Evde Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Zeytinyağı, eski yıllardan beri insan sağlığına olan faydalarından dolayı şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Marketlerde satılan zeytinyağlarının içerisindeki katkı maddeleri ve fiyatları, insanların artık zeytinyağını kendi evlerinde nasıl yapabileceğini araştırmasına neden oldu.
Yemeklerde ve salatalarda sık sık kullanılan zeytinyağı aynı zamanda sade olarak da tüketilebilir. Özellikle bir kap içerisine alınan zeytinyağının içerisine kekik ya da pul biber gibi baharatlar eklenebilir ve ekmek yardımı ile tüketilebilir. Tüm bunların yanı sıra zeytinyağı, cilt ve saç bakımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Zeytinyağı kozmetik sektörünün vazgeçilmez ana malzemelerinden birini oluşturur ve içeriğindeki E vitamini ile özellikle cilt sağlığını korur.
EVDE ZEYTİNYAĞININ YAPILIŞI
Evde zeytinyağı yapmak için ilk olarak ortalama beş kilogram zeytine ihtiyaç vardır. Kimileri yeşil zeytin tercih ederken, kimileri ise siyah zeytin kullanmayı tercih etmektedir. Alınan zeytinlerin özenle yıkanması gerekir. Yıkama işleminin birkaç kez tekrarlanması, zeytinlerin üzerindeki toprak kalıntılarının, lekelerin ve tozların tamamen arınmasını sağlayacaktır. Zeytinler temizlendikten sonra tüm zeytinlerin kırılması çekirdeklerinin çıkartılması gerekir. Bu işlem biraz uzun sürebileceğinden iki koldan yapılmasında fayda olacaktır.
Zeytinler çekirdeklerinden arındıktan sonra tüm zeytinlerin püresinin elde edilmesi gerekir. Bunun için mutfak robotundan yardım alınabilir. Ancak bu aşamada tek seferde çok fazla zeytinin hazneye doldurulmamasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda meyve sıkacakları da bu işlem için oldukça uygun olacaktır. Elde edilen püre temiz bir tülbent yardımı ile sıkılır ve çıkan zeytin sütü bir kaba aktarılmaya başlanır. Bu aşamada el ile yoğrularak işleme devam edilebilir. Süzme işlemi tamamlandıktan sonra birkaç kez daha aynı işlem tekrarlanmalıdır. İlk aşamada koyu bir kıvama sahip olan zeytinyağı bir süre sonra sıvılaşmaya başlayacaktır.
Zeytinin sütünün saklanması için temiz bir şişeye aktarımının yapılması gerekir. Bunun için şişenin ağız kısmında bir pamuk yerleştirilmeli ve süzme işlemi o şekilde yapılmalıdır. Bu sayede zeytinyağı istenilen renk ve kıvamda elde edilmiş olunur.
EVDE ZEYTİNYAĞI YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Evde zeytinyağı yapmak için tercih edilecek olan zeytinlerin yağlı olmasına dikkat edilmelidir. Yağlı zeytinlerden daha fazla ve daha lezzetli zeytinyağı elde edilecektir. Aynı zamanda evde zeytinyağı yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise zeytinlerin temizlenme aşamasıdır. Bu aşamanın birkaç kez tekrarlanması ve zeytinlerin tamamen kirlerinden arındırılması gerekir. Aksi halde zeytinyağının pürüzsüz bir kıvamda olması beklenmemelidir.
ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Zeytinyağının genel sağlık üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilir;
- Zeytinyağı, kalp sağlığının korunmasını sağlar.
- Zeytinyağının sahip olduğu antioksidan özelliği, yaşlanma sürecini yavaşlatır ve serbest radikaller ile savaşarak hücre hasarını engeller.
- İltihap oluşumunu engeller.
- Sindirim sistemi sağlığını korur.
- Kanserin meydana gelme riskini azaltır.
- Beyin yetilerinin gelişmesini ve korunmasının sağlar.
ZEYTİNYAĞININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
Zeytinyağının cilt üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir;
- Cildin nemlendirilmesini sağlar.
- Cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır.
- Ciltteki iltihaplanmayı azaltır.
- Akne oluşumunu engeller.
- Güneşin cilt üzerindeki etkilerini azaltır.
- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
ZEYTİNYAĞININ SAÇA FAYDALARI NELERDİR?
Evde hazırlanan zeytinyağı yemeklerde kullanılabileceği gibi cilt ve saç bakımı için de tercih edilebilir. Hakiki zeytinyağının saç sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir;
- Saçlardaki kırıkların onarımını sağlar.
- Saçların nemlenmesini ve yumuşak bir yapıya sahip olmasını sağlar.
- Saçların parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar.
- Saç ucu kırıklarını onarır.
- Saç derisinde meydana gelen kepek oluşumlarını giderir.