Lezzetli Muhallebi Tarifi ve Püf Noktası
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan muhallebi, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelen lezzetler arasında yer alır. Eski yıllarda insanların muhallebicilere giderek hem tatlılarını yediği hem de hoş sohbetler ettiği o zamanlar herkesin hatırındadır… İşte sizi o günlere götürecek muhallebi tarifini sizler için derledik.
Evinizde kolay ve hızlı bir şekilde hazırlayabileceğiniz muhallebiyi hem siz hem de aileniz severek tüketecek. Akşam yemeğinden sonra yanında tazecik demlenmiş çay ile yiyebileceğiniz bu efsane tatlıyı, gelen misafirlerinize de ikram ederek, herkesin ağzının tatlanmasını sağlayabilirsiniz.
LEZZETLİ MUHALLEBİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evinizde hijyenik ve lezzetli, kase kase muhallebi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;
- 1 litre su
- 1 su bardağı toz şeker
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı
EVDE MUHALLEBİ NASIL HAZIRLANIR?
Evde muhallebi hazırlamak için ilk olarak uygun bir tencerenin içerisine sütün dökülmesi gerekir. Ardından sütün üzerine toz şeker, un ve nişasta eklenir. Üzeri göz göz olup kaynayıncaya kadar muhallebi sürekli karıştırılarak pişirilmelidir.
Sıcak muhallebinin içerisine kaynadıktan sonra tereyağı ve vanilya ilave edilir. Ardından mikser kullanımı ile güzelce çırpılır. Çırpma işlemi ortalama olarak beş dakika devam ettirilir. Bu sayede muhallebinin kıvamı pürüzsüz bir hal alır. Hazır olan muhallebi eşit miktarda kaselere aktarılır. Oda sıcaklığına gelen muhallebiler daha sonra buzdolabına kaldırılır. İki saat dinlendirilen tatlılar, bu sürenin sonunda servise hazır hale gelmiş olur.
LEZZETLİ MUHALLEBİNİN PÜF NOKTALARI
Muhallebi yaparken kullanılacak olan nişasta, sütün içerisine eklenmeden önce ayrı bir kase içerisinde az miktarda süt ile açılmalıdır. Bu sayede topaklanma sorunu ortadan kalmış olur. Muhallebi ocaktan alınana kadar sürekli olarak karıştırılmalıdır. Aksi halde bu tatlının özelliği olan pürüzsüzlük elde edilemez. Muhallebi yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer püf noktası ise muhallebi kıvam aldıktan sonra üzerinde baloncuklar oluşmaya başlamış ise kaselere aktarılmalıdır.
Tüm bunların yanı sıra muhallebinin üzerinde oluşan tabakayı istemeyenler, kaselere aktarma işini tamamladıktan sonra üzerlerine streç film sarmayı tercih edebilir. Bunun için muhallebilerin soğumasının beklenmemesi gerekir.
MUHALLEBİNİN ÜZERİ NASIL SÜSLENİR?
Hazırlayacağınız muhallebileri sade olarak tüketmeyi ve ikram etmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak sade muhallebi yerine servisten önce üzerine damak tadınıza göre kuruyemiş parçaları ya da mevsim meyvelerinden de eklemeyi tercih edebilirsiniz.
Bunların yanı sıra damla sakızlı muhallebi, muzlu muhallebi, çilekli muhallebi ya da kakaolu muhallebi yaparak bu klasik tatlıda farklı aromalar deneyebilirsiniz. Sağlıklı bir şekilde hazırlayabileceğiniz muhallebileri çocuklarınız için de güvenle tercih edebilir ve tüketimini sağlayabilirsiniz.
MUHALLEBİNİN BESİN DEĞERLERİ
Evde hazırlanan muhallebinin 100 gramında yaklaşık olarak 155 kalori yer alır. Muhallebinin bir porsiyonunda ise 233 kalori bulunur. Aynı zamanda muhallebinin 100 gramında bulunan diğer besinler ve bu besinlerin sahip olduğu değerler şu şekilde sıralanabilir;
- Karbonhidrat: 5,45 gram
- Protein: 3,14 gram
- Yağ: 3,07 gram
- Lif: 0,05 gram
- Kolesterol: 11,35 mg
- Sodyum: 43,74 mg
- Potasyum: 134,08 mg
- Kalsiyum: 105,13 mg
- A Vitamini: 37,53 IU
- C Vitamini: 0,87 IU
- Demir: 0,12