Siyanür Zararları: Siyanür Suya Karışırsa Ne Olur? Siyanür Havaya Karışır Mı? Siyanür İnsan Vücuduna Ne Yapar?
Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan toprak kayması ardından siyanürlü toprak altında kalan 9 işçi aranmaya başladı. Altın madeninde yer alan siyanür insan vücuduna zarar verir mi merak edildi. Fırat Nehri'ne karışmaması için engelleme çalışması yapıldı. Peki, siyanür suya karışırsa ne olur? Siyanür insan vücuduna ne yapar? İşte yanıtı..
Tüm Türkiye'yi yasa boğan Erzincan İliç altın madeni toprak kayması detayları geldi. Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kayması ardından 9 işçi siyanürlü toprak altında kaldı. Son dakika bilgilerinin gelmeye devam ettiği bölgede zehirli siyanürün Fırat Nehri'ne karışmaması için çalışma başlatıldı. CN kimyasal formüllü siyanür suya karışırsa ne olur merak eden vatandaşlar araştırma yaptı. Peki, siyanür havaya karışır mı? Siyanür toprağa karışırsa ne olur? Siyanür insan vücuduna ne yapar? İşte merak edilenler ve siyanür zararları..
SİYANÜR SUYA KARIŞIRSA NE OLUR?
Siyanür hücresel solunumu durdurarak ölüme neden olabilir. Son derece zehirli bir maddedir. Siyanür suya karıştığında insanlar ve hayvanlar tarafından yutulabilir veya solunabilir. Bu nedenle ölüme yol açabilir. İnsanlar için son derece zehirli olan siyanür Fırat Nehri suyuna karışmaması için çalışmalar başlatıldı.
SİYANÜR HAVAYA KARIŞIR MI? TOPRAĞA KARIŞIRSA NE OLUR?
Siyanürün çoğu hidrojen siyanüre dönüşerek buharlaşır. Böylece buharlaşan miktar insan sağlığına zararlı olacak miktarın altına düşer. Sudaki siyanürün bir kısmı mikroorganizmalar ya da demir gibi metallerle birleşerek daha az zararlı kimyasallara dönüşür. Siyanürün toprağa karışması halinde zehirli gıda üremesi başlar. Bunun insanlara geçmesi de yaşamı tehdit eder. Oldukça ölümcül madde olan siyanür solunum yoluyla veya sindirim yoluyla bulaştığında hızla ölümcül olabilir.
SİYANÜR İNSAN VÜCUDUNA NE YAPAR?
Sanayi, madencilik, metal işleme, tarım ve kimya gibi çeşitli endüstrilerde güvenlik protokolleri altında kullanılan siyanür zehirlenmesi insanı hızlı etkiler. Hücrelerdeki oksijen kullanımını engelleyerek ölüme neden olan siyanür solunumu bozar. Vücuttaki organlar işlevsiz hale gelir.
SİYANÜR ZARARLARI
Siyanür, solunum sistemine ciddi zararlar verebilir. Solunum yollarında tahrişe ve solunum yetmezliğine neden olabilir.
Siyanür, kalp atışlarını düzensizleştirebilir ve kan basıncını düşürebilir. Bu da kalp ve dolaşım sistemine zarar verebilir.
Siyanür, sinir sistemini etkileyebilir ve sinir hücrelerine zarar verebilir. Bu durum, baş dönmesi, baş ağrısı, kasılmalar ve nöbetlere neden olabilir.
Siyanür, vücuttaki normal metabolizma süreçlerini engelleyebilir. Bu, metabolik asidoz gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Yeterli miktarda siyanür alımı, hızlı ve ölümcül sonuçlara yol açabilir. Siyanür zehirlenmesi vakalarında hızlı tıbbi müdahale hayati önem taşır.
Uzun süre maruz kalındığında, siyanür bazı kanser türlerinin gelişimine katkıda bulunabilir. Özellikle sigara dumanında bulunan siyanürün akciğer kanseri riskini artırdığı gösterilmiştir.