Adem Yaman: Ya giyim yardımı yapmayın ya da yapıyormuş gibi yapmayın!

Kocaeli Sağlık Çalışanları Dernek Başkanı Adem Yaman, sağlık çalışanlarına verilen 154 TL’lik giyim yardımına tepki gösterdi. Yaman yaptığı açıklamada, “Ya sağlık çalışanlarına giyim yardımı yapmayın ya da yapıyormuş gibi yapmayın” dedi.

Adem Yaman: Ya giyim yardımı yapmayın ya da yapıyormuş gibi yapmayın!

Kocaeli Sağlık Çalışanları Dernek Başkanı Adem Yaman, sağlık çalışanlarına verilen 154 TL’lik giyim yardımının yetersizliğine tepki gösterdi. Yaman konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sağlık çalışanlarına yapılan giyim yardımı gerçeklerle uyuşmuyor. Ya sağlık çalışanlarına giyim yardımı yapmayın ya da yapıyormuş gibi yapmayın.

“PSİKOLOJİLERİNDEN FERAGAT EDEREK ÇALIŞIYOR VE EMEK ÜRETİYOR”

Sağlık sisteminin vaz geçilmez unsuru ebe, hemşire, sağlık teknikleri, radyoloji, laboratuvar, anestezi, biyomedikal, fizik tedavi, tıbbi sekreter, paramedik, odyoloji teknikerleri gibi 39 branşta hizmet sunan sağlık çalışanları gece, gündüz, hafta içi, hafta sonu, bayram, tatil, resmî tatil, kar tatili, kış tatili demeden özverili, gayretli, vefakâr, sevgiyle, hoşgörüyle kendi psikolojilerinden feragat ederek çalışıyor ve emek üretiyor.

“SEMBOLİK BİR RAMAK OLARAK KALMAKTADIR”

Fakat Sağlık Çalışanlarının bu cansiperane çalışmaları maddi karşılık anlamında yeterince takdir görmemektedir. Sağlık çalışanlarının sosyal, toplumsal ve ekonomik kazanç ve adaletli paylaşım konusunda onlarca sorunu vardır. Son olarak yapılan 154 TL’lik giyim yardımı, sağlık çalışanlarının günlük ihtiyaçlarıyla örtüşmemekte ve adeta sembolik bir rakam olarak kalmaktadır. Bu ücretle nelerin alınabileceği anlatılmalıdır.

“GÜN İÇİNDE İKİ ÜÇ KEZ KIYAFET DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALMAKTADIR”

Bir ameliyathanede, yoğun bakımda, klinik veya poliklinikte, invaziv işlemler ve laboratuvarlarda, kan alma birimleri veya diyaliz ünitelerinde hijyenik ve steril alanlarda kontaminasyona maruz kalan hemşire ya da sağlık personeli, gün içinde bazen iki, hatta üç kez kıyafet değiştirmek zorunda kalmaktadır. Enfeksiyon riski, hastane hijyen standartları ve hasta güvenliği gibi nedenlerle bu değişimler kaçınılmazdır. Bu da yılda ortalama 8 veya 10 yeni forma veya kıyafet ihtiyacı anlamına gelir. Günümüzde bir sağlık forması ortalama 400-800 TL arasında değişirken, 154 TL’lik yardımın anlamı gerçekçi değildir. Piyasa koşulları, hayat pahalılığı ve enflasyon göz önünde bulundurulduğunda bu miktarın yenilenmesi zorunludur, elzemdir.

“GİYİM YARDIMI YALNIZCA BİR DESTEK DEĞİL GEREKLİLİKTİR”

Giyim yardımı yalnızca bir destek değil, aynı zamanda çalışanın işini sağlıklı ve güvenli bir şekilde sürdürebilmesi için bir gerekliliktir. Bu bağlamda, sağlık çalışanlarının taleplerine kulak verilmeli, onların bu mağduriyeti bir an önce giderilmeli, somut adımlarla desteklenmesi gerekmektedir. Yetkililere çağrımız, 154 TL gibi rakamlar gerçekçi rakamlar değildir. Giyim yardımlarının piyasa koşullarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi ve sağlık çalışanlarının emeğine yakışır bir değer verilmesidir. Lütfen giyim yardımı yapılıyormuş gibi yapmayalım. Ya piyasa koşullarına göre güncellensin ya da hiç verilmesin” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Adem Yaman Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneği giyim yardımı