzetin elde edilmesi açısından önemlidir. Un tarhanası yapmak isteyenler hamurun kıvamına ve diğer detaylara dikkat etmelidir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.