Kocaeli’nin gizli lezzeti: Mancar yemeğini bu malzemeler yaparsanız lezzeti 2’ye katlanıyor!

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Bahar aylarında tezgahlarda gördüğünüz, ancak adını pek duymadığınız bir ot var: Mancar. Bu ot, Türkiye’nin farklı bölgelerinde hodan, kaldirik, ıspıt, sağırdili gibi isimlerle de anılıyor. Mancar otu, hem sağlıklı hem de lezzetli bir yemek malzemesi olarak kullanılıyor. Ancak mancar otunu pişirmek için biraz sabır ve emek gerekiyor. Çünkü bu otu yemeye başlamadan önce, yaklaşık iki saat boyunca soğuk suda bekletmek ve ardından haşlamak lazım.

Peki, mancar otu nedir, nasıl pişirilir? İşte size, yöresel yemekleri ile ünlü olan Kocaeli’nde bol bol yetişen mancar otundan yapılan bir tarif.

4 KİŞİLİK MANCAR YEMEĞİ İÇİN MALZEMELER

Kocaeli’nin gizli lezzeti: Mancar yemeğini bu malzemeler yaparsanız lezzeti 2’ye katlanıyor! - Resim : 1

Mancar otundan yapabileceğiniz en kolay ve en lezzetli yemek, mancar yemeğidir. Bu yemek için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

1 adet kıyılmış kuru soğan

1/4 (çeyrek) su bardağı sıvı yağ

1 demet doğranmış mancar otu

1 adet doğranmış büyük boy domates

2 çorba kaşığı bulgur

Yeteri kadar tuz

Yeteri kadar toz karabiber

4 KİŞİLİK MANCAR YEMEĞİNİN YAPILIŞI

Öncelikle mancar otunu iyice yıkayın ve ayıklayın. Sonra soğuk suda yaklaşık iki saat bekletin. Bu şekilde mancar otunun acılığı azalacaktır. Daha sonra mancar otunu süzün ve bir tencereye alın. Üzerine su ekleyin ve kısık ateşte yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan mancar otunu tekrar süzün ve küçük parçalara ayırın. Bir başka tencerede sıvı yağı kızdırın ve kıyılmış soğanı ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun.

Sonra doğranmış domatesi, bulguru, tuzu ve karabiberi de ilave edin. Karıştırın ve domatesler suyunu salana kadar pişirin. En son olarak haşlanmış mancar otunu da ekleyin ve tüm malzemeler iyice özleşene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Mancar yemeğiniz hazır. Sıcak veya ılık olarak servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt da çok yakışacaktır. Mancar otu, baharın gelişiyle birlikte tezgahlarda yerini alıyor. Bu otu, hem sağlığınız hem de damak tadınız için mutlaka deneyin.