Un Tarhanası Nasıl Yapılır, Kaç Gün Bekletilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Un tarhanası yapmak için birçok malzemeye ihtiyaç vardır. Bu malzemeler karıştırılıp kurutulduktan sonra un tarhanası yapılabilir. Un tarhanası yapmak için gereken malzemeler şunlardır:

  • 10 adet domates
  • 1 kâse kadar nohut
  • 1 kâse taze ya da kuru nane
  • 5 adet yeşil biber
  • İsteğe bağlı olarak süs biberi eklenebilir.
  • Biraz taze nane, nane yerine reyhan da olabilir.
  • 7 adet kuru soğan
  • 5 tane salçalık biber
  • 4 kilo yoğurt
  • 5 kilo un
  • 1 kâse miktarında iri tuz

Un Tarhanasının İçine Neler Koyulur?

Un tarhanasının içine koyulan malzemeler arasında domates, nohut, biber, kuru soğan vardır. Un, salçalık biber, nane gibi malzemeler de kullanılır. Un tarhanasının yapımı sırasında tüm malzemelerin hangi oranlarda olacağına dikkat edilmelidir.

Un Tarhanası Nasıl Yapılır?

Un Tarhanası Nasıl Yapılır, Kaç Gün Bekletilir? - Resim : 1

Un tarhanası yapmak için şu aşamalar izlenir:

  • İlk olarak bütün sebzeleri yıkanıp temizlendikten sonra rondodan geçirilmesi gerekir.
  • Robottan geçirmeye uygun olmayanlar varsa küçük bir şekilde doğranmalıdır.
  • Malzemelerin üzerine yoğurt ilave edilir.
  • Nohut, haşlanmadan malzemelerin içerisine eklenir.
  • Nohut, haşlanmadan malzemelere ilave edilir.
  • Un, yavaş bir şekilde malzemelerin içerisine eklenmelidir.
  • Un eklendikten sonra kek hamuru kıvamında bir kıvam olması gerekir.
  • Karışımın ağzı kapatılmalı ve en az beş gün bekletilmelidir.
  • Bekletme süresi tamamlanınca temiz ve güneş gören bir yere tarhana serilir ve suyu çekmesi beklenir.
  • Suyu çekilen tarhana parçalanır. Parçalar, her defasında daha küçük bir hale getirilir. Son aşamada bir süzgeç yardımıyla tarhana parçaları ovalanır. Böylece toz haline gelir.
  • Un tarhanası yapmak için tarhanalar, toz haline geldikten sonra büyük bir sinide bekletilerek kurutulmalıdır.

Un Tarhanası Kaç Gün Beklemeli?

Un tarhanasının bekletilmesi gereken gün sayısı 21 gündür. Üzerinde temiz bir bez olmalıdır. Tarhanalar, iki günde bir olacak şekilde yoğurulmalıdır. Sofra bezi ıslandıkça değiştirilmelidir. 21 gün sonunda tarhanalar, güneşte bekletilmelidir.

Un Tarhanası Ne Zaman Yapılır?

Un tarhanasının yapılma zamanı yaz aylarıdır. Bu mevsimde tüm sebzeler taze olur. Böylece lezzetli bir tarhana yapılır. Un tarhanası yapıldığı zamanda güneşe de ihtiyaç vardır. Kurutmanın güneşte yapılması daha sağlıklıdır. Bu nedenle genellikle Ağustos ayında tarhana yapılır.

Un Tarhanasını Toz Haline Getirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Un tarhanasını toz haline getirmek için parçalar elle ovulmalıdır. Parçalar, süzgeçten geçirildikten sonra toz haline gelir. Tarhanalar toz haline geldikten ve kuruduktan sonra saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Bez torbalarda saklamak daha sağlıklıdır. Saklama alanının serin ve kuru olmasına da özen gösterilmelidir.

En Lezzetli Tarhana Nasıl Yapılır?

En lezzetli tarhanayı yapmak için kendi damak tadınıza uygun malzemeler kullanmalısınız. Tarhana, farklı yörelerde farklı biçimlerde yapılır. Tarhana yapmak isteyenler, kendileri için en uygun tarifi seçmelidir. Bazı yörelerde tarhana oldukça acı biçimde yapılır. Bazı yörelerde ise daha tatlı bir tat elde edilir.

10 Kilo Tarhana Malzemeleri Nelerdir?

Un Tarhanası Nasıl Yapılır, Kaç Gün Bekletilir? - Resim : 2

10 kilo tarhana malzemeleri şöyledir:

  • 10 kilo un
  • 1 demet maydanoz
  • Yeteri kadar tuz
  • 2 kilo kuru soğan
  • 5 baş sarımsak
  • Yarım kiloya yakın acı biber
  • 1 demet nane
  • 3 kilo ekşi yoğurt
  • 2 kilo kapya biber
  • 1 kilo yeşil biber
  • Yarım paket tereyağı
  • 3 kilo domates
  • 1 demet dere otu
  • Mayası için; 1 kilo ekşi yoğurt, 1 yıl evvel yapılan tarhanadan 1 su bardağı tarhana

Ev Yapımı Tarhana Hamuru Nasıl Olur?

Ev yapımı tarhana hamuru ilk başta sert olur. Sonra sulandıkça yumuşar. Tarhananın kıvamına dikkat etmek, istenilen lezzetin elde edilmesi açısından önemlidir. Un tarhanası yapmak isteyenler hamurun kıvamına ve diğer detaylara dikkat etmelidir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız