Lezzetli Sigara Böreği Tarifi ve Püf Noktası
Sigara böreği, börek çeşitleri arasında en çok tercih edilen seçenektir. Bunun nedeni ise hazır yufka kullanımı ile çay demlenene kadar sigara böreklerinin hazır olmasıdır. Oldukça pratik bir şekilde hazırlanabilen sigara böreklerinin içerisine peynirle elde edilen harç konulabildiği gibi patates ya da kıymadan elde edilen harçta konulabilir.
Sigara börekleri hazırlandıktan sonra buzlukta muhafaza edilebilir. Bu da her daim elinizin altında, kısa sürede hazırlayabileceğiniz böreklerinizin olmasını sağlar. Özellikle habersiz gelen misafirler için hızlıca börek yapılmasına imkan sunan bu avantaj, Ramazan ayı boyunca hem iftarda hem de sahurda taze ve çıtır çıtır sigara böreği yenmesine de imkan sunar. Bu yazımızda sizlere pratik bir şekilde sigara böreğinin nasıl hazırlanacağını ve aynı zamanda sigara böreğinin kızartma aşamasında patlamamasını sağlayacak püf noktalarını aktaracağız.
LEZZETLİ SİGARA BÖREĞİ İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Sigara böreğinin kızartılma aşamasında birçok kişi böreklerin patlamasından şikayetçidir. Bu sorun tamamen böreklerin sarılma aşamasına bağlı olarak gelişir. Sigara böreğinin püf noktalarında bu konuya değineceğiz ama önce sigara böreği hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesine geçelim;
- 3 adet yufka
- 1 kase lor peyniri
- 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
- 15 – 20 sap maydanoz
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
EVDE LEZZETLİ SİGARA BÖREĞİ NASIL HAZIRLANIR?
İlk olarak bir kasenin içerisine lor peynirini çıkartın. Ayrı bir kaseye kullanacağını kaşar peynirini rendeleyerek hazırlayın. Sonrasında maydanozları iyice yıkayın ve kuruladıktan sonra ince ince kıyarak kullanıma hazır hale getirin. Maydanozlar ile lor peyniri ve kaşar peynirini karıştırın. Ardından üzerine yumurtayı kırın ve küçük bir çırpıcı ya da çatal ile tüm malzemeleri karıştırın.
Bir adet yufkayı ortadan ikiye kesin ve altı eşit parçaya bölün. Yufkaların geniş kısımlarında bir yemek kaşığı olacak şekilde hazırladığınız karışımdan ilave edin. İki kenarı içe doğru kıvırın ve sıkı bir şekilde dar olan uca doğru sarın. Yufkanın uç kısmına gelindiğinde ıslatın ve sarma işlemini tamamlayın. Diğer parçalara da aynı işlemi yapın ve sigara böreklerini uygun bir tavada kızartmaya başlayın. Kızaran sigara böreklerini sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
LEZZETLİ SİGARA BÖREĞİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Hazırlanan sigara böreklerini kızartmadan uygun kaplara alabilir ya da direkt olarak buzdolabı poşetine yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde buzlukta sigara böreklerini muhafaza edebilir, ihtiyacınız olduğunda çıkartıp, kızartarak servis edebilirsiniz.
Sigara böreği yaparken tercih edilecek yufkaların taze olması gerekir. Sert ve kalın yufka ile sarılan böreklerin uç kısımları yapışmaz ve bu da böreklerin yağın içerisinde dağılmasına neden olur. Sigara böreği sararken sadece lor peyniri kullanmamaya özen gösterin. Lor peynirine rendelenmiş kaşar peyniri, Ezine peyniri ya da tulum peyniri gibi farklı bir peynir ilave edinç bu sayede börekler daha lezzetli olacaktır. Ancak peynirlerin yağlı olmamasına da özen gösterin. Nitekim yağlı peynirler, kızartma aşasında suyunu yağın içerisine bırakabilir.
Sigara böreklerinin kızartma aşamasında patlamaması için yufkaların içerisine çok fazla harç koymamaya özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra yufkaların kenar kısımlarının içe doğru kıvrılması ve sarma aşamasının da sıkı bir şekilde yapılması gerekir. Sigara böreği kızartılırken tercih edilecek yağın ilk kez kullanılıyor olması da bu aşamada oldukça önemlidir.