Kocaeli'nin tarihsel mirası... Kortel Konağı küllerinden yeniden doğuyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarihi Kortel Konağı'nı aslına uygun gerçekleştirdiği rekonstrüksiyon çalışmasıyla kente tekrar kazandırmaya hazırlanıyor.

Kocaeli'nin tarihsel mirası... Kortel Konağı küllerinden yeniden doğuyor!

Hacı Ahmet Hilmi Efendi gibi önemli bir Osmanlı müderrisine ev sahipliği yapan ve Kortel Konağı olarak bilinen bu tarihi yapı, 2019'da mülk sahipleri tarafından "Kamu Yararına" olmak üzere belediyeye bağışlanmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu tarihi mirası koruma altına alarak, Tescilli Taşınmaz Kültür Varlığı olan Kortel Konağı'nı orijinaline sadık kalarak restore ediyor.

YANGINA KARŞI KORUMA

Belediyenin titizlikle sürdürdüğü restorasyon çalışmaları sayesinde tarihi konak, tekrar ışığa kavuşuyor. Ahşap işçiliği ile ön plana çıkan yapıda, ahşap imalatlar tamamlandı ve bina konstrüksiyonu güçlendirme işlemleri devam ediyor. Yapıda yangına karşı koruma önlemleri de alınarak, tüm ahşap yüzeylere yangın geciktirici sıvı uygulandı.

DAHA ÖNCE YANMIŞTI

Bilindiği üzere, Kortel Konağı, 2014 yılında meydana gelen büyük bir yangında ciddi zarar görmüştü. Ancak, Kortel ailesinin 2019'da belediyeye yaptığı bağışla, bu tarihi yapı koruma altına alındı ve restore edilmek üzere çalışmalar başlatıldı. Belediyenin bu sayede, tarihe saygı duruşunda bulunan bu anlamlı çalışma ile Kocaeli'nin kültürel mirasına sahip çıktığı görülüyor.

Kocaeli'nin tarihsel mirası... Kortel Konağı küllerinden yeniden doğuyor! - Resim : 1Kocaeli'nin tarihsel mirası... Kortel Konağı küllerinden yeniden doğuyor! - Resim : 2Kocaeli'nin tarihsel mirası... Kortel Konağı küllerinden yeniden doğuyor! - Resim : 3