Pirinçli aşure nasıl yapılır?
Aşure, Türk mutfağında geleneksel olarak Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü'nde pişirilen bir tatlı çeşididir. Farklı bölgelerde ve farklı kültürlerde çeşitli tariflerle yapılabilmektedir. İşte temel aşure tarifi

Malzemeler:
1 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut (gecelik suda bekletilmiş)
1 su bardağı kuru fasulye (gecelik suda bekletilmiş)
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı kuru kayısı (doğranmış)
1 su bardağı kuru incir (doğranmış)
1 su bardağı kuru erik (doğranmış)
1 su bardağı ceviz içi (doğranmış)
1 su bardağı şeker
1,5 litre su
1 lt süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı karanfil tozu
Yarım çay kaşığı yenibahar
Hazırlanışı:
Buğdayı yıkayın ve su ekleyerek haşlayın. Sonra suyu süzün ve tekrar yıkayın.
Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı tencerelerde su ekleyerek haşlayın. Daha sonra süzün.
Haşlanmış buğdayı büyük bir tencereye alın ve üzerine haşlanmış nohut ve fasulyeyi ekleyin.
Pirinci yıkayın ve tencereye ekleyin.
1,5 litre suyu tencereye ekleyin ve karıştırın.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirin.
Kuru meyveleri ve cevizi ekleyin, 10 dakika daha pişirin.
Şekeri ekleyin ve karıştırın.
Sütü ekleyin ve karıştırın.
Tuz, tarçın, karanfil tozu ve yenibaharı ekleyin. Karıştırın ve 5 dakika daha pişirin.
Aşure kıvamına geldiğinde ocağı kapatın ve aşureyi servis kâselerine paylaştırın.
Aşure soğuduktan sonra üzerine dilediğiniz şekilde süslemeler yapabilirsiniz. Geleneksel olarak aşure tarçınla süslenir.
Not: Aşure pişirirken malzemelerin ölçüsünü ve çeşitliliğini kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Geleneksel olarak aşurede 12 farklı malzeme bulunur, ancak bazı tariflerde daha fazla malzeme kullanılabilir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.