Evde Şalgam Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası
Et yemeklerinin vazgeçilmez lezzeti olan şalgam suyu acılı ya da acısız olarak sıklıkla tüketiliyor. Kendine has lezzetinin yanı sıra besin değerlerinin yüksek olması sayesinde sağlığa katkıda bulunuyor. Hazır şalgam sularının içinde pek çok katkı maddesi bulunduğu için uzmanlar ev yapımının içilmesini öneriyor. Evde şalgam yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler şu şekildedir:
- Yarım kilo siyah havuç
- 1 adet şalgam turpu
- 1 avuç kadar köftelik bulgur
- 1 avuç kadar nohut
- 2 yemek kaşığı dolusu tuz
- 2 küp adet şeker
- 1 diş sarımsak
- 6 ya da 7 tane acı süs biberi
EVDE ŞALGAM YAPIMININ TARİFİ
Ev yapımı şalgamın pek çok tarifi bulunur. İçindeki malzemeler damak tadına göre ayarlanabildiği için her şalgamın tadı farklı olabilir. Özellikle şalgamın acı mı acısız mı daha iyi olduğu büyük bir tartışma konusundur. Acı şalgam sevmeyen kişiler acı süs biberlerini ilave etmeden de tarifi tamamlayabilir. Evde şalgam yapmak için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz:
- Havuçları çok iyi bir şekilde yıkayın. Havucun tadını kaybetmemesi için dış kabuğunu hiçbir şekilde soymayın.
- Havucun büyüklüğüne bağlı olarak iki ya da dört parçaya bölün. Havuçların yumuşayıp erimemesi için çok ince doğramamaya özen gösterin.
- Turpun kabuğunu soyarak yemeklik gibi dilimleyin.
- Temiz bir tülbent alın. Daha sonra içine köftelik bulgur ve nohutları koyun. Bu tülbendi temiz bir bidonun en dibine yerleştirin. Köftelik bulgur olmaması durumunda ince ya da normal bulgur kullanılabilir.
- Havuçları ve şalgam turpunu da bu bidona ekleyin.
- Bir diş sarımsağı bütün olarak bidona ekleyin. Sarımsağın aromasını sevmeyenler bu adımı pas geçebilir.
- 6 ya da 7 tane süs biberini de diğer malzemelerin üstüne ilave edin. Şalgamın acısız olmasını isteyen kişiler bu adımı pas geçebilir.
- Bidondaki malzemelerin üstüne su ekleyin. Genellikle çeşme suyu tercih edilir. İsteğe bağlı olarak hazır ya da arıtma su kullanılabilir.
- Tuzu ve şekeri bir suda eritip bidonun içine ilave edin. Bu işlem tuzun ayarlanması ve iyi karışması açısından önemlidir.
- Şalgam bidonunun ağzını sıkı bir şekilde kapatın. Serin ve güneş almayan bir yerde 10 ya da 15 gün kadar bekletin. Yaz ya da ilkbahar mevsimlerinde hava sıcak olduğu için 10 gün yeterli olacaktır. Kış ya sonbahar aylarında hava soğuk olacağı 15 gün bekletilmesi tavsiye edilir.
- 10 ya da 15 gün bekleyen şalgam suyunun bir yüzü beyazlamış olur. Bu kısmı bir kaşıkla sıyırın. Daha sonra bidonun içindeki tülbenti çıkartın. Ardından şalgamın olduğu bidonu buzdolabında muhafaza edin. Kış aylarındaysak bu bidon güneş almamak şartıyla balkonda kalabilir.
- Eğer şalgam 3 ile 5 gün arasında tüketilmezse yüzünde beyazlayama oluşabilir. Böyle bir durumda beyaz kısmı bir kaşıkla sıyırmak gerekir.
EVDE ŞALGAM YAPIMININ PÜF NOKTASI
Şalgam yaparken siyah havuçları sirkeli suda 3 dakika boyunca bekletmek daha iyi temizlenmelerini sağlar. Tercihe bağlı olarak siyah şalgam ya da siyah havuç tercih edilebilir. Sivri biber ve sarımsak gibi malzemeler acılık tercihine göre eklenir. Şalgamın içinde yer alan havuçlar turşu niyetine tüketilebilir.
ŞALGAMLI BULGUR LEZZETİ
Şalgamın kendine has lezzeti pek çok yemeğe lezzet vermek açısından kullanılır. Bunlar içinde öne çıkan tariflerden biri şalgamlı bulgur salatasıdır. Şalgamın mor rengi bulgura hoş bir görüntü kazandırır.
ŞALGAMIN FAYDALARI
Şalgamın en bilinen özelliği iştah açmasıdır. A, B ve C vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Potasyum, kalsiyum ve demir zengini olması kemik sağlığına katkı sağlamasına yarar.