Evde Mayonez Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Evde mayonez yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:

  • Yumurta sıvısı (1 adet)
  • Sıvı yağ (200 ml)
  • Elma sirkesi (1 tatlı kaşığı)
  • Limon suyu (1 tatlı kaşığı)
  • Tuz (1 çay kaşığı)

Evde mayonez yapmak için öncelikle sıvı yağ haricindeki tüm malzemeleri bir kaba alarak karıştırmaya başlamanız gerekir. Malzemeleri karıştırdıktan sonra yağı akıtarak karışımın içine eklemelisiniz. Sonrasında blender yardımı ile tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlayarak mayonez elde edebilirsiniz.

Evde Mayonez Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

MAYONEZ YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Mayonez yapmanın püf noktaları şunlardır:

  1. Tüm Malzemeleri İyice Karıştırmak

Mayonez yapımı için en önemli şey, tüm malzemelerin iyice karıştığından emin olmaktır. Bu yüzden mayonezi bir kaşık ya da çırpıcı yardımı ile karıştırmak yerine blender gibi otomatik mutfak aletleri ile iyice karıştırmanız gerekir. Aksi taktirde çok uzun süreler boyunca karışımı karıştırsanız bile hem kıvam açısından hem de lezzet açısından beklediğiniz sonucu alamazsınız.

  1. Yumurtanın Beyazını Kullanmamak

Mayonez yapımında yumurta beyazı kullanmak, oldukça ağır bir tat ve koku ile karşı karşıya kalmanıza yol açabilir. Bu yüzden mayonez yapımı için yumurta beyazını ve sarısını ayırırken dikkatli olmanız gerekir.

MAYONEZİN ZARARLARI NELERDİR?

Mayonezin zararları çoğunlukla kalitesiz ya da son kullanma tarihi geçmiş malzemeler ile yapılan mayonezler ile ortaya çıkan zararlardır. Ancak, mayonez hem çiğ yumurta içerdiği hem de oldukça fazla yağ kullanılarak yapıldığı için çok fazla tüketilirse mide problemlerine ve kilo alımına yol açabilir. Bu yüzden mayonez tüketiminden dolayı zarar görmek istemiyorsanız son kullanma tarihi geçmemiş ürünler kullanmaya ve mayonezi ölçülü bir biçimde tüketmeye özen göstermelisiniz.

MAYONEZLİ TON BALIKLI SANDVİÇ NASIL YAPILIR?

Mayonezli ton balıklı sandviç, birçok kişinin favori yemeği olmayı başarmıştır. Bu yemek için öncelikle bir kutu konserve ton balığının yağını biraz süzmeniz gerekir. Yağı süzmek, mayonezin yağı da eklendiği zaman ortaya çok ağır bir lezzet çıkmaması açısından önemlidir. Ardından ton balığını bir kâseye alabilirsiniz. Ton balığının üstüne 1 yemek kaşığı mayonez, 2 yemek kaşığı haşlanmış mısır, 1 yemek kaşığı ayıklanmış ve doğranmış zeytin ve ince ince doğranmış 2 yaprak kıvırcık ekleyebilirsiniz. Bu malzemeleri ekledikten sonra malzemelerin birbirine karışması için birkaç dakika boyunca karıştırma işlemini sürdürmelisiniz. Elde ettiğiniz sandviç harcını talebiniz doğrultusunda tost ekmeği ya da sandviç ekmeği gibi herhangi bir ekmeğin arasına koyduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

MAYONEZLİ TAVUKLU SALATA NASIL YAPILIR?

Mayonezli tavuklu salata için öncelikle 150 gram haşlanmış tavuk göğüs etini didiklemelisiniz. Ardından 1 adet küçük boy soğanı ince ince doğramalısınız. Haşladığınız tavuk ve soğanı bir kaba aldıktan sonra bu iki malzemenin üstüne 1,5 yemek kaşığı mayonez, 1 yemek kaşığı yoğurt, ince ince dilimlenmiş 3 yaprak marul ve 2 yemek kaşığı haşlanmış mısırı eklemeniz gerekir. Son olarak tarife 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı kimyon ekleyerek salatanızı karıştırarak hazır hale getirebilirsiniz. Bu salata hem besleyicilik açısından hem de lezzet açısından çok iyi bir seçenektir.

MAYONEZDE DOMUZ YAĞI VAR MI?

Domuz etinden üretilen ürünlerin kullanımı, dünya genelinde yaygın olsa da ülkemizde dini sebeplerden dolayı yaygın değildir. Bu yüzden ülkemizde satılan neredeyse tüm mayonez ürünlerinde domuz yağı bulunmamaktadır.