Lezzetli Ispanaklı Börek Tarifi ve Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Börek tüketimi ülkemizde yediden yetmişe herkes tarafından sevilerek gerçekleştirilmektedir. Kahvaltı sofralarında, ara öğünlerde ya da akşam yemeklerinde sofralarda yer alabilen börek, farklı iç harçlar ile hazırlanabilir. Aynı zamanda börek yapımı için farklı formlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle gelen misafirlere ikram edilmek için hazırlanan böreklerin yanına kısır, makarna ya da patates salatası da yapıldığında damaklarda tam bir lezzet şöleni oluşur.

Patatesli, patlıcanlı, peynirli ya da kıymalı olarak sıklıkla tercih edilen börekler bunların yanı sıra ıspanaklı olarak da tercih edilmektedir. En çok tüketilen börek çeşitlerinden biri olan ıspanaklı böreğin nasıl hazırlanacağını ve ıspanaklı börek yaparken işinize yarayacak püf noktalarını sizler için derledik. Vakit kaybetmeden ıspanaklı börek yapmak için gerekli olan malzemelerin neler olduğuna geçelim.

Lezzetli Ispanaklı Börek Tarifi ve Püf Noktası - Resim : 1

LEZZETLİ ISPANAKLI BÖREK YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Dışarıdan sıcak sıcak alıp, afiyetle tükettiğiniz ıspanaklı börekleri evinizin mutfağında kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu sayede hem daha sağlıklı hem de her daim taze börekler tüketebilir, sevdiklerinize kendi elleriniz ile yaptığınız ıspanaklı börekleri ikram edebilirsiniz. Lezzeti bol ıspanaklı börek yapmanız için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 6 adet yufka
  • 1 kilogram ıspanak
  • Sıvı yağ
  • Susam
  • Kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

Ispanaklı böreğin sosu için gerekli olan malzemeler;

  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

ISPANAKLI BÖREK NASIL HAZIRLANIR?

Ispanaklı börek hazırlamak için ilk olarak işin en zor kısmının tamamlanması gerekir. Ispanakların güzel bir şekilde yıkanması ve tüm toprak kalıntılarından arındırılması için birkaç kez suya basılmalıdır. Bir kilogram ıspanağın tamamen temizlenmesinin ardından doğrama aşamasına geçilebilir. Ispanakların hazır hale gelmesinden sonra kuru soğan doğranır. Bir tavaya göz kararı sıvıyağ eklenir ve soğanlar renk değiştirene kadar kavrulur. Ardından ıspanaklar kontrollü bir şekilde soğanların üzerine eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Ispanaklar küçülmeye başladığında tuz, karabiber ve kimyon ilave edilir. Ispanakların yumuşaması ile ocak kapatılabilir.

Ayrı bir kap içerisine süt, yarım çay bardağı sıvıyağ ve yumurtalardan birinin sarısı eklenerek karıştırılır. Sonrasında kullanılacak olan tepsi yağlanır ve yufka geniş bir şekilde tepsiye yayılır. Bu aşamada yufkanın kenarlarının dışa taşması gerekir. Hazırlanan sos fırça yardımı ile yufkaya sürülür. Sonrasında bir diğer yufka büzüştürülerek ilk yufkaya dahil edilir, tekrar sos sürülür ve hazırlanan ıspanaklı harç katılır. Son yufka kalana kadar bu işleme devam edilir. Son yufka ise en alttaki yufkanın kenarları içe doğru kapatıldıktan sonra en üste yerleştirilir. Son yufkanın üzerine yumurta sarısı sürülür ve üzerine susam serpilir. Hazırlanan börek, 180 derecelik fırına verilir. Üzeri kızarana kadar pişirildikten sonra fırından çıkartılır. İlk sıcaklığı gittikten sonra servis edilebilir.

ISPANAKLI BÖREĞİN PÜF NOKTALARI

Ispanaklı börek yaparken dikkat edilmesi gereken ilk husus, ıspanakların güzel bir şekilde yıkanmasıdır. Bunun yanı sıra böreğin iç harcının kalıp gibi durması isteniyor ise bir miktar kaşar rendesi kullanılabilir. İç harç ilk yufkaya eklenmeden önce alt kısmına kaşar rendesi eklenir ise hazırlanan ıspanaklı harç kalıp halini alacaktır. Aynı işlem her harç eklemesinden önce tekrarlanabilir. Bu sayede ıspanaklı böreğin harcının dilimleme sırasında dağılması da engellenebilir.