Evde Nar Ekşisi Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Nar genel olarak tek başına tüketilebildiği gibi yoğurdun içerisine katılarak da tüketilebilir. Bu hali ile özellikle diyet yapan kişilerin öğle yemeği yerine geçebilen nar, tok tutucu ve besleyici özelliği ile dikkat çeker. Bunun yanı sıra nar, salatalarda kullanılabildiği gibi pasta ve kek gibi atıştırmalıkların içerisinde de yer alır.
Narın taze sıkılmış meyve suyu da kendi başına tüketilebildiği gibi farklı meyve suları ya da diğer içecekler ile karıştırılarak tüketilebilir. Narın sahip olduğu antioksidan özelliği vücudun temizlenmesi konusunda oldukça yararlıdır. Tüm bunların yanı sıra sos olarak da hemen hemen her mutfakta yer alan nar, salataların vaz geçilmez malzemelerinden biri olarak da tercih edilmektedir. Bu yazımızda, herkesin evinde kolaylıkla nar ekşisi hazırlayabilmesine imkan sunan bir tarifi sizlerle paylaşacağız. Siz de hemen malzemeleri temin ederek nar ekşisi hazırlığına başlayabilirsiniz.
EVDE NAR EKŞİSİ HAZIRLAMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evde sağlıklı ve kolay bir şekilde nar ekşisi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanır;
- 1 kilo ekşi nar
- 2 çay kaşığı tuz
EVDE NAR EKŞİSİNİN HAZIRLANIŞI
Sadece iki malzeme kullanarak evde kolayca nar ekşisi yapmak için ilk olarak kullanılacak narların iki ya da üç parçaya bölünmesi gerekir. Bu aşamada narların büyüklüğü göz önüne alınarak karar verilebilir. Ardından geniş bir kap içerisine narlar alınır ve kabuklarına vurarak narların dökülmesi sağlanır. Ayıklanan narların üzerindeki zarların özenle ayrılması gerekir.
Ayıklanan narların üzerine baskı uygulanarak suyunun çıkartılması gerekir. Bu aşama tamamlandıktan sonra hazırlanan nar suyu süzülerek bir tencereye aktarılmalıdır. Tencereye alınan narlar ortalama olarak üç ila dört saat kaynatılır. Kaynama başladığında nar suyu akışkan ve yoğun bir kıvam alacaktır. Bu da nar ekşisinin hazır olduğun gösterir. Nar suyu ocaktan alınmadan önce üzerine tuzun ilave edilmesi ve karıştırılması gerekir. Ardından ocaktan alınan nar ekşisi soğumaya bırakılır. Soğuyan nar ekşisi tercih edilen şişelere doldurulur ve kullanıma hazır hale gelir.
EVDE NAR EKŞİSİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Evde nar ekşisi hazırlarken, narların suyunun çıkartılması için blender kullanımı tercih edilebilir. Bu sayede hem zamandan tasarruf yapılmış olur hem de çok fazla kol gücü harcamaya gerek kalmaz. Bunun yanı sıra narlar kaynatılırken üzerinde oluşan köpüklerin düzenli olarak alınması gerekir. Bu hususlara dikkat ederek evinizde kolayca nar ekşisi sosunuzu hazırlayabilir ve artık dışarıdan satın almaya ihtiyaç duymazsınız.
NAR EKŞİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Nar ekşisi, narın kendisi gibi oldukça faydalıdır. Özellikle evlerde doğal yöntemler ile hazırlana ve içerisinde hiçbir katkı maddesi olmayan ürünler, sağlık için en iyi seçenekleri oluşturur. Nar ekşisi ilk olarak sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını destekler. Antioksidan içeriğine sahip olan nar ekşisi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlar. Kalp sağlığının korunmasına yardım eden nar ekşisinin en iyi kullanımı salatalarda gerçekleşir.
Anti-inflamatuar etkiye sahip olan nar ekşisi, bağırsak sağlığının korunmasını sağlar. Yüksek orandaki antioksidan içeriği sayesinde vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı korur. Özellikle sindirim sorunlarının hafifletilmesini sağlayan nar ekşisi sosu, kolesterol seviyesinin düşmesini ve dengelenmesini de sağlar. Bu sayede kardiyovasküler hastalıkların da meydana gelme riskini an aza indirmiş olur.