Kasaplar Odası Başkanından Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılar: O eldiveni kullansınlar!

Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam, Kurban Bayramı’na az bir süre kala Nokta Gazetesi’ne konuştu. Acemi kasaplara yönelik uyarılarda bulunan Şalgam, “Acemi kasaplar kendini kesmek istemiyorsa işi ehline versin” derken, “Kasaplarımız çelik eldiven kullansınlar” uyarısında bulundu.

Kasaplar Odası Başkanından Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılar: O eldiveni kullansınlar!

6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek olan Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı İsmail Şalgam açıklamalarda bulundu. Nokta Gazetesi’ne yaptığı açıklamada acemi kasaplara yönelik uyarılarda bulunan Şalgam kasapların iş güvenliği açısından çelik eldiven takması gerektiğini ifade etti. Söz konusu açıklamasında Şalgam kurbanlık hayvanlarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini söylerken kesim işlemleri noktasında da önemli uyarılarda bulundu.

Kasaplar Odası Başkanından Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılar: O eldiveni kullansınlar! - Resim : 1

“KASAPLARIMIZ ÇELİK ELDİVEN KULLANSIN”

Gazetemize yapmış olduğu açıklamada acemi kasaplara yönelik uyarılarda bulunan Şalgam, “Kurban kesmeye giden kasaplarımız çelik eldiven kullansınlar. Hem iş sağlığı hem de iş güvenliği ile alakalı. Yaralanmalar daha çok sol kolda oluyor. Çelik eldiven kullandıklarında hem kendilerini yaralamamış olurlar hem de iş güvenliği yerine gelmiş olur. Her bayram oluyor. Acemi kasaplar kendini kesmek istemiyorsa işi ehline versin diyoruz” diye konuştu.

“KURBANLIK ALIRKEN BUNLARA DİKKAT ETMEK LAZIM”

Açıklamalarının devamında kurbanlık hayvanlar noktasında da dikkat edilmesi gereken maddeleri sıralayan Şalgam, “Kurban olacak büyükbaş 2 yaşında, küçükbaş hayvan da 1 yaşında olmalı. Büyükbaş olsun, küçükbaş olsun kulağı kesik, kuyruğu kopmuş yani vücudunun yerinde olması gerekiyor. Sağlıklı bir hayvan olması gerekiyor. Kurbanlık alırken bunlara da dikkat etmek lazım” şeklinde konuştu.

“KOCAELİ’DE 550-600 KURBAN KESİM YERİ VAR”

Son olarak Şalgam, “Kurbanlıklar zaten mezbahalarda, kurban kesim yerlerinde kesiliyor. Tarım İl Müdürlüğü tarafından hem kurban hizmetleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yönetiliyor. Bunun yanında Tarım İl Müdürlüğü’nden de veteriner hekimler geliyor. 50-100 başlı ahırların kenarlarına mezbaha tipinde kesimhane yerleri yaptılar. Toplamda Kocaeli’de 550-600 tane kurban kesim yerleri oluyor. Kulağı küpeli hayvanlar ve aşıları yapılmış hayvanların hepsi kayıt altında. Hayvan pazarına gelenler de yine aynı şekilde kayıt altında.

“BUNU KONUDA DUYARLI OLMALARINI TAVSİYE EDERİZ”

İşletme sahibi, ‘Ben 50 kurbanlık hayvanlık keseceğim’ diyor. İlçe müftüsüne, tarım ilçeye başvuru yapıyor. Kurban günü Tarım İlçe ile beraber Diyanet İşleri de dolaşıyor. Buralarda denetim yapıyor. Kurbanını kendi evinin bahçesinde kesecek olan vatandaşlara da şunu söyleyebiliriz. Derin bir kuyu kazın. İç organlar dediğimiz özellikle bağırsak ve işkembenin yanında ayakların gömülmesi, üstüne gerekirse kireç atsınlar. Derin olmasındaki amaç köpeklerin veya diğer hayvanların eşeleyip çıkarmamaları ve halk sağlığı için önemli. Bunu konuda da duyarlı olmalarını tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

KASAPLARDAKİ KESİM FİYAT TARİFELERİ

Kocaeli Kasaplar Odası’nın 2025 yılı kurban kesim ve işleme ücretlerinde tarifeler ise şöyle: Büyükbaş hayvan kesim ücreti 7.500 TL. Dana kemiksiz işleme ücreti 7.500 TL. Hisse sahiplerine yönelik hizmetler kapsamında hisse dağıtımı için belirlenen ücret 2.600 TL. Küçükbaş hayvan kesimi için fiyat 1.250 TL. Kuzu işleme kilogram başına 90 TL’den ücretlendirilecek. Sucuk dolum (kg): 150 TL, kuşbaşı et doğrama (kg): 50 TL, et çekim (kg): 20 TL, kemik kırma (kg): 40 TL.

Muhabir: Gülşah Yücel Ay