Lezzetli Kabak Tatlısı Tarifi ve Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kabak tatlısı için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:

  • Toz şeker (3 su bardağı)
  • Tahin (dilediğini kadar)
  • Öğütülmüş ceviz (dilediğiniz kadar)
  • Soyulmuş ve dilimlenmiş bal kabağı (2 kg)

Kabak tatlısı için öncelikle soyulmuş ve dilimlenmiş olan kabaklarınızı iyice yıkamanız gerekir. İyice yıkadığınız kabakların çekirdek kısmını ayıkladıktan sonra kabaklarınızı bir tencereye almalısınız. Bu tencerenin içine şekeri de ekleyerek kabakları 1 gece kadar tencerede bekleyin. Bu sayede kabaklar, suyunu salacaktır ve bu su yardımı ile kabakları pişirmek daha kolay olacaktır. Suyunu salmış olan kabakları ocakta 35 – 45 dakika kadar pişirmeniz gerekir. Pişen kabaklarınızı bir borcama aldıktan ve kabaklarınız soğuduktan sonra üstlerine dilediğiniz kadar tahin ve öğütülmüş ceviz ekleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.

Lezzetli Kabak Tatlısı Tarifi ve Püf Noktası - Resim : 1

LEZZETLİ KABAK TATLISI YAPMANIN PÜF NOKTASI NEDİR?

Lezzetli kabak tatlısı yapmanın püf noktası, kabak tatlısı yaparken su kullanmamaktır. Kabaklarınızı 1 gece kadar şeker ile birlikte bekletmeniz, kabakların doğal suyunun ortaya çıkmasına yol açacaktır. Kabakların doğal suyu, kabağın çok daha lezzetli olmasına ve kolay bir şekilde pişmesine yardımcı olur. Bu yüzden kabak tatlısı yaparken kabakları şekerle bekletmek yerine direkt su ekleyerek pişirmek gibi bir hata yapmamanız gerekir.

KABAK TATLISI NERENİN?

Kabak tatlısı kimine göre Sakarya şehrine kimine göre ise Antalya şehrine özgü bir yemektir. Bu yüzden kabak tatlısının tam olarak nerenin meşhur tatlısı olduğunu söylemek mümkün değildir. Kabak tatlısı ülkemizin genelinde sevilen bir tatlıdır.

KABAK TATLISININ FAYDALARI NELERDİR?

Kabak tatlısı, yoğun A vitamini içermesinden dolayı birçok faydaya sahiptir. Bu faydaların ilki, cildin güzelleşmesidir. A vitamini, ciltteki lekelenmeler ve kırışıklıklar için iyi bir çözümdür. Kabak tatlısının bir diğer faydası ise bağırsakların düzenli çalışarak kabızlığın engellenmesine yardımcı olmasıdır. Kabak tatlısının son faydası da göz sağlığını desteklemesidir. Ancak, kabak tatlısı yüksek oranda şeker içerdiği için dikkatli bir şekilde tüketilmesi gereken tatlılardan bir tanesidir.

KABAK TATLISININ ÜSTÜNE NE DÖKÜLÜR?

Kabak tatlısının üstüne en çok yakışan şeyler, öğütülmüş ceviz ve tahindir. Ceviz, tatlıya ayrı bir lezzet katarken tahin de tatlının yoğun şeker tadını dengeler. Buna ek olarak bazı kişiler, kabak tatlısını dondurma ile yemeyi de çok severler. Siz de kabak tatlısının üstüne biraz vanilyalı dondurma ekleyerek bu değişik lezzeti deneyebilirsiniz.

KABAK TATLISININ ŞEKERİ ÇOK OLURSA NE YAPILIR?

Kabak tatlısının şekeri çok olursa kabaklara biraz su ekleyerek kaynatabilirsiniz. Buna ek olarak tatlınızın şekeri çok fazla olduysa tatlı sosu için biraz daha fazla tahin kullanarak tatlıdaki şekerli tadı dengeleyebilirsiniz.

KABAK TATLISINDA GLÜTEN VAR MI?

Kabak tatlısı, glütensiz tatlılardan bir tanesidir. Bu yüzden çölyak hastaları gibi glüten hassasiyeti bulunan kişiler, gönül rahatlığı ile kabak tatlısı tüketebilirler. Ancak, kabak tatlısı yüksek oranda şeker içerdiği için glütensiz olsa da ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken tatlılardan bir tanesidir.

KABAK TATLISINDAN KALAN ŞERBET NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Kabak tatlısından kalan şerbet, birçok tarif için önemli bir malzeme olabilir. Kabak tatlısından kalan şerbeti, etimek tatlısı için kullanabilirsiniz. Etimek tatlısı için şerbetle ıslatmanız gereken etimekler, su ve şeker ile şerbet yapmak yerine kabak tatlısından kalan şerbetle ıslatabilirsiniz.

KABAK TATLISI KALORİ DEĞERİ NE KADAR?

Kabak tatlısı 85 gramlık bir porsiyon için 139 kalori değerine sahiptir. Bu yüzden kabak tatlısını, ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir.