İHA’larla şehirler arası yolcu taşımacılığı yapılabilir!

Nokta TV’de yayınlanan Kent Meydanı programının konuğu olan HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, oldukça önemli açıklamalarda bulundu.

Nokta TV ekranlarında Nokta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan’ın hazırlayıp sunduğu Kent Meydanı programının geçtiğimiz pazartesi günkü konuğu, HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar oldu. Mantar, savunma sanayiinde elde edinilen kazanımların sivil sektörlere aktarılmaya başlandığını ifade ederek, gelecek yıllarda İHA’larla yolcu taşımacılığının dahi yapılabileceğini söyledi.

GÖRÜNEN TARAFI

Konuyla ilgili konuşan Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Savunma Sanayi Başkanlığı da sistematik olarak aynı bir hilti makinası gibi belirlediği konunun üzerinde ciddi bir şekilde durarak ve ter dökerek çalışıyor. Bu sayede de ilerlemeyi başardık. Şimdi baktığımız zaman geçen seneki ihracatımız 4 Milyar dolar, bu yıl 6 Milyar dolar bekleniyor. Aslında bu işin görünen tarafı.

GÖRÜNMEYEN TARAFI

Görünmeyen tarafı daha önemli. Evet, savunma sanayii çok kritik bir ülke açısından. Ülkenin ekonomik değerlerine bakılmaksızın gereklidir. Zararına da olsa yaparsınız. Ama ekonomik tarafına da baktığınızda sadece görünen kısım değildir Savunma Sanayii. Genellikle daha yüksek teknoloji gerektirir. Şimdi siz bu yüksek teknolojiyi yakaladığınız zaman, kazandığınız o yeteneği başka sektörlere çok daha hızlı ve kolay aktarabiliyorsunuz.

ABD VE RUSYA ÖRNEĞİ

Bugün ABD’ye Rusya’ya baktığınız zaman savunma sanayiinde kazanmış oldukları yetenekleri sivil sektöre aktarılmasıyla asıl katma değerleri ortaya koyuyorlar. Aslında biz bir kuluçka dönemi yaşadık. Bir emekleme dönemi yaşadık. Koşma dönemi yaşadık. Şimdi de profesyonel ligde oynuyoruz. Bu profesyonel ligde oynarken de buradaki yetenekler, sivil alanlara aktarılınca çok daha katma değerli sonuçlar ortaya çıkacak.

SAVUNMA SANAYİİ BİR LOKOMOTİF

Bugün similatörü yapan Havelsan, savaşı yönetim sistemini yapan Havelsan, tanklara sensör yapan Aselsan, insansız hava araçlarını yapan TUSAŞ. SİHA yapan Bayraktar. Belki 100 bin mühendis ve bilim insanı çalışıyor. Bu yeteneklere sahip olunca diğer sektörleri örneğin bir fabrikanın otomasyonunu çok daha kolay oluşturuyorsunuz. Savunma Sanayiini bir lokomotif olarak görmek gerekiyor.

İHA’LARLA SİVİL YOLCULUK

Furkan Çalışkan’ın, “İlerleyen dönemde insansız hava araçlarıyla şehirden şehre ulaşımın sağlandığını görebilecek miyiz?” sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, “Tabi ki. Neden olmasın. Şimdi insansız hava aracını yapan kuruluşlar, bu yeteneği kazanan kuruluşlar yarın bir gün Air Taxi dediğimiz sistemi de hayata geçirebilir. İnsansız hava aracının gövde bilgisayarını, uçağın görev bilgisayarını yapan kuruluşlar bu yeteneğe sahip üst standartlara sahip insanlar, yarın bir gün arabanın da elektriğini, otonom sistemini, elektroniğini de yapar. Yapıyoruz da.

MİLGEM ÖRNEĞİ

Mesela bir MİLGEM projesinde 100’den fazla şirket ortaya çıktı. Burada çalışan firmalar geliştirdikleri bileşenlerini başka şirketlere de aktarıyorlar. İhracat da yapıyorlar. Devletin aklı bizim aklımızın 10 yıl ötesinde. Bizim devletimizin bir aklı var. Biz bazen bunu geç anlıyoruz, bazen anlayamıyoruz. MİLGEM projesiyle denizcilik ve diğer sektörlerde çok büyük bir gelişim sağlandı. Diğer sektörlere çok büyük katkılar verildi.

ÇOK UMUTLUYUM

Şimdi Milli Muharip Uçak yapıyoruz. Biz Milli Muharip Uçağı yapıyoruz ama bu proje sadece uçaktan ibaret değil. Uçağı yapan arabayı hayli hayli yapar. Fabrikaların otomasyonlarını da yapar. Endüstri 5.0’ı da çok rahat yapabilir. Orada kazanılan yetenek bizim Türkiye sathında bir erki oluşturacak ki ben önümüzdeki yıllarda çok umutluyum” dedi.

İlgili programı canlı yayın linkinin 1’nci saat 45’nci dakika ile 1’nci saat 55’nci dakikaları arasında izleyebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ