Salim Ensarioğlu istifa mı etti, neden istifa etti? Salim Ensarioğlu kimdir, nereli, kaç yaşında?
1955 yılında Dicle'de dünyaya gelen Mehmet Selim Ensarioğlu, Zaza asıllı bir Türk siyasetçi olarak bilinir. Lise mezunu olan Ensarioğlu, çeşitli alanlarda serbest inşaat müteahhitliği, madencilik ve çiftçilik gibi sektörlerde faaliyet göstermiştir.
Siyasi kariyerine Dicle İl Genel Meclis Üyeliği ile başlayan Ensarioğlu, XIX., XX. ve XXI. Dönemlerde Diyarbakır Milletvekilliği görevini üstlenmiştir. Ayrıca, 51-52 ve 54. Hükûmetlerde Devlet Bakanlığı yapmıştır. Bu dönemde, bölge nüfusunun artmasına dair duyduğu endişeyi dile getiren ve nüfus planlamasına yönelik çeşitli öneriler içeren bir raporu imzalamayı reddederek dikkat çekmiştir.
Siyasi hayatında önemli bir döneme damga vuran Ensarioğlu, Haziran 2010'da uzun yıllar görev aldığı Demokrat Parti'den ayrılarak parti yönetiminin 12 Eylül referandumunda aldığı tutumu onaylamadığını belirterek yaklaşık 12 bin üyeyle birlikte istifa etmiştir. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili adayı olan Ensarioğlu, seçilememiştir. 2018 seçimlerinde İYİ Parti'den Diyarbakır milletvekili adayı olmuş ancak bu sefer de seçilememiştir.
Günümüzde İYİ Parti Başkanlık Divanı üyesi ve Ortadoğu Politikaları Başkanı olarak görev yapan Ensarioğlu, 2023 seçimlerinde İstanbul II. Bölge İYİ Parti milletvekili adayı olmuş ve seçilerek İYİ Parti'nin İstanbul milletvekili olarak göreve başlamıştır. Tecrübeli siyasetçi, uzun soluklu kariyerindeki deneyimini İYİ Parti çatısı altında sürdürüyordu.
ŞEYH SAİD AÇIKLAMASI
İYİ Partili Salim Ensarioğlu Şeyh Said'in isminin Diyarbakır'da bir bulvara verilmesine ilişkin başlayan tartışmalar hakkında şunları söylemişti: "Son günlerde Diyarbakır’da bir bulvara bölgemizin en önemli değerlerinden Şeyh Said efendinin isminin verilmesi üzerinden başlayan tartışmalarda bölgenin toplumsal ve dini değerlerinden birine dönüşen Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddediyorum. Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir.
Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz. Bu minvalde daha önce de defalarca dile getirdiğim üzere Şeyh Said gibi büyük değerlere dönüşen Beddiüzzaman Said Nursi ve Seyid Rıza’nın da mezar yerlerinin açıklanması hafıza barışına hizmet edecektir. Anılan değerlerin mezar yerleri aleni bir değer iken devlet sırrı diye ifadelendirilmesi akla ziyan olmakla beraber hafıza barışına hizmet etmemektedir.
Ülkemizde öncelikli olarak bir hafıza barışından başlanıp huzur ikliminin kalıcı olarak sağlanmasının tüm kesimlerin dahli ile mümkün olabileceği inancının kırılmasına müsade etmeyeceğimizi ilgili taraflar bilmelidir. Ayrıca bu inancı taşıyan ilgili kamuoyunun taşıdığı bu inancını daha yüksek bir sesle dile getirmesini temenni ediyorum."
Disipline sevk edilen Ensarioğlu partisinden istifa etti.