Moody’s bankaların kredi notlarını güncelledi! O Türk bankalarının kredi notları yukarıya çekildi
Moody’s Yatırım Hizmetleri veyahut da yaygın olarak kullanılan kısa ismi ile Moody’s, Moody’s Şirketi’nin bono ve tahvillerinin kredi derecelendirilmesi konusun uzmanlaşmış olan bir şirkettir. Ticari ve kamu işletmelerinin çıkardıkları bonolar üzerinde uluslararası platformda araştırmalar yapan şirket, son olarak ülkemizde hizmet veren bankalar ile ilgili bir liste hazırladı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından uygulamaya alınan sıkı para politikaları doğrultusunda enflasyon ile mücadele devam ederken verilen kararların ülkenin kredi notu üzerinde nasıl bir etki ettiği merak edildi. CDS risk priminin düşmeye devam ettiği öğrenilirken Moody’s önemli bir açıklamada bulundu. Şirket, kredi notları güncellenen bankaları peş peşe sıraladı. O listede Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar da yer aldı.
O BANKALARIN KREDİ NOTLARI YÜKSELTİLDİ
Türkiye’de hizmet veren bankalar üzerinde bir araştırma yürüten Moody’s araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Resmi bir açıklama yayınlayan şirket; Akbank, Denizbank, Alternatif Bank, HSBC Bank, Türk Eximbank, Garanti BBVA, Türkiye Ekonomi Bankası, QNB Finansbank ve Yapı Kredi Bankası’nın uzun vadeli yabancı paraya karşı risk derecelendirme notlarını yükseltmiş olduğunu bildirdi.
Ek olarak Denizbank, Alternatif Bank, HSBC Bank, Türkiye Ekonomi Bankası ve QNB Finansbank için uzun vadeli yabancı para mevduat notlarının da yükseltilmiş olduğu bilgisi paylaşıldı.
‘POZİTİFE ÇEVRİLDİ’
Moody’s’den gelen açıklamaya göre; Nurlo Yatırım Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, TSKB, Türkiye İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Şekerbank, QNB Finansbank, Odea Bank, Türk Exim Bank, Akbank ve Denizbank’a ilişkin not görünümlerinin de durağandan pozitife çevrilmiş olduğu bilgisi kaydedildi.
Moody’s tarafından yapılmış olan kredi notu güncellemelerinin Türk bankalarının yurt dışında imzalayacakları yeni anlaşmalar için büyük önem arz ettiği bildirildi. Yanı sıra kredi notları yükseltilmiş olan bankaların düşük faiz oranları karşılığında borçlanma imkanı elde edebilecekleri de ifade edildi.