Lezzetli Fırın Sütlaç Tarifi ve Püf Noktası
Fırın sütlaç oldukça eski zamanlardan beri Türk mutfağının en önemli sütlü tatlıları arasında yer alır. Yediden yetmişe herkes tarafından sevilen bir tatlı türü olan fırın sütlaç, pastanelerde de hala büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. Çoğu zaman akşam yemeklerinden sonra tatlı tüketimi tercih ediliyor. Kültürümüzde yer alan akşam tatlıları, taze demlenen çayın yanında afiyetle tüketiliyor.
Evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğini fırın sütlacı akşam yemeklerden sonra tercih edebileceğiniz gibi gelen misafirlerinize ikram etmek için de hazırlayabilirsiniz. Kendi mutfağınızda ve en iyi hijyenik koşullarda hazırlayacağınız bu sütlü tatlıyı hem kendiniz hem de çocuklarınız için gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.
LEZZETLİ FIRIN SÜTLAÇ HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evinizde pratik bir şekilde fırın sütlaç hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1 litre süt
- 1/2 litre sıcak su
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağından bir parmak eksik kırık pirinç
- Fındık
FIRIN SÜTLAÇ NASIL HAZIRLANIR?
Fırın sütlaç yapmak için ilk olarak pirinçlerin güzelce yıkanması ve nişastasından arındırılması gerekir. Suyu süzülen pirinçler, yarım litre suyun içerisinde ve kısık ateşte olmak şartı ile kırk dakika pişirilir. Pirinçlerin pişmesi sırasında ara ara karıştırılması gerekir. Bu sayede pirinçlerin birbirine yapışması engellenecektir. Pirinçler lapa olduktan sonra üzerine bir litre soğuk süt ilave edilir ve yavaş yavaş karıştırılmaya başlanır. Süt ilavesinden sonra ortalama olarak kırk dakika daha pişirilmeye devam edilir.
Sütlü pirinç karışımının kıvamı yoğunlaştıktan sonra şeker ilave edilir ve güzelce karıştırıldıktan sonra tencere ocaktan alınır. Hazırlanan sütlaç kepçe yardımı ile uygun kaselere eşit miktarda paylaştırılır. Bu aşamada kaselerin tamamen doldurulmamasına özen gösterilmelidir. Hazırlanan kaseler fırın tepsisine yerleştirilir ve tepsiye ortalama olarak bir parmak kalınlığında sıcak su eklenir. Hazırlanan fırın tepsisi, fırının en üst rafına yerleştirilir ve ızgara modunda 230 derece pişirilmeye başlanır.
Ortalama olarak altı ila yedi dakika sonra sütlaçların üzeri hafif yanık bir renk almaya başlayacaktır. Bu aşamada tepsi ters çevrilir ve tüm sütlaçların aynı derecede yanması sağlanır. Ardından fırından çıkartılan sütlaçlar oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Sonrasında ise buzdolabına alınan sütlaçlar dinlendirildikten sonra servis edilebilir. Servis edilmeden önce sütlaçların üzerine çekilmiş fındık serpiştirilebilir.
FIRIN SÜTLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Fırın sütlaç yapmanın en önemli püf noktası tercih edilecek olan pirinçtir. Sütlaç için kırık pirinç kullanılmalıdır. Ardından pirincin güzel bir şekilde yıkanmasına dikkat edilmelidir. Sütlaç hazırlarken pirinçlerin ilk olarak suda pişirilmesi ve ardından soğuk sütün ilave edilerek, süt ile pişirilmesi gerekir. Bu sıralama, sütlacın istenilen kıvamda olması için oldukça önemlidir. Aynı zamanda süt ilavesinden önce pirincin tüm suyu çektiğinden de emin olunmalıdır.
Bunun yanı sıra sütlacın lezzetli olması için ocak ayarının en kısıkta olması gerekir. Bu sayede tüm malzemelerin birbiri ile karışması daha kolay olacaktır. Sütlaç hazırlanırken sürekli olarak karıştırılmasına da dikkat edilmelidir. Bu sayede hem pirinçlerin birbiri ile yapışması hem de pirinçlerin tencereye yapışması engellenir. Fırın sütlacın en önemli özelliği üzerinin yanık olmasıdır. Ancak bu işlem yapılırken dikkatli olunması gerekir. Nitekim çok fazla yanması sütlacın tadının bozulmasına neden olacaktır.