Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Şener Sar

Sporda Norveç örneği!

Nüfusu sadece 5.5 milyon. Yaz olimpiyatlarında 59 altın,53 gümüş, 50 bronz olmak üzere 162, Kış olimpiyatlarında ise 148 altın, 134 gümüş ve 123 bronz madalya kazandı.
Norveç’ten bahsediyorum.
Hem yaz hem de kış olimpiyatlarında toplam 567 madalya kazanan Norveç yaz olimpiyatlarındaki ülkeler sıralamasında 21, kış olimpiyatlarındaki ülkeler sıralamasında ise 1.sırada yer alıyor.
Peki bunu nasıl başarıyorlar.
Norveç çocuk sporuna en fazla yatırım yapan ülkelerden birisi.
6 ila 12 yaş arası 10 çocuktan 9’u bir veya daha fazla spor faaliyetlerine katılıyor.
Norveç alt yapı sporcularına yatırım yaparken geleceğin şampiyonları olacak çocuklarla ilgili yıllar önce Kanuni mevzuat geliştirildi ve “Sporda Çocuk Hakları” olarak 7 madde yayınladı.

NEDİR BU ÇOCUK HAKLARI KONUSU?

1. GÜVENLİK
Çocuklar güvenli ve sağlıklı bir ortamda spor yapma hakkına sahiptir. Herhangi bir uygunsuz baskı, yaralanma ve istismardan korunurlar, her 6 yaşındaki bir çocuğa bir yetişkin mutlaka eşlik eder.

2. DOSTLUK VE KEYİF
Çocuklar eğitim ve yarışma faaliyetlerine katılma hakkına sahiptir. Çocukların kendi aralarında dostluk ve dayanışmanın gelişmesine için yetkililer her türlü tedbiri alırlar.

3. YETERLİLİK
Çocuklar yeterlilik duygusunu deneyimleme hakkına sahiptir ve çeşitli beceriler öğrenmek için onlara da fırsatlar sunularak antrenmanlarda başkalarıyla etkileşimlerinde farklılıklar ortaya konulur.

4. ETKİ
Çocuklar kendi görüşlerini ifade etme hakkına sahiptirler. Her çocuğun görüşleri dikkat ve titizlilikle kıymetlendirilir. Çocuklara fırsat tanınarak kendi fikirlerini hayata geçirebilmek için antrenörleri ve ebeveynleri ile spor faaliyetleri konusunda planlama oturumlarına katılırlar.

5. SEÇİM ÖZGÜRLÜĞÜ
Çocuklar hangi sporu veya kaç spor branşını seçme hakkına sahiptirler.

6. HERKES İÇİN YARIŞMALAR
Çocuklar yarışmalarda istedikleri branşı seçme ya da yarışmalara katılmak ve katılmamak hakkına sahiptirler. Ayrıca bir çocuk aynı spor dalında bir kulüpten diğerine transfer olabilme, disiplinli yeni nesil rekabetçi sporlarda rekabet etme hakkına sahiptir.

7. ÇOCUKLARIN ŞARTLARINA GÖRE
Çocuklar yaşlarına, fiziksel gelişimlerine ve olgunlaşma seviyesine göre eğitim ve yarışmalara katılma hakkına sahiptirler.

NORVEÇ ÇOCUK SPORUNDA KALKINMA PLANI

Norveç çocuk sporuna yönelik gelişim planı çocuklara şunları sağlamayı amaçlamaktadır:

1) Federasyonlar ve koçlar öncülüğünde çocukların spor faaliyetlerinde onlara mümkün olan en büyük spor çeşitliliği, eşit fırsatlar, temel hareket becerilerinin geliştirilmesi, eğitim planları, bireysel ve pratik uygulamalar öğretilir.

Çocuk 6 yaşına geldikten sonra onun gelişimini teşvik etmek, güçlendirmek için oyun ve çeşitli aktiviteler, temel hareket becerileri çerçevesinde onlara sunularak öğretilir.

7-9 YAŞ
Bu yaş grubundaki çocukların gelişim düzeylerine göre onlara çeşitli fiziksel aktiviteleri keşfetmek ve uygulamak için iyi fırsatlar sunulur.
Bu yaş gurubunda farklı hareket kalıpları, aktiviteler, spor egzersizleri, geniş bir hareket deneyimi ile birlikte çocukları gelişmek için iyi bir temel oluşturur, daha sonraki bir aşamada ise onlara çeşitli beceriler sunulur.

10-12 YAŞ
Bu yaş grubundaki çocuklara, spor çeşitli aktivitelerle sunulma şekilde planlanır. Bu yaş gurubunda yer alan ve gelişimleri sağlıklı olan çocuklara iyi temel becerileri sağlamak için yüksek yoğunluk antrenmanlarla birlikte ilgili branda yönelik teknik kapasite geliştirilerek uzmanlaşmasına doğru adımlar atılır.

TÜRKİYE 104’TE KALDI
Sadece 5.5 milyon nüfusa sahip Norveç’te bilinçli spor yaptırılan çocuklar büyüdüklerinde olimpiyatlarda 567 madalya kazanırken, Norveç’in nüfusundan 16 kat daha fazla nüfusa sahip olan güzel ülkemiz Türkiye olimpiyatlarda sadece 104 madalya kazanabildi.
Türkiye’de sporda geri kalmışlığın en büyük sebebi ise devletin verdiği müthiş imkanlara rağmen, koltukların bir çok liyakatsız, niteliksiz ancak her şeyi biliyordum diyen, ahkam kesen insanlarla doldurulmasından kaynaklanmaktadır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER