Lezzetli Alabalık Tarifi ve Püf Noktası
Balık tüketimi yediden yetmişe herkes için oldukça önemlidir. Balığın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Uzmanlar, insanların haftada en az iki kez balık yemesi gerektiğini belirtmektedir. Bunun için sürekli olarak dışarıda hazırlanan balıkları tüketmek yerine, evlerde kolayca hazırlanabilecek farklı tarifler denenebilir.
Sürekli olarak balıkların tavada kızartılması ya da fırınlanması yerine bu alabalık tarifimizi deneyebilirsiniz. Tarifte yer alan portakal ve kuru soğan dilimleri, alabalıkların oldukça şık bir aromaya sahip olmasını sağlıyor. Fırında pişirilecek olan alabalıklar, son aşamada yağlı kağıttan hazırlanan paketlerden çıkartılarak, kendi suyunda kızarması sağlanacak. İlk başta biraz karışık gibi gelen alabalık tarifi için gelin hangi malzemelere ihtiyaç var ona bakalım…
LEZZETLİ ALABALIK HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Bugüne kadar hazırladığınız alabalıkları unutun! Bu tarifi deneyerek hem kendinizin hem de sevdiklerinizin daha önce tatmadığı bir lezzet elde edebilirsiniz. İşte lezzetli bir alabalık hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi;
- 2 adet alabalık
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı (zeytinyağı da olur)
- 1/2 tatlı kaşığı nane
- 1/2 tatlı kaşığı kekik
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 1 adet portakal
LEZZETLİ ALABALIK NASIL HAZIRLANIR?
Lezzetli bir alabalık yemek ve yedirmek için ilk olarak balıkların iç kısımlarının temizlenmesi ve bol suda yıkanması gerekir. Yıkandıktan sonra balıkların suyu süzdürülür ve karın kısmı açılan balıklar tam ortadan ikiye ayrılır. Ancak bu aşamada tam olarak ortadan ikiye kesilmemesine dikkat edilmelidir. Bu işlemin ardından portakal ve kuru soğan ince dilimler halinde kesilir. Küçük bir kap içerisinde ayçiçek yağı, nane, kekik, pul biber, tuz ve taze çekilmiş tane karabiber karıştırılarak son hazırlanır.
Balıkların sayısı ile orantılı olarak yağlı kağıtlar büyük boy olacak şekilde hazırlanır. Balıkların iç kısmına hazırlanan sos sürülür. Kuru soğan ve portakal dilimleri iç kısma yerleştirilir ve balıkların alt kısımlarına yine sostan sürülür. Balıklar yağlı kağıdını üzerine alındıktan sonra paket şeklinde sarılır. Sarma işlemi tamamlandıktan sonra önceden 200 derecede ısıtılan fırına verilir. Ortalama olarak otuz dakika kadar pişirme işlemi yapılır. Ardından yağlı kağıtlar açılır ve balıkların kızarması için yirmi dakika daha pişirilir. Bu işlemin ardından balıklar servis için hazır hale gelmiş olur.
ALABALIK YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Evde lezzetli bir şekilde alabalık yapmak için patates kullanımından da yararlanılabilir. İnce dilimler halinde kesilen patatesler, fırında alabalıkların alt kısmına yerleştirilebilir. Bunu yanı sıra kuru baharatların kullanımı yerine tüm baharatların taze formları da alabalık yapımı sırasında tercih edilebilir.
Alabalıkları servis ederken damak tadına göre bir parça tereyağı eritip, balıkların üzerine dökebilir ve sunumunuzu bu şekilde de yapabilirsiniz.
ALABALIĞIN BESİN DEĞERİ
Bu tarif ile hazırlayacağınız alabalıklar iki porsiyon elde etmenize imkan sunar. Daha fazla alabalık yapılması halinde, sos için kullanılacak malzemelerin de sistematik olarak arttırılması gerekir. Yirmi dakikalık hazırlık süresine sahip olan alabalıklar, ortalama olarak elli dakikalık pişme süresinden sonra servise hazır hale gelecektir.
Alabalıkların bir porsiyonu ortalama olarak 505 kaloriye sahiptir. Öte yandan bir porsiyonda 59 gram protein, 3 gram karbonhidrat ve 28 gram yağ yer almaktadır.