Döner satışları düştü! “Bu işin şakası yok”
Son dönemde artan gıda zehirlenmeleri üzerine Kocaeli’de 25 yıllık usta Süleyman Akbaba, tavuk döner işletmelerini hijyen ve doğru muhafaza konusunda sert şekilde uyardı.
Türkiye’de son günlerde peş peşe yaşanan gıda zehirlenmeleri kamuoyunda büyük endişe yaratıyor. Almanya’dan İstanbul’a gelen dört kişilik ailenin Fatih’te kaldıkları otelde hayatını kaybetmesi ve bugün Gebze’de bir özel lisede 14 öğrencinin kantinde yedikleri tavuk sonrası hastaneye kaldırılması dikkatleri gıda güvenliğine çevirdi. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, yetkililer inceleme başlattı.

“BİR GÜN BEKLERSE BİLE ZEHİRE DÖNÜŞÜR”
Kocaeli’de 25 yıldır gıda sektöründe esnaflık yapan tecrübeli usta Süleyman Akbaba, yaşanan vakalar sonrası tavuk döner işletmelerine kritik uyarılarda bulundu. Tavuk ürünlerinin doğru muhafaza edilmediğinde birkaç saat içinde bile risk oluşturduğunu vurgulayan Akbaba, “Dinlendirici dolaplarda yarım gün bile bekletilmez. Şişte asla sabaha bırakılmaz. Tavuk zaten çabuk bozulur, bir gün beklerse zehire dönüşür.” dedi.
“ŞİŞTE BEKLEYEN HER TAVUK BAKTERİ YAYAR”
Özellikle şişte bırakılan tavuk dönerlerin en yüksek riski taşıdığını belirten Akbaba, “Şişten çıkarıp tepsiye koyayım, sabah tekrar takayım böyle bir şey kesinlikle olmaz. Döner mutlaka kesilmeli, satış haline getirilmeli ve sadece dipfrizde muhafaza edilmeli. Normal dolapta ertesi güne kalan tavuk bakteri toplar, zehire dönüşür. Hem müşteriyi zehirlersiniz hem de hapse girersiniz” ifadelerini kullandı.

“DÖNER YÖNETMEK AYRI MAHARET”
Körfez’de yaşanan toplu zehirlenme olayını hatırlatan Akbaba, çalışanların ehliyetli ve dikkatli olmaması nedeniyle benzer vakaların her an yaşanabileceğini söyledi. “Geçen gün 600 kişi zehirlendi. Bu tamamen dikkatsizlik. Döner kesmek ayrı, döner yönetmek ayrı bir maharet ister. İş yeri sahibi işin başında durmalı. Bu iş şakaya gelmez” dedi.
“25 YILDA BİR KİŞİ BİLE ZEHİRLENMEDİ”
Kendi işletmesinde 25 yıldır tek bir zehirlenme vakası yaşanmadığını belirten Akbaba, disiplin ve sıkı kontrolün önemine dikkat çekti. Akbaba, “Hazırladığım döneri önce dipfrize koyarım. Akşam dükkanı kapatırken dinlendirici dolaba alırım ama orada da bir gün bile bekletemezsiniz. Ertesi güne kalacaksa tekrar dipfrize girmesi şart. Şişte bırakmak ölümcül bir hata. Yemeyeceğiniz hiçbir ürünü başkasına yedirmeyin. Bu işin şakası yok” diye konuştu. Son dönemde tavuk döner satışlarında düşüş olduğunu belirten Akbaba, doğru yöntemleri uygulayan işletmelerin vatandaşın güvenini yeniden kazanabileceğini söyledi.

Lider Gölcük çok zorlu Sultanbeyli deplasmanında!Spor
Darıca 1934 Gençlerbirliği oynamadan kazanacak!Spor
Karamürselspor, Örengül ile ilk maçına çıkıyor!Spor