Hamileyken Ne Yememeli? Gebelikte Yenmemesi Gerekenler

Kadınların 9 ay boyunca yaşadığı hamilelik dönemlerinde dikkati elden bırakmamak gerekiyor. Bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için dikkat edilmesi gereken yiyecek ve içecekler bulunuyor. Peki, hamileyken ne yenmez? İşte gebelikte tüketilmesi önerilmeyen besinler..

Hamileyken Ne Yememeli? Gebelikte Yenmemesi Gerekenler

Gebelik boyunca tüketilmesi zararlı olan yiyecek ve içecekler listesi takip ediliyor. Gebelik boyunca bireylerin dikkat etmeniz çok önemli olan gıda türleri yer alıyor. Hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi için doğrudan etkili olan gıdalar yazımızda sizler için derleniyor. Organ ve sistem gelişimi açısından oldukça önemli olan gıdalar bebeğin beyin, kalp ve diğer organlarının sağlıklı gelişimi için önem arz ediyor. Peki, hamileyken ne yenir ne yenmez? İşte gebelikte tüketilmesi önerilmeyen besinler listesi..

Gebelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte bazı gıdalar bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir, enfeksiyon riski yaratabilir veya anneye zarar verebilir. Gebelikte tüketilmemesi önerilen besinler listesi şöyle;

- Çiğ veya az pişmiş et, yumurta ve balık (Listeria, Salmonella riski)

- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri (Listeria riski)

- İşlenmiş et ürünleri (sucuk, salam, sosis) — özellikle çiğ veya az pişmişse

- Karaciğer (ciğer) — A vitamini fazlalığı riski

- Cıva oranı yüksek balıklar (ör. kılıç balığı, köpek balığı)

- Çiğ deniz ürünleri (midye, istiridye vb.)

- Fazla kafein — önerilen günlük maksimum 200 mg

- Alkol — kesinlikle önerilmez

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Meyveler

Genel olarak meyveler faydalıdır ancak bazıları aşırıya kaçıldığında sorun yaratabilir. Ananas içeriğindeki bromelain maddesi rahim kasılmalarını tetikleyebilir. Özellikle ilk trimesterde fazla tüketilmemelidir. Papaya meyvesi özellikle olgunlaşmamış olanları rahim kasılmalarını tetikleyebilir. Üzümün aşırı tüketimi gaz ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Söz konusu meyveler tamamen yasak değildir. Sadece miktarına dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Yeşillikler

Yeşillikler faydalıdır ancak iyi yıkanmazsa enfeksiyon riski oluşturabilir. Roka, marul, maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler mutlaka sirke veya sirkeli suda iyice yıkanmalıdır. Kıvırcık ve ıspanak gibi yapraklı sebzeler iyice temizlenmediğinde toksoplazma veya bakteriyel enfeksiyon riski taşıyabilir.

Hamilelikte Midye Yenir Mi?

Çiğ veya az pişmiş midye yenmemelidir. Midye, denizden ağır metal ve toksinleri emebilir. Tamamen pişirilmiş bile olsa hamilelikte önerilmez. Çünkü gıda zehirlenmesi riski taşır.

Hamilelikte Hangi Balıklar Yenmez?

Cıva oranı yüksek balıklar kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü bebeğin sinir sistemi gelişimini olumsuz etkiler. Köpek balığı, Kılıç balığı, Orkinos (ton balığı – özellikle büyük boy ve kral uskumru tavsiye edilmez. Ayrıca çiğ balık (sushi gibi) balık türleri enfeksiyon riski nedeniyle tüketilmemelidir.

Hamileyken Ciğer Yenir Mi?

Karaciğer, çok yüksek miktarda A vitamini içerir. Fazlası doğumsal anomalilere neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte ciğer tüketimi önerilmez.

Hamilelikte Mayonez Yenir Mi?

Hazır, pastörize mayonez genellikle güvenlidir. Ancak ev yapımı mayonez çiğ yumurta içerdiği için Salmonella riski taşır — tüketilmemelidir.

Hamilelikte Cips Yenir Mi?

Cips besin değeri düşük, yağ ve tuz oranı yüksek bir atıştırmalıktır.

Nadiren tüketilebilir ama sürekli ve fazla tüketimi:

Ödem

Tansiyon sorunları

Kilo artışı gibi problemlere yol açabilir.

Hamilelikte Turp Yenir Mi?

Turp, çiğ olarak tüketilirse topraktan bulaşabilecek bakteriler yüzünden riskli olabilir. İyi yıkanarak ve tercihen pişirilerek tüketilmelidir.

Hamilelikte Sucuk Yenir Mi?

Çiğ sucuk kesinlikle önerilmez (Listeria ve Salmonella riski). İyi pişirilmiş sucuk az miktarda ve ara sıra tüketilebilir. Ancak: Katkı maddeleri ve tuz içeriği yüksektir. Sindirim problemleri yapabilir.

Bebeğin Sağlıklı Gelişimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Organ ve sistem gelişimi bebeğin beyin, kalp ve diğer organlarının sağlıklı gelişimi için protein, folik asit, demir, kalsiyum gibi besin öğeleri için gereklidir. Doğum kilosu yetersiz veya dengesiz beslenme, bebeğin düşük kilolu doğmasına neden olabilir. Zeka gelişimi ise özellikle omega-3 yağ asitleri ve iyot gibi maddeler, beyin gelişimi için önemlidir.

Annenin Sağlığını Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek ihtiyaç duyduğu besinleri anneden alıyor. Annenin beslenmesinin yetersizse olduğu durumlarda bebeklerde kalsiyum yetersizliği görülebiliyor. Annelerin aşırı kilo alımında gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) ve yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açabiliyor. Hamilelikte metabolizma hızlandığı için annenin kalori ve besin ihtiyacı artıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Hamileyken Yenmemesi Gerekenler
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız