Evde Limonata Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde limonata yapımı için kullanılacak malzemeler şunlardır:
- Limon (2 kg)
- Portakal (1 tane)
- Toz şeker (1 su bardağı)
Limonata yapmak için öncelikle limonların ve portakalın kabuğunu beyaz kısımlara kadar rendelemeyecek bir biçimde rendelemeniz gerekir. Bu kabukları derin bir kâseye koyarak üzerine şeker eklemeniz gerekir. Şeker ekledikten sonra kabukları ve şekeri elinizle iyice karıştırmalısınız. Bu karışımın üzerine bir su bardağı sıcak suyu ekleyerek beklemeye bırakmalısınız. Bu bekleme sürecinde portakalların ve limonların sularını sıkmalısınız. Çıkan portakal ve limon suyunu şekerli ve kabuklu suya eklemeniz gerekir. Son olarak üzerine 5 su bardağı soğuk su ekleyerek karışımı iyice karıştırmalı ve ardından süzmelisiniz. Süzerek elde edeceğiniz nefis limonatayı cam şişelerde saklayabilirsiniz.
EVDE LİMONATA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Evde limonata yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Sulu Limonları Tercih Etmek
Limonata tarifinin en önemli malzemesi elbette ki limondur. Bu yüzden limonların sulu olması da çok önemlidir. Özellikle de ince kabuklu ve büyük limonlar sayesinde daha fazla limon suyu elde edebilirsiniz. Daha fazla limon suyu elde etmeniz de limonatanızın daha aromatik ve leziz olmasına yardımcı olacaktır.
- Şeker Ölçüsünü Fazla Kaçırmamak
Limonata yapımında çok sık yapılan hatalardan biri de şeker ölçüsünü fazla kaçırmaktır. Birçok kişi limonatanın çok şekerli olmasının çok lezzetli olacağı anlamına geldiğini sansa da bu aslında büyük bir yanılgıdır. Limonatanın çok şekerli olması demek limon suyu tadının baskılanması ve ferahlatıcı bir tada sahip olmaması anlamına gelir. Bu yüzden özellikle de ferahlatıcı bir limonata arayan kişilerin şeker ölçüsü konusunda çok dikkatli olmaları gerekir.
- Limonları ve Portakalı Rendelerken Beyaz Kısmı da Rendelememek
Limon ve portakalların beyaz kısmı, limonata tarifine dahil olursa oldukça acı bir tadın ortaya çıkmasına yol açacaktır. Bu yüzden limonların ve portakalın kabuğunu rendelerken beyaz kısmı da rendeleyerek tarife dahil etmemeye özen göstermeniz gerekir.
EV YAPIMI LİMONATA BOZULUR MU?
Marketten satın alınan limonata ürünleri, fabrika ortamında üretildikleri ve katkı maddeleri içerdikleri için aylarca bozulmadan kalabilirler. Ancak, ev yapımı limonata için durum böyle değildir. Ev yapımı limona için doğal malzemeler kullanıldığı ve katkı maddesi kullanılmadığı için kısa sürede bozulma gibi durumlar söz konusu olabilir. Ev yapımı limonatanız yaklaşık olarak 7 ya da 10 gün boyunca bozulmadan durabilir. Bu yüzden ev yapımı limonatanızı bu süre içerisinde tüketmeye özen göstermelisiniz.
LİMONATANIN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Limonatanın bozulup bozulmadığını anlamak için öncelikle limonatayı koklamak gerekir. Limonata, normalde de keskin kokuya sahip olan bir içecek olsa da kokusu aşırı keskinse ve rahatsız ediciyse bu durum, limonatanın bozulduğunu gösterir. Limonatanın bozulup bozulmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise limonatanın rengidir. Limonata oldukça bulanık ve koyu bir renge sahip olmaya başladıysa bu durum, limonatanın bozulduğunu gösterir. Limonatanın bozulup bozulmadığını anlamak için dikkat edilmesi gereken son ve en önemli şey ise tadıdır. Bozulmuş olduğundan şüphelendiğiniz limonatadan bir yudum alarak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Bozulan limonatanın tadı, oldukça rahatsız edici olacaktır.
LİMONATA ACI OLDU NE YAPABİLİRİM?
Evde limonata yaptıktan sonra limonatanızın acı olduğunu fark ederseniz bazı malzemeler ekleyerek limonatanızı tatlı hale getirebilirsiniz. Burada eklenmesi gereken malzemeler; limon suyu, portakal suyu ve şekerdir.