Grip İçin Hangi Meyveler Yenmeli? 5 Öneri
Grip, kış aylarında insanların en çok yakalandığı hastalıkların başında yer alıyor. Aniden soğuyan hava, genel sağlık sistemini ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun yanı sıra havaların soğuması ile birlikte insanlar açık alanlar yerine alışveriş merkezi gibi kapalı alanları tercih etmeye başlamaktadır. Bu da grip virüsünün daha kolay ve hızlı bir şekilde kişiden kişiye yayılmasını sağlar.
Grip hastalığının kısa sürede geçmesi için vitamin ve mineral takviyelerine özen gösterilmesi gerekir. Kesin olarak etki eden bir tedavi yöntemine sahip olmayan bu hastalıkta, vitaminler kadar dinlenmekte büyük bir öneme sahiptir. Bu süreçte kişilerin tüketeceği meyveler hem vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlar hem de hastalık nedeni ile zayıflayan bağışıklık sisteminin yeniden güçlenmesine destek olur. İşte gribe iyi gelen o vitamin deposu meyveler!
PORTAKAL
Portakal, C vitamini bakımından zengin olan meyvelerin başında yer alıyor. Portakal tüketimi, grip nedeni ile zayıflayan bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin korunmasını sağlayan bu meyve, mikroorganizmalara karşı da koruma sağlamaktadır. Gripken direkt olarak portakal tüketimi tercih edilebileceği gibi taze sıkılmış portakal suyu tüketimi de tercih edilebilir.
GREYFURT
Tropikal bir meyve olan greyfurt, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Ekşi ve aynı zamanda acımsı bir tada sahip olan greyfurt, direkt olarak tüketilebildiği gibi mayhoş tadı ile yemeklerde de tercih edilmektedir. Bol miktarda C vitamini içeren bu meyve aynı zamanda lif ve pektin içeriğine de sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu meyve, gribin daha kolay bir şekilde atlatılmasını sağlamaktadır.
KİVİ
Greyfurt gibi tropikal bir meyve olan kivi, yüksek oranda C vitamini içeriğine sahiptir. Başta kalp sağlığı olmak üzere bağışıklık sisteminin de korunmasına katkı sağlayan bu meyve, gribe karşı oldukça etkilidir. Günlük olarak belli bir oranda tüketilmesi gereken kivi, gribin kısa sürede etkisini kaybetmesine yardımcı olur. Kivinin çok fazla tüketilmesi ise boğazda kaşıntı, dilde şişme, yutmada güçlük yaşanması, karın ağrısı ve kusma gibi semptomlara neden olabilmektedir. Bu nedenle bu meyvenin tüketiminde kontrollü olunmasında fayda olacaktır.
MANDALİNA
Mandalina, portakal ve greyfurt gibi turunçgiller ailesinin bir üyesidir. Yüksek oranda C vitamini, antioksidan ve su içeren bu meyve, gribin en önemli düşmanlarından birisi olarak bilinmektedir. Potasyum ve B kompleks vitaminleri ile çok sayıda minerale sahip olan mandalina, bağışıklık sisteminin eski gücüne geri kavuşmasını sağlar. Aynı zamanda mandalina, vücudu koruyan bir tür beyan kan hücresi olan T hücrelerinin gelişmesine ve işlevlerini yerine getirmesine de destek olur. Antioksidanlar, serbest radikal birikiminin neden olduğu oksidatif stresin zararlı etkilerini azaltır ve vücudu korur.
ELMA
Gribin daha kolay ve hızlı atlatılmasına destek olan meyvelerden bir diğeri de elmadır. Yeşil, kırmızı ve sarı olmak üzere farklı renklere sahip olan bu meyve, tadı ve kokusu ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Elma sadece gribe karşı değil kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına karşıda etkili bir koruyucudur. Elmanın içerisinde yer alan C vitamin, A vitamini, E vitamini, K vitamini ve B vitaminleri, vücudun enerjisine katkı sağlarken aynı zamanda hücrelerin korunmasını da sağlamaktadır. İçeriğindeki zengin su ile vücudun düzenli olarak çalışmasına katkı sağlar. Bu da grip hastalığına karşı vücudun direncini korumasına yardımcı olur.