Kereviz Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
İnsan vücudu için çok sayıda faydası olan kereviz sıklıkla tüketilmesi gereken bir sebzedir. Zengin içeriği nedeniyle hem mutfakta hem alternatif tıpta sıklıkla karşımıza çıkar. Bir bütün olarak faydalı olsa da kereviz yapraklarının kendine has faydaları bulunur. Sağlıklı bir vücut yapısı için kullanılması gereken kereviz yaprağının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Güçlü bir antibakteriyel özelliği bulunur. Bu sayede enfeksiyona yol açan zararlı bakterilere ve toksinlere karşı etkili bir koruma sağlar.
- İdrar söktürücü özelliği son derece güçlüdür. Bu yanıyla böbrek sağlığının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kanı temizleme özelliği vardır.
- Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemine iyi gelen bir yapısı vardır. Bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar.
- Düşük kalorisi olan kereviz yaprakları metabolizmayı hızlandırır. Sık sık tüketilirse kilo verme sürecine katkıda bulunur.
- A vitamini yönünden zengindir. Gözde oluşan çeşitli görme sorunlarının tedavisinde kullanılır.
- Beyin hücrelerini yeniler. Böylece hafızanın korunmasında etkili rol oynar.
KEREVİZ YAPRAĞI NASIL KULLANILIR?
Kereviz yaprağı geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kereviz yaprağından yemek yaparak etkilerinden hızlı bir şekilde yararlanmak mümkündür. Sebze yemeği dışında salata ve mezelerde de kullanılabilir. Çiğ bir şekilde tüketildiğinde etkilerini hızlıca ortaya koyar. Aynı zamanda kereviz yaprağı suyunu içmek bünyeye iyi gelir.
KEREVİZ YAPRAĞI YEMEĞİ NASIL YAPILIR?
Sağlıklı bir vücuda sahip olup kilo vermek isteyen kişiler kereviz yaprağından yemek yapabilir. Tamamen sebzelerden oluşan bu yemek son derece hafiftir. Zeytinyağı ile yapıldığı için oldukça lezzetlidir.
Kereviz yaprağı yemeği için gerekli malzemeler şunlardır:
- 5 adet kerevizin yaprakları
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet havuç
- 1 adet patates
- Yarım çay bardağı su
- Tuz
- Zeytinyağı
Kereviz yaprağı yemeğinin yapılışı şu şekildedir:
- Soğan yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun.
- Havuçları halka şeklinde doğrayıp soğanlara ilave edin. Yaklaşık 5 dakika boyunca kavurun.
- Kereviz yapraklarını yemeklik doğrayıp diğer malzemelere ilave edin.
- Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra suyu ekleyin.
- Ocağın altını kısarak yemeğin 15 dakika boyunca pişmesini bekleyin.
- Bu esnada patatesi rendeleyin. Ardından tencereye ekleyerek 10 dakika daha pişirin.
- Pişen yemeği tabağa alın. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde sıcak bir şekilde tüketin.
KEREVİZ YAPRAĞI SUYU NASIL YAPILIR?
Kereviz gibi yeşil sebzelerden yararlanmanın en etkili yollarından biri suyunu yapıp içmektir. Kereviz yaprağı ile yapılan sulu karışım damak zevkine göre hazırlanabilir. Günlük tüketime uygun olan bu tarif sağlığı koruma konusunda etkilidir.
Kereviz yaprağı suyu için gerekli malzemeler şunlardır:
- 3 adet kerevizin yaprağı
- 1 tutam maydanoz
- 1 limonun suyu
- 3 su bardağı su
Yukarıda yer alan malzemeleri blender içine yerleştirip güzelce karıştırın. Elde ettiğiniz suyu süzgeçten geçirdikten sonra hemen için.
KEREVİZ YAPRAĞI ZAYIFLATIR MI?
Kereviz yaprağı doğal yapısı gereği dokularda yer alan fazla suyu atmayı sağlar. Aynı zamanda kalori olarak oldukça düşük bir değere sahiptir. Dolayısıyla kilo vermek isteyen kişilerin kullanabileceği bir besindir. Kereviz yaprağı tek başına zayıflatmaz. Mutlaka sağlıklı bir diyet programına yardımcı olarak kullanılmalıdır.
KEREVİZ YAPRAĞININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Kereviz yaprağının tüketim şekline bağlı olarak yan etkiler göstermesi mümkündür. Kereviz yaprağının çiğ tüketilmesi hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle mümkün oldukça bu besini pişmiş ya da haşlanmış tüketmeye özen gösterilmelidir. Hamilelerin ve böbrek hastalarının yüksek miktarda kereviz yaprağı tüketmemesi önerilir.