Lezzetli Falafel Tarifi ve Püf Noktası
Orta Doğu mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olan falafel, özellikle Lübnan’ın geleneksel lezzetlerinden biri olarak bilinmektedir. İçerisinde et olmayan bu tarif daha çok vegan ve vejetaryenler tarafından tercih edilmektedir. Daha önceleri çok yaygın olmayan bu lezzet, artık hemen hemen tüm menülerde yer almaya başladı.
Daha önce hiç falafel yapmamış olanlar bu tarifin kendilerini zorlayabileceğini düşünse de işin aslı pek de öyle değil. Falafel için hazırlıklara başladığınızda aslında işinizin çok da zor olmadığını hemen anlayacaksınız. Bu yazımızda sizlere hem lezzetli hem de pratik falafelin nasıl yapılacağını hem de falafelin püf noktalarını aktarıyor olacağız.
FALAFEL YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Vegan mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan falafel, damaklarınızda hayranlık uyandıran bir tat yaratacak. İşte evde kolayca hazırlayabileceğiniz falafel için ihtiyacınız olan malzemeler;
- 1 su bardağı nohut
- 2 yemek kaşığı tahin
- Yarım su bardağı galeta unu
- 1 adet kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- 6 – 7 dal taze kişniş
- 2 yemek kaşığı susam
- 2 çay kaşığı kimyon
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz kişniş
- 1 çay bardağı sıvıyağ
EVDE FALAFEL NASIL HAZIRLANIR?
Falafel hazırlamak için ilk olarak nohutların bir gece öncesinden ıslatılması gerektiğini belirtelim. Tarifteki tüm malzemeler ayıklanmalı ve yıkanmalıdır. Ardından malzemeler mutfak robotuna sığabilecek şekilde üç, dört parçaya bölünmelidir. Maydanoz, soğan, kişniş ve nohudu mutfak robotuna ekledikten sonra iki ila üç kez olacak şekilde çekilmelidir.
Bu işlemlerin ardından bir kabın içerisine mutfak robotunda çekilen malzemeler aktarılır ve üzerine tüm baharatlar ilave edilir. En son olarak tüm malzemelerin üzerine zeytinyağı eklenir. İstenilen kıvam elde edilene kadar yoğrulma işlemine devam edilir. Bu aşamada hamurun çok cıvık olmamasına da özen gösterilmelidir. Hazırlanan harçtan ufak parçalar alınır ve yuvarlanır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlem yapılır ve tüm parçalar uygun bir tavaya eklenen sıvıyağın içerisinde kızartılır. Kızartılan falafeller sıcak sıcak servis edilir.
FALAFEL YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Falafel yaparken tercih edilecek nohutların haşlanmamış olmasına özen gösterin. Ancak nohutların bir gece önceden suya konulması gerektiğini de göz önüne alın. Aynı zamanda dileyenler falafel yapımında bakla kullanımını da tercih edebilir. Bunun için baklaların da yine nohutlar gibi bir gece öncesinden suda bekletilmesi gerekir. Bu sayede falafelin daha lezzetli olması sağlanacaktır.
Falafelin dokulu olmasını isteyenler, nohutların hafif parçalı kalmasına özen gösterebilir. Tüm bunların yanı sıra falafel yapımında kullanılacak olan kişnişin mutlaka taze olmasına dikkat edilmelidir. Nitekim kişniş, bu lezzetin ana tatlarından birinin oluşmasını sağlamaktadır. Damak tadına uygun olanlar kimyon kullanımı başta olmak üzere diğer baharatların kullanımını da bir miktar daha arttırabilir.
FALAFELİN BESİN DEĞERİ
Lezzeti ile herkesi kendine hayran bırakan falafelin besin değeri, 100 gramlık bir porsiyona göre hesaplanmaktadır. Buna göre, bir porsiyon falafelin sahip olduğu besinler ve bu besinlerin değerleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kalori: 268 kcal
- Karbonhidrat: 10,3 gram
- Lif: 4,2 gram
- Protein: 3,5 gram
- Yağ: 23,9 gram
- C vitamini: 54 mg
- Potasyum: 246,6 mg