Evde Noodle Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası
Çeşitli uzak doğu ülkelerinde günlük olarak tüketilen noodle pek çok yemek tarifi ile uyumlu olduğu için son derece pratik bir seçenektir. Sebze ve et yemekleri ile servis etmeye imkân tanıyan yapısı ile ülkemizde de popüler bir hale geldi. Evde noodle yaparken hamur kısmını hazırlamak düşünüldüğü kadar zor değildir. Evde noodle yapmak için aşağıda yer alan malzemeleri bulunması gerekir:
- 2 su bardağı kadar un
- 2 tane yumurta
- 2 yemek kaşığı kadar su
- Çeyrek çay kaşığı kadar tuz
- 1 tutam mısır ya da buğday nişastası
EVDE NOODLE YAPIMININ TARİFİ
Noodle yapmak için daha önce hamur açmış olmak büyük bir avantaj sağlar. Daha önce hamur açmayan kişiler bile bu tarifi kolay bir şekilde yapabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta hamurun kesilmesi olacaktır. Simetrik ve düzgün hamur parçaları elde etmek için çeşitli aletlerden yararlanılabilir. Evde noodle yapmak için aşağıda yer alan adımları takip etmeniz yeterlidir:
- Derin bir kâsenin içine belirtilen miktarda un koyun.
- Hamurun ortasını çukur görünümü alacak şekilde açın. Çukur alana tuz, yumurta ve su ekleyin.
- Malzemeleri hamur iyi bir şekilde toparlanacak şekilde yoğurun.
- Hamur pürüzsüz ve sert bir hale geldikten sonra bez gibi yassı bir şekle getirin. Daha sonra hamuru streç film ile sarın. Buzdolabına atıp yaklaşık 1 saat boyunca dinlendirin.
- Merdane ya da hamur açma makinesi kullanarak hamuru açın. Hamuru açarken tezgâha yapışmaması için nişasta serpmek avantaj sağlar.
- Hamuru ince bir şekilde açın. Kenarlarından kesip büyük bir dikdörtgen halini almasını sağlayın.
- Dikdörtgen şeklindeki hamuru yarıya katlayın. Daha sonra tekrar yarıya katlayın. Bu şekilde 4 katlı olacaktır. Bu işlemi yaparken kat aralarına nişasta serpin.
- Keskin bir bıçak yardımıyla hamuru ince şeritler halinde dikkatli bir şekilde kesin.
- Kesik hamur parçalarını elinizle ayırın. Bu hamur parçalarını bir tabağa alıp yapışmamaları için belirli aralıklarla nişasta serpin.
- Derin bir tencerenin içinde yarısına gelecek kadar kaynar su ekleyin. Suyun içine bir tutam tuz serpiştirin.
- Kaynar suyun içine noodle hamurlarını ekleyin.
- 4 ya da 5 dakika sonra kaynar suyun içinden alın.
- Noodle hamurunu süzüp kuruması için bir kenarda bekletin.
EVDE NOODLE YAPMANIN PÜF NOKTASI
Ev yapımı noodle için dikkat edilmesi gereken nokta hamur kalınlığıdır. Poğaça hamuruna kıyasla noodle hamurunun daha sert bir yapıda olması gerekir. Aksi taktirde noodle hamuru haşlama esnasında kolay bir şekilde yumuşar. Bu nedenle yapısı bozulur. Makarna açma makinesine sahip olan kişiler noodle için bundan yararlanabilir.
EVDE NOODLE YEMEĞİNİN TARİFİ
Noodle hamurunu hazırladıktan sonra iyi bir yemek haline getirmek için çeşitli tarifler bulunur. Bunlar arasından öne çıkan seçeneklerden biri uzak doğu usulü sebzelerle pişirmektir. Evde noodle yemeği yapmak için aşağıda yer alan adımları izleyin:
- Birer adet kapya biber, sarı dolmalık biber ve yeşil dolmalık biberi yıkayıp jülyen doğrayın.
- Yarım havucu da jülyen usulü doğrayıp biberlerin arasına ekleyin.
- Birkaç dal taze soğanı verev usulü doğrayın.
- Isıttığınız tavanın içine az miktarda ayçiçek yağı ve susam yağı ekleyin.
- Sebzeleri yağa ekleyip birkaç dakika boyunca soteleyin.
- Yarım yemek kaşığı susamı sebzelerin üzerine ilave edin.
- Hazırladığınız noodle’ı sotelenen sebzelerin içine ekleyin. Bir süre pişirmeye devam edin.
- Tüm malzemeler harmanlandıktan sonra üzerine soya sosu ekleyin. Bir müddet sonra ocaktan alın.
- Bir tabağa alıp servis edin.
NOODLE PİŞME SÜRESİ
Evde yapılan noodle taze bir hamura sahip olacağı için çok fazla pişirilmemesi gerekir. Noodle için 15 dakika pişme süresi idealdir.