Lezzetli Kısır Tarifi ve Püf Noktası
Kısır denildiğinde birçok kişi için akan sular durur. Hemen hemen herkesin severek tükettiği kısır, gelen misafirler için hazırlanan ikramlıkların baş rolüdür. Özellikle gün sofralarında kısır olmazsa olmazdır. Kısır yapımının temelinde ince bulgurun, sıcak su ile buluşması vardır. Geri kalan malzemeler, yöreden yöreye göre değişebildiği gibi insanların damak tadına göre de değişiklik göstermektedir.
Ülkemizde özellikle Antalya, Kilis, Antakya, Gaziantep, Adana ve Osmaniye’de oldukça meşhur olan kısır, çay demlenene kadar hazırlanabilir. Bu yazımızda sizlere oldukça lezzetli bir kısır tarifi sunarken aynı zamanda kısır yapmanın püf noktalarından da bahsedeceğiz. Gelin ilk olarak kısır hazırlamak için hangi malzemelerin kullanılacağına değinelim.
LEZZETLİ KISIR HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Lezzetli ve kolay bir şekilde kısır hazırlamak için yirmi dakikalık bir hazırlık sürecine, yirmi dakikalık da pişirme süresine ihtiyacınız olacak. Toplamda kırk dakika hazırlayıp, servis edebileceğiniz lezzetli kısırı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet limon suyu
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1/2 demet maydanoz
- 5 dal taze soğan
- Nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı tuz
LEZZETLİ KISIR NASIL HAZIRLANIR?
Evinizde kısa sürede yapabileceğiniz kısır için ilk olarak ısıya dayanıklı bir karıştırma kabı temin edilir. Bu kabın içerisine bir buçuk bardak sıcak su ve iki bardak ince bulgur ilave edilir. Bu aşamada tuz ilavesi de yapılabilir. Bu sayede tuzun daha elverişli bir şekilde dağılması da sağlanmış olur.
Kısır, tuz ve sıcak suyu kabın içerisine aldıktan sonra streç film kullanarak ya da kabın kapağı ile ağzı kapatılır. Bu süre, bulgurların şişmesini sağlar. Şişen bulgurların üzerine zeytinyağı, domates salçası ve biber salçası ilave edilir. Tüm malzemeler birbiri ile harmanlanana kadar karıştırılır. Bu aşamada, eldiven kullanımı ile karışımın yoğrulması da tercih edilebilir. Yağ ve salça karıştıktan sonra limon suyu ve nar ekşisi ilave edilerek, karıştırılmaya devam edilir. Bu aşamada bulgurun tadına bakılarak, gerekli ise tuz ilavesi yapılabilir. Son olarak güzelce yıkanan ve ince ince kıyılan maydanoz ile taze soğan da kısırın içerisine ilave edilir ve karıştırılır. Dileyenler kısır ölçüsünü baz alarak nane, kıvırcık ya da doğranmış salatalık ilavesi de yapabilir.
LEZZETLİ KISIRIN PÜF NOKTALARI
Lezzetli bir kısır elde etmenin en temel kuralı, doğru bulgurun seçilmesidir. İnce bulgur, suyu daha kolay bir şekilde çeker ve daha kolay pişer. Kalın bulgur ise suyu çekmez ve pişme aşamasında da oldukça fazla zaman kaybettirir.
Kısırın sulu olmasını istemiyorsanız, domates kullanımından kaçınmanız gerekir. Domates kullanımı, kısırın kıvamını sulandırır. Bunun meydana gelmemesi için domates kullanımının tercih edilmemesi gerekiyor. Öte yandan zeytinyağının ilave edilmesinde de dikkatli olunması gerekiyor. Zeytinyağının fazla kaçması da kısırın sulu ve yağlı kalmasına neden olacaktır.
KISIRIN BESİN DEĞERLERİ
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz lezzetli kısırın 110 gramlık bir porsiyonunda yer alan besin değerleri şu şekilde sıralanabilir;
- Protein, 4,59 gram
- Potasyum, 264,63 mg
- C Vitamini, 22,61 UI
- A vitamini, 95,1 UI
- Kalori, 179 kcal
- Karbonhidrat, 31,69 gram
- Kalsiyum, 42,84 mg