Sahteleri sağlığı tehdit ediyor! Gerçek zeytinyağı nasıl ayırt edilir? İşte püf noktaları
Doğal ve mevsiminde beslenmenin insan sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu her fırsatta vurgulayan uzmanlar, zeytinyağı tüketimine dikkat çekti. Zeytinyağının güçlü içeriğinin başta sindirim sistemi olmak üzere insan vücudunu pek çok alanda olumlu yönde desteklediğini belirten uzmanlar, son olarak sahte zeytinyağlarına dikkat çekti.
Fiyatların son dönemlerde üst üste zamlanmasından ötürü sahte zeytinyağlarının piyasada kol gezmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, bu konuda son derece temkinli davranılması gerektiğini belirtti. Gerçek zeytinyağının bazı ayrıntılar ile ayırt edilebileceğini belirten uzmanlar, o püf noktalar ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Peki, gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağı satın alırken nelere dikkat etmek gerekir? İşte ayrıntılar…
RENGİNE DİKKAT EDİN
Gerçek zeytinyağı ile ilgili önemli bilgilendirmelerde bulunan uzmanlar, ilk olarak renge dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Gerçek zeytinyağının renginin genel olarak yeşilimsi veyahut da sarımsı bir renge sahip olduğunu belirten uzmanlar, rengin hasat zamanına, zeytinin yetiştirildiği bölgeye ve zeytinin cinsine göre değişiklik gösterdiğini ifade etti. Ancak kaliteli zeytinyağının renginin yoğun ve canlı olması gerektiğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, açık renkli zeytinyağının genellikle rafine edilmiş veyahut da karıştırılmış yağlardan elde edildiğini bildirdi.
KOKU VE TAT ÖNEMLİ
Rengin yanı sıra koku ve tat gibi faktörlerin de zeytinyağının kalitesinin anlaşılmasında etkili olduğunu ifade eden uzmanlar, meyvemsi ve çimensi bir kokuya sahip olan zeytinyağlarının güvenilir olduğuna dikkat çekti. Tat olarak ise gerçek zeytinyağının hafif acımsı ve baharatlı bir tatta olduğunu belirten uzmanlar, tadı ve kokusu hafif veyahut da nötr olan ürünlerde kalitenin düşük olduğundan bahsedilebileceğini ifade etti.
Zeytinyağı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanın da ürünün yağ asidi oranının olduğunu belirten uzmanlar, düşük asitli zeytinyağlarının daha kaliteli olduğunu ifade etti. Kaliteli zeytinyağının asit oranının yüzde 0,8’in altında olduğu bildirildi.