Lezzetli Cheesecake Tarifi ve Püf Noktası
Cheesecake, Türkçeye ‘peynirli kek’ olarak çevrilmektedir. Birçok kişi bu tadın Amerika’dan çıktığını düşünse de işin aslı pek de öyle değildir. Cheesecake aslında Yunanistan’ın Samos Adası’ndan çıkmıştır. Çıkışı ile ilgili tam tarih bilinmese de bu tatlının ilk tarifinin 236 yılında ortaya çıktığı ve dört bin sene önce yenildiğine inanılmaktadır.
Oldukça eski bir tarihe sahip olan bu tatlı Yunanlılar tarafından enerji kaynağı olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle olimpiyat sporcularına cheesecake yedirilmiştir. Aynı zamanda düğün pastası olarak da cheesecake tercih edilmiştir. İlk başlarda daha basit bir tarife sahip olan bu tatlı, günümüze kadar gelişmiş ve daha zorlu bir yapım aşamasına sahip olmuş. Ancak sizler için derlediğimiz cheesecake tarifi ve püf noktaları ile evinizde eşsiz bir lezzete sahip cheesecake yapabilirsiniz.
LEZZETLİ BİR CHEESECAKE İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
İlk başta bu tatlının yapım aşaması birçok kişiye zor gelebilir. Ancak yapım için harekete geçildiğinde işin o kadar da komplike bir yapıya sahip olmadığını sizler de göreceksiniz. İşte evinizde cheesecake yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler;
Cheesecake alt taban malzemeleri;
- 2 paket yulaflı bisküvi
- 70 gram tereyağı
Cheesecake kreması için gerekli olan malzemeler;
- 400 gram labne
- 400 gram (2 adet) krema
- 2 büyük ya da 4 adet küçük yumurta
- Yarım su bardağı şeker
- 2 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 limon kabuğu rendesi
Cheesecake limonlu üst sosu için gerekli olan malzemeler;
- 2 su bardağı su
- 1 limon kabuğu rendesi ve yarım limonun suyu
- 2 yemek kaşığı tepeleme nişastası
- 4 yemek kaşığı şeker
- Çay kaşığının ucunda zerdeçal (sarı renk için)
EVDE CHEESECAKE NASIL HAZIRLANIR?
Evde cheesecake hazırlamak için ilk olarak bisküvilerin rondodan geçirilmesi gerekir. Ardından erimiş olan tereyağı bisküvilere eklenir ve kelepçeli kalıbın tabanına yayılır. El ile düzeltildikten sonra dolapta ortalama olarak yarım saat bekletilmelidir. Bu aşamada tatlının kreması hazırlanabilir. Bunun için ilk olarak labne ve çiğ krema çırpılır. Yumurta ve şeker ilave edildikten sonra un ve nişastada eklenir ve köpürene kadar çırpılır. Son olarak vanilya ve bir limonunun rendesi de eklenerek son kez çırpılır. Dolaptan çıkartılan bisküvi kalıbının üzerine hazırlanan krema karışımı dökülür.
Keki fırına vermeden önce yan kısımlarının folyo ile kapatılması gerekir. Bu sayede yan kısımların çok fazla kızarması engellenecektir. Üst kısmına ise ısıya dayanıklı iki adet küçük kase içerisine su ekleyerek konulmalıdır. Bu da üst kısmın çatlamasını engelleyecektir. 180 derecelik fırında ortalama olarak kırk beş ila elli dakika pişirildikten sonra soğumaya bırakılır.
Cheesecakein üst sosu için tüm malzemeler karıştırılır ve muhallebi gibi pişirilir. Son olarak elde edilen renge göre az miktarda zerdeçal ilavesi yapılabilir. İlk sıcaklığı giden kekin üzerine hazırlanan sos ilave edilir ve bir gece boyunca dolapta bekletilir. Ertesi gün afiyetle tüketimi gerçekleştirilir.
CHEESECAKE YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Evde cheesecake hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şunlardır;
- Alt taban için hazırlanan bisküviler için mutlaka rondo kullanın. Aksi halde bisküvilerin olması gerektiği kadar ince olması sağlanamaz.
- Peynir kullanımını bol tutun. Peyniri kullanmadan önce temiz bir tülbent ile süzün.
- Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
- Kelepçeli kek kalıbı kullanın.
- Pişme süresi boyunca fırının kapağını açmamaya özen gösterin.