Tüketiciler dikkat! Uzmanlar uyardı: Herkes yapıyor ama zehirleyebilir! Asla ısıtmayın
Günümüzde ilaç sektörünün de gelişmesi ile birlikte dört bir yanımız takviyeler ile dolup taşmaya başladı. Eczaneler başta olmak üzere çok çeşitli satış platformlarında tüketicilerin beğenilerine sunulan ilaç formlu takviyeler, özellikle koronavirüs döneminde ciddi bir patlama yaşadı. O zamandan bu yana vatandaşları uyaran uzmanlar, bağışıklık sisteminin takviyelerden önce beslenme düzeni ile desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
Mevsiminde ve doğal beslenmenin bağışıklık sistemini doğrudan güçlendiren başlıca faktörler arasında yer aldığını ve buna bağlı olarak da hastalıklardan koruduğunu belirten uzmanlar, bu noktada iki günlük yemek yapanları uyardı. Bazı yemeklerin kesin suret ile ısıtılmaması gerektiklerini belirten uzmanlar, aksi takdirde ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini bildirdi. Peki, hangi yemekler ısıtılmaz? İşte ayrıntılar…
SİNDİRİM SİSTEMİNİZ ZARAR GÖREBİLİR
Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre bazı yemeklerin ısıtılması sanılanın aksine ciddi risklerin oluşmasına yol açabilir. Özellikle sindirim sistemine doğrudan etki eden bazı besinlerin ısıtılmaları durumunda zehirlenme gibi olumsuz olayların yaşanabileceğini belirten uzmanlar, o yemekleri peş peşe sıraladı.
HANGİ YEMEKLER ISITILMAMALI?
Isıtıldıklarında ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek bazı yemekler ve besinler şu şekilde:
- Patates: Bir önceki günden kalan patatesleri ısıtmak, sebzenin içinde bulunan nişastanın yapısını değiştirerek sindirim sorunlarının yaşanmasına yol açabilir.
- Mantar: Tekrar tekrar ısıtıldığında protein oranı eriyen ve bozulan mantar, sindirim sistemine zarar verebilir.
- Tavuk: Tekrar ısıtılan tavukta bakteri üreyebilir. Bu neden ile bir önceki günden kalmış olan tavuk yemeklerinin oda koşullarında ısınması beklenmelidir.
- Yumurta: Tekrar ısıtılan yumurtada besin değer yok olup gider. Bu da birtakım sindirim sorunlarına yol açabilir.
- Pilav: Birçok kişinin ısıtarak tükettiği pirinç pilavı da ısıtılmamalıdır. Isıtılan pirinç pilavında bakteri üreme olasılığının yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda son derece dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.