Lezzetli Açma Tarifi ve Püf Noktası
Açmanın sahip olduğu lezzeti ve yumuşacık dokusu herkesi kendine hayran bırakıyor. Hele bir de fırından yeni çıkmış ve dumanı üstündeyse… Çayın yanında afiyetle tüketilebilen açma, sabah kahvaltılarına ayrı bir lezzet katar. Aynı zamanda aniden gelen misafirlere ikram etmek için özellikle fırınlardan satın alınan açmalar, yanında zeytin ve peynir gibi kahvaltılıklar ile öğlen yemeklerinde de tercih edilir.
Sade olarak yapılabilen açmalar; peynirli, patatesli, zeytinli, çikolatalı ya da kaşar peynirli olacak şekilde de hazırlanabilir. Fırınlardan sıklıkla tercih edilen açmaları sizler de evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Hem kendiniz hem de aniden gelen misafirleriniz için yapabileceğiniz açmalar, çocuklarınızın beslenmesinde de yer alabilir.
LEZZETLİ AÇMA HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evinizde, kendi mutfağınızda hijyenik bir şekilde açma hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;
- 2,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı sıvı yağ (yarım su bardağı olarak da tercih edilebilir)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket yaş maya ya da 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
- 2 ya da 3 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yumurta (beyazı içine, sarısı üzerine sürülecek)
- Aldığı kadar un
LEZZETLİ AÇMA NASIL HAZIRLANIR?
Lezzetli açmalar hazırlamak için ilk olarak süt ve su bir kap içerisine alınır ve ısınması için ocağa konur. Ilımaya başlayan karışıma maya ilave edilir. Beş ila on dakika kadar dinlendirildikten sonra sıvı yağ, tereyağı, yumurta, tuz ve şeker ilave edilerek hamur yoğrulmaya başlanır. Yoğrulan hamur bir saat mayalanması için bekletir.
Mayalandıktan sonra hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır ve üzerine birer çay kaşığı, oda sıcaklığındaki tereyağı koyulur. El ile tereyağı hamur parçasına yedirilir ve tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamur, dıştan içe olacak şekilde rulo halinde sarılır ve dinlenmeye bırakılır. Tüm hamur bitene kadar aynı işleme devam edilir. Hamur bittikten sonra ilk yapılan rulodan başlanarak diğer rulolar birbiri ile dolanır ve açma haline getirilir. Tepsiye dizilen açmaların üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırına verilir. 150 derecelik fırında kabarana kadar pişirilen açmalar bu aşamadan sonra 160 ila 170 dereceye alınır. Üzeri kızardıktan sonra açmalar servise hazır hale gelmiş olacaktır.
LEZZETLİ AÇMANIN PÜF NOKTALARI
Lezzetli açmalar elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan ilki, rulo haline getirilen hamurların fırına verilmeden önce dinlendirilmesidir. Tepsi içerisine alınan hamurların ortalama olarak yirmi dakika dinlendirilmesi ve ardından fırına verilmesi ile daha lezzetli açmalar elde edilecektir.
Kullanılan mayanın taze olması da açmaların lezzetini etkileyecektir. Aynı zamanda yumurta sarısının içerisine az miktarda sıvıyağ ve çok az miktarda da pekmez damlatılması açmaların daha güzel görünmesini sağlayacaktır. Pekmezin olmaması halinde yoğurt kullanımı da tercih edilebilir.
AÇMANIN BESİN DEĞERİ
Herkes tarafından sevilerek tüketilen açmaları yaparken, hamurların içerisine damak tadına göre ürünler eklenebilir. Çikolata, patates ya da zeytin açma yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. İçerisindeki malzemeye göre besin değerleri değişse de ortalama 100 gramlık bir açmanın sahip olduğu değerler şu şekildedir;
- Karbonhidrat: 38,43 gram
- Kalori: 381 kcal
- Yağ: 25,99 gram
- Lif: 1,33 gram
- Kolesterol: 54,84 mg
- Sodyum: 421,77 mg
- Potasyum: 99,21 mg