Evde Muhallebi Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Oldukça eski zamanlardan beri keyifle tüketilen muhallebi, Osmanlı Dönemi’nde saray mutfaklarında da hazırlanmakta idi. Günümüzde hala aynı popülerliğini korumayı başaran muhallebi, her yaştan kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Dışarıda satılan muhallebiler yerine, evde yapılan muhallebileri tercih edenler ancak bir türlü kıvamını tutturamayalar artık bu tarif ile istedikleri muhallebiye kavuşacak!
Muhallebi yapımı için hemen hemen her evde bulunan malzemeler gereklidir. Her ne kadar kolay bir yapım aşamasına sahip gibi görünse de bu tatlının kıvamının tutturulması biraz dikkat ve özveri gerektirmektedir. Sizler için hazırladığımız bu muhallebi tarifi ile evinizde tam kıvamında muhallebi hazırlayabilecek ve sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebileceksiniz.
EVDE MUHALLEBİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evde sağlıklı ve lezzetli muhallebi yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekilde listelenmektedir;
- 1 litre süt
- 6 yemek kaşığı toz şeker
- 3,5 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 paket vanilin
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
EVDE MUHALLEBİ NASIL HAZIRLANIR?
Evde muhallebi yapmak için ilk olarak soğuk sütün uygun bir tencere aktarılması ve içerisine un, nişasta ve toz şekerin ilave edilmesi gerekir. Bir çırpma teli yardımı ile bu malzemeler karıştırılır. Karıştırılan malzemeler, orta ateşte pişirilmeye başlanır. Kaynamaya başlayan karışım, koyulaşarak kıvama geldiğinde altı kapatılır ve hızlı bir şekilde tereyağı ile vanilin ilave edilir. Bu aşamada karşımın sürekli olarak çırpılmasına özen gösterilmelidir.
Hazırlanan muhallebi, servis kaselerine eşit miktarda dağıtılır. Muhallebinin üzerine servisten önce toz tarçın, çubuk tarın ya da fındık ve damak tadına göre farklı meyve parçaları ilave edilir. Dileyenler, muhallebiyi sade olarak da tüketebilir.
EVDE MUHALLEBİ YAPIMININ PÜF NOKTALARI
Evde muhallebi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bu unsurların başında süte diğer malzemelerin ilave edilmesinin ardından güçlü bir şekilde çırpılması yer alır. Aksi halde malzemeler tam olarak birbiri ile birleşmez ve muhallebinin kıvamı tutmaz. Diğer bir püf noktası ise tereyağının karışıma ilave edileceği zamanlamadır. Tereyağı, muhallebinin tam kıvam alması için kaynama aşamasının sonunda karışıma eklenir. Bu sayede daha yoğun ve daha lezzetli bir muhallebi elde edilir.
Her şeyin tam olarak yapılmasına rağmen muhallebinin kıvamı olması gerektiği kadar koyulaşmadıysa, ayrı bir kap içerisine az miktarda nişasta ve süt karıştırılarak muhallebiye eklenebilir. Çok koyu bir kıvam elde edildi ise bu kez muhallebinin içerisine az miktarda süt ilave edilmeli ve hızlı bir şekilde çırpılarak, muhallebinin kıvamının daha akışkan bir hale gelmesi sağlanabilir.
EVDE HAZIRLANAN MUHALLEBİNİN BESİN DEĞERİ
Evde hazırlanan muhallebinin 100 gramında ortalama olarak 155 kalori yer alır. Muhallebinin bir porsiyonunda ise 233 kalori bulunur. Bir porsiyon 150 gram olarak baz alınır. Aynı zamanda muhallebinin 100 gramında 25,45 gram karbonhidrat, 3,14 gram protein, 3,07 gram yağ ve 0,05 gram lif yer alır. Bunların yanı sıra muhallebinin bir porsiyonu 100 gram olarak hesaplandığında, muhallebi de yer alan diğer besin değerleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kolesterol: 11,35 mg
- Sodyum: 43,74 mg
- Potasyum: 134,08 mg
- Kalsiyum: 105,13 mg
- A Vitamini: 37,53 IU
- C Vitamini: 0,87 IU
- Demir: 0,12