Sofralarda ki gizli tehlike: Sevdiğiniz o lezzet kolon kanseri riskini artırıyor! Hemen uzaklaşın
Kolon kanseri, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli tarama testleri, bu ciddi sağlık sorununa karşı alınabilecek önlemler arasındadır. 45 yaş ve üzeri herkesin, risk faktörlerini azaltmak ve erken tanı için tarama testlerini ihmal etmemesi gerekmektedir.
Kolon kanseri, dünya genelinde en yaygın görülen kanser türlerinden biri olarak biliniyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Refik Bademci, özellikle hayvansal yağ ve kırmızı et ağırlıklı beslenmenin, lifli gıdaların az tüketilmesinin ve batı tarzı endüstriyel gıdaların fazla alımının kolon kanseri riskini artırdığını vurguluyor. Obezite, alkol ve sigara kullanımı da bu riski yükselten diğer faktörler arasında yer alıyor. İşte tüm detaylar...
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Kolon Kanseri Farkındalık Ayı’nda Doç. Dr. Bademci, tüm kanser türlerinde olduğu gibi kolon kanserinde de erken tanı ve tedavinin büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Dışkıda kan, tuvalete çıkma sıklığında değişiklikler, karın ağrısı ve şişkinlik gibi belirtiler, kolon ve rektum kanserinin işaretleri olabilir.
TARAMA TESTLERİNİN ÖNEMİ
Uzman doktorlar, 45 yaş ve üzeri bireylerin düzenli aralıklarla bu konuda tarama testleri yaptırmalarının önemine dikkat çekiyor. Gizli kan testinin her yıl, kolonoskopinin ise beş yılda bir yapılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, ailede kalın bağırsak kanseri öyküsü bulunanlar ve meme, yumurtalık ya da rahim kanseri geçirmiş olanlar daha riskli gruplarda yer alıyor.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kolon kanserinin tedavisi, hastalığın evresine göre değişiklik gösteriyor. Cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi, tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Doç. Dr. Bademci, hastalığın evresine bakılmaksızın, genel olarak cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemleri, açık cerrahiye göre daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci sunuyor.