Gıda zehirlenmelerine dikkat: Oda Başkanı Sema Kopal tek tek uyardı!

Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sema Kopal, yaz aylarının başlaması ile zaman zaman tehlikelere yol açabilen gıda zehirlenmeleri konusunda Nokta Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamasında Kopal dışarıda ve evde gıdada tehlike saçacak durumları tek tek anlattı.

Gıda zehirlenmelerine dikkat: Oda Başkanı Sema Kopal tek tek uyardı!

Hava sıcaklıklarının artması ile zaman zaman yaşanan gıda zehirlenmelerine Kocaeli Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Sema Kopal dikkat çekti. Nokta Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Başkan Kopal, restoran ve lokantaların yanı sıra evlerde dikkat edilmesi gereken hususları da paylaştı. Yapmış olduğu değerlendirmeler kapsamında Kopal, tüketicilerin sorun yaşadığı durumlarda Alo Gıda diye bilinen Alo 170 hattına ihbarda bulunabileceklerini söyledi.

“HALKIMIZ BUNU GÖRDÜĞÜNDE KESİNLİKLE UZAK DURMALI”

Söz konusu açıklamasında Kopal şu ifadelere yer verdi: “Yaz ayları ile birlikte insanlar dışarıda daha fazla vakit geçirdikleri için dışarıda yemek yemeler de artıyor. Bölgemizde geçmişte bir tavuk zehirlenmesi olayı da yaşadık. Bu sık sık farklı bölgelerde ne yazık ki yaşanan şeyler. Dolayısıyla tavuk ve et ürünlerinde yaz aylarında uzun süre ortamda beklemiş veya pişme süresi uzun olan ya da daha önceki olayda olduğu gibi belirli bir miktara ulaşmış, azalmış ama bitmeden üzerine et takılarak çoğaltılmış çiğ etin suyunun pişmiş etin üzerine aktığı veya alttaki tavaya aktığı ürünlere dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle halkımız bunu gördüğünde kesinlikle uzak durmalı.

“SOĞUK ÜRÜNLERİN SOĞUK SAKLANMASI LAZIM”

Kokteyllerde, açık büfe kahvaltı mekanlarında da soğuk ürünlerde, salatalarda bulunan mayonez ve yumurtaların soğuk saklanması lazım. Soğuk tüketilecek ürünlerin özellikle yaz aylarında soğuk tutulması +4,+8 sıcaklıklarında tutularak servis edilmeli. Sıcak ürünlerin de ortam sıcaklığında bekletilmeden direkt olarak muhafaza edilmesi ve tüketiciye bu şekilde servis edilmesi gerekiyor. Sıcak bir et yemeği yiyeceksiniz ama bu size saatlerce ortamda bekletilmiş bir tabak içerisinde verilirse bakterilerin hızla çoğaldığı bir gıda ürünü olabilir.

“HİJYEN ÖNEMLİ”

Salatalarda da şöyle bir sıkıntı var; salataların iyi yıkanması özellikle sirkülasyonun çok olduğu yerlerde, çok tanımadığımız yerlerde çok dikkat edilmesi lazım. Genel olarak salata içine konulan sebzelerde yıkama eksikliği olabiliyor. Dolayısı ile dışarıda salata tüketimine de dikkat etmekte fayda var. Hijyen kurallarına dikkat eden yerlerden yemekte fayda var. Havaların sıcak olması ile birlikte kişilerden gıda ürünlerine ulaşabilecek mikroorganizmalar, bakteriler de çok hızlı çoğalacaktır. Örneğin bir gıda işletmesinde, hazır yemek üreten ayak üstü bir yerde çalışan tuvaletten sonra ellerini yıkamadıysa, eline bakteri bulaştıysa ve ürüne de bulaştıysa üründe hızlıca çoğalarak hastalık yapacak boyutlara ulaşabilecektir. Dolayısı ile hijyen de önemli.

“ALO 170 TARIM BAKANLIĞI’NIN HATTINA İHBARDA BULUNABİLİRLER”

Yemek yediğimiz yerlerde zaman zaman servis yapan kişiden tutun da döneri kesen, yemeği pişiren kişilerin tırnaklarının uzun olması, içlerinin kirli olması, saç-sakal birbirine karışması gibi görüntüler ilk anda zaten olumsuz algı da oluşturuyor. Bunlara da dikkat edilmesi lazım. Mümkün olduğunca tüketici olarak şu hakkımızı da kullanmamız lazım. Kişileri rencide etmeden belki doğrudan kişileri belki de işletme yetkililerini uyarmak. Bu konuda duyarlı tüketici olduğumuz hem de o işletmeye tüketici denetimi uygulaması ile aslında fayda sağlamak da önemli. Her türlü şüphelendiğiniz yemekte, dürümde, tavukta çiğ etler, koku fark ettiğinizde bunu kesinlikle yememek ve işletmeye söylemek gerekir. Tüketici Alo Gıda dediğimiz Alo 170 olan Tarım Bakanlığı’nın hattına da bir ihbarda da bulunabilirler.

“AYNI DURUM EVLERDE DE GEÇERLİ”

Aynı durum evlerde de geçerli. Yiyeceklerinizi pişirdikten sonra çok ortada bırakmamanız gerekiyor. Akşam pişirdikten sonra sıcak sıcak dolaba koymuyoruz. Soğutarak buzdolabına yerleştirmeniz gerekiyor. Soğuduktan sonra da uzun süre ortamda bırakmamamız gerekir. Özellikle tavuk ve et ürünlerinde… Süt ve süt ürünleri de aynı şekilde… Tatlılar yapılıyor olabilir. İçerisinde yoğurt olan ürünler olabilir, mayonez olan ürünler olabilir, patates salatası olabilir ortamda uzun süre bekletilmesi durumunda zehirleyici olabiliyor. Buzdolabında da çok uzun bekletmeden tercihen yaz döneminde 2-3 gün içerisinde tüketilmesinde fayda var.

“GÜVENDİĞİNİZ YER DEĞİLSE UZAK DURMAKTA FAYDA VAR”

Taklit ve tağşiş de gündemde. Yakında zamanda yine bakanlık listeler açıkladı. Özellikle fiyatı yüksek ürünlerde zeytinyağı, bal gibi, lahmacun, pide gibi et ürünlerinde çok fazla tağşiş olduğu ortaya çıktı. Bu ekonomik ortamda belki bunu sağlamak zor ama tüketicilerin mümkün olduğunca bilindik markalardan, bilindik yerlerden tavuk ve et alışverişlerini yapmalarını, özellikle çok ucuz olan, bu kadarı olmaz dedirten et ve süt ürünlerinden uzak durmalarında fayda var. Bu tür ürünler çok iyi bildiğiniz, güvendiğiniz yer değilse uzak durmakta fayda var.”

Muhabir: Gülşah Yücel Ay
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız