Lezzetli Kıymalı Taze Fasulye Tarifi ve Püf Noktası
Taze fasulye hem zeytinyağlı hem kıymalı hem de kuşbaşı et ile kolayca hazırlanabilen bir yemektir. Yazın yapılan zeytinyağlı taze fasulye, sıcak yaz günlerinde insanın içini serinleten bir tada sahip olur. Bol domatesli olacak şekilde hazırlanan bu yemek, düşük bir kaloriye sahip olduğu için hem metabolizmanın çalışmasına destek olur hem de kilo veriminde kişilere destek sağlar.
Yaz aylarının yanı sıra kıymalı olarak hazırlanan taze fasulye, kış aylarında da sofralarda yer alır. Özellikle yanına enfes bir bulgur pilavı yapıldığında damaklarda tam bir lezzet şöleni oluşturur. Bu yazımızda sizlere kıymalı taze fasulyenin nasıl hazırlanacağınız ve bu yemeğin yaparken hangi püf noktalarına dikkat edilmesi gerektiğini aktaracağız.
KIYMALI TAZE FASULYE HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Kıymalı taze fasulye hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1/2 kilogram taze fasulye
- 100 gram dana kıyma
- 1adet küçük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet domates
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
LEZZETLİ KIYMALI TAZE FASULYENİN HAZIRLANIŞI
Kıymalı taze fasulye hazırlamak için ilk olarak soğanın küp küp doğranması ve hazır hale getirilmesi gerekir. Ardından kullanılacak olan domatesin de yıkanıp, soyulduktan sonra soğan gibi küp küp doğranması gerekir. Kullanılacak malzemeler hazırlandıktan sonra fasulyelerin yanlarında bulunan kılçıkların bir bıçak yardımı ile ayıklanması gerekir. Ardından fasulyeler uzunlamasına olacak şekilde ikiye bölünür. Doğranan fasulyeler iyice yıkanıp süzülür. Sonrasında düdüklü tencereye ya da kullanılacak normal bir tencereye zeytinyağı eklenir. Üzerine soğanlar ilave edilir ve soğanlar renk değiştirene kadar kavrulur.
Kavrulan soğanların üzerine kıyma eklenir ve suyunu çekene kadar kavrulur. Ardından salça ve domates eklendikten sonra bu kez salçanın kokusu gidene kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu işlemden sonra fasulyeler tencere eklenir ve üzerine tuzu serpildikten sonra suyu eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır ve pişmesi beklenir. Kaynama başladıktan sonra düdüklü tencere kullananlar, ocağı en kısık seviyeye getirmeli ve on ila on beş dakika yemeğin pişmesini beklemelidir.
KIYMALI TAZE FASULYE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Kıymalı taze fasulye yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, fasulyelerin kılçıklarının ayıklanmasıdır. Genel olarak fasulyenin boğumlu kısmında kılçık olur. Bu sayede tek tarafın temizlenmesi hem zaman kazanılmasına hem de daha pratik bir şekilde yemeğin hazırlanmasına imkan sunacaktır. Kıymalı taze fasulye yaparken normal tencere kullanılacak ise kontrollü bir şekilde yemeğin pişmesi sağlanmalıdır. Fasulyelerin çok fazla pişmesi halinde dağılması da kaçınılmaz olacaktır. Bu da hem yemeğin tadının hem de görüntüsünün bozulmasına neden olur.
KIYMALI TAZE FASULYENİN YANINA NE YAKIŞIR?
Kıymalı taze fasulye yemeğinin yanına bulgur pilavı ve cacık tercih edilebilir. Bulgur pilavı sade yerine patatesli tercih edilebilir. Bu sayede fasulye yemeğinin tadında dengelenmiş olacaktır. Öte yandan sade bir pirinç pilavı da kıymalı fasulyenin yanına eşlik edebilir. Şehriyeli ya da sebzeli pirinç pilavı da damak tadına göre tercih edilebilecek alternatifler arasında yer alır.
Başlangıç için tercihinize göre sıcacık bir çorba yapabilirsiniz. Aynı zamanda bol yeşillikli bir salata kıymalı taze fasulyenin yer aldığı bir menüye çok yakışacaktır.