Dönerci esnafı da denetim istiyor! “Bilinçsizce ruhsat veriliyor”
Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Körfez ilçesinde meydana gelen döner zehirlenmesi sonrası gıda işletmecilerinin denetimlerinin sil baştan yapılacağını açıkladı. Vali Aktaş’ın denetim açıklamasını dönerciler Nokta TV’ye değerlendirdi. .

Kocaeli Körfez ilçesinde geçtiğimiz günlerde bir dönerciden döner yiyen 648 vatandaşın zehirlenerek hastaneye kaldırılması, kentte büyük yankı uyandırdı. Gıda güvenliği konusunda artan endişeler üzerine Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, denetimlerin sıklaştırılacağını duyurdu. Valilik tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, tüm gıda işletmelerinde kapsamlı denetimler gerçekleştirilecek. Sürecin daha titiz bir şekilde yürütülmesi için ilgili birimler harekete geçti. Kocaeli'deki dönerci esnafı da gelişmeleri yakından takip ederken, süreci Nokta TV’ye değerlendirdi.

“DEVLET HAZIR DÖNERE YÖNLENDİRİYOR”
13 yıldır döner dükkanı işletmecisi olan Utku Uçar, “Körfez ilçesinde yaşanan olay bir dönerci dükkanından olmamıştır. Oraya o kadar müşterinin gitmesi mümkün değil. Türkiye genelinde olan bir şey. Devletin çıkardığı bir şey var. İşletmelere hazır döner kullanacaksın diyor. Onun da politikasını anlamış değiliz. Hazır dönerin içinde 27 adet katkı maddesi var. Dondurulmuş olarak geliyor dönerler. Muhafaza edilemiyor. Bir tanesinde dondurucu vardır iki tanesinde vardır. Donuk döner tezgaha takınca içinden bir sıvı akıyor.


“BİLİNÇSİZCE RUHSAT VERİLİYOR”
Dönerci dükkanları var ortada döner yok. Tezgah altından ürün çıkartıp ısıtıp veriyorlar. Biz denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Çok bilinçsizce ruhsat veriliyor. Adım başı döner dükkanı var. İnsanlara cazip geliyor. Lokantacılar Odası ne iş yapıyor mesela? Adım başı lokanta açılmaz. Bu işlerin bir prosedürü olmalı. Adım başı dükkan açıklamasına izin verirsen önceki günün dönerini satar insanlar” ifadelerini kullandı.

“ZEHİRLENMELERİN OLMASI NORMAL”
Denetimlerin yapılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Gül Uçar ise, “Denetimlerin yapılması çok iyi olur. Önceki gün dönerlerini takanlar var. Kesilmiş döneri satanlar var. Bu kesilmiş döneri nasıl muhafaza ediyorlar. Dondurulmuş döneri tezgaha koyuyorlar. Satılmayınca sonraki gün tekrar satıyorlar. Zehirlenmelerin olması normal. Yemediğimiz şeyleri yedirmememiz lazım. Biz 13 senedir bu işi yapıyoruz. Allah’a şükür böyle bir sorunla karşılaşmadık.

“DENETİMLER SIKLAŞMALI”
Hazır dönerler başlı başınca sorun. İçinde çok katkı maddesi var. İnsan sağlığına zararlı olduğunu düşünüyorum. Denetimler sıklaşmalı. Gelsinler denetlesinler. Hangi döner kullanılıyor baksınlar. İnsan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. Ertesi gün kullanılan dönerler zehirlenme olaylarına sebep veriyor. Bir de pişmiş dönerin üzerine çiğ et takanlar var. Çiğ tavuk takıldığında aşağı doğru suyunu akıtıyor. İnsanların zehirlenmesi normal” ifadelerini kullandı.


“ZEHİRLENME ŞİŞTE BIRAKILAN DÖNERLERLE ALAKALI”
25 yıldır gıda sektöründe olan Süleyman Akbaba ise, “Gıda çok önemli. Çok dikkat edilmeli. Tavuk hassas bir gıda olduğu için soğuk yerde muhafaza edilmeli. Bakteri üretmeyecek şekilde dikkat edilmeli. 25 yıldır burayı işletiyorum. 25 yıldır gelen ürünlerimi dolapta muhafaza ederim. İşleyeceğim kadarını çıkarıp kullanırım. Zehirlenme olayı şişte bırakılan dönerlerle alakalı. Satılmayan dönerin kesilip ayrılması lazım. Kesmeyecekse de atması lazım. Şişten aldığı döneri sonraki gün tekrar asarsa zehirlenme yüzde 100 olur. İçten bakteri toplar tavuk.

“DENETİMLER YETERLİ DEĞİL”
En doğrusu ya kesecek ya da atacak. Vatandaşa yedirilmesi çok tehlikeli. Lokantacı arkadaşlarıma sesleniyorum. Kalan döneri muhakkak kesin fakir fukaraya takın. Kesinlikle şişte bırakmayın. Denetimler bence yeterli değil. Ben her hafta denetim olmasını savunuyorum. Ancak ceza kesme mantığı ile değil. Vatandaşı sıkmadan yapmalılar. Yanlışları görüp düzeltmelerini sağlasınlar. Vatandaşın canı zaten burnunda. Yanlışını görsün ve uyarsın. Her hafta geleceğini bildiği için vatandaş daha da tedbirli olur” şeklinde konuştu.

KAYNAK: SERHAT GÜNEŞ