Evde Kokoreç Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde kokoreç yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler şunlardır:
- Hazır kokoreç (4 dilim ya da 1 hazır büyük paket)
- Domates (1 adet)
- Tuz (1,5 çay kaşığı)
- Ayçiçek yağı (2 yemek kaşığı)
- Kekik (2,5 çay kaşığı)
- Kırmızı pul biber (2 çay kaşığı)
- Karabiber (1,5 çay kaşığı)
Kokoreç yapımı için öncelikle hazır kokoreç dilimlerini alın ve önceden ısıtılmış bir tavada 10 dakika boyunca kendi yağları ile pişmelerini sağlayın. Ardından kendi yağında pişen kokoreçleri bir tabağa alın ve tavaya yağ ekleyin. Yağ eklediğiniz tavaya kabuğu soyulmuş ve ince küp şeklinde doğranmış olan domatesler ile ince ince kesilmiş olan biberleri atın. Biber ve domatesleri de kavurduktan sonra kokoreçleri tekrardan tavaya atın ve sebzeler ile beraber kavurmaya başlayın. Sebzeler ile beraber kavurduğunuz kokoreçlerin üzerine baharatları da ekleyin ve birkaç dakika sonra ocağın altını kapatın. Kokoreç için hazırladığınız ekmekleri kokorecin yağına bandırdıktan sonra ekmeklerin arasına hazırlamış olduğunuz kokoreç harcını koyabilirsiniz.
KOKOREÇ YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Kokoreç yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Baharat Ölçüsünü İyi Ayarlamak
Evde kokoreç yapımı konusunda en çok zorlanılan konu, baharat ölçüsünü iyi ayarlamaktır. Baharat ölçüsünün çok az olması, kokoreçteki et tadının çok baskın olmasına yol açarken baharat ölçüsünün çok fazla olması ise kokorecin çok acı olmasına yol açabilir. Bu yüzden yukarıda verilen baharat ölçülerine uymaya çalışın.
- Güvenilir Bir Yerden Kokoreç Eti Satın Almak
Kokoreç, hayvanların sakatat olarak adlandırılan bir bölgesinden elde etilen bir et türü olduğu için kokoreç eti seçerken normal et seçiminden bile daha dikkatli olmalısınız. Aksi taktirde kokoreç yüzünden zehirlenme gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
- Kokoreç Ekmeğini Kokoreç Yağı ile Islatmak
Kokorecin lezzetli olmasının ana nedenlerinden bir tanesi de kokoreç ekmeğinin kokoreç harcı hazırlanırken ortaya çıkan yağa bulanmasıdır. Bu yağ hem ekmeğinize lezzet katacak hem de ekmeğinizin yumuşacık olmasını sağlayacaktır.
- Kokoreç Etlerini Orta Ateşte Pişirin
Kokoreç gibi çeşitli etlerin pişirilmesinde en sağlıklı yöntem ocağın altının çok açık ya da çok kısık olmamasıdır. Ocağın altı çok açık olursa kokorecin üstü yanacak ama içleri çiğ kalacaktır ve ocağın altı çok kısık olursa da kokorecin pişme süresi çok fazla uzayacaktır. Bu yüzden ideal olan kokoreç etlerini orta ateşte pişirmektir.
KOKOREÇ ZARARLI MI?
Halk arasında kokoreç gibi sakatat çeşitlerinin zararlı olduğuna dair bir inanç vardır ama bu doğru değildir. Kokoreç, hijyenik koşullarda hazırlanırsa ve düzgün bir biçimde pişirilirse zararlı değil, tam aksine yararlı bir yiyecek olacaktır. Ancak, her yiyecek gibi kokoreç tüketimi konusunda da ölçülü davranmak önemlidir. Çok fazla kokoreç yemek kilo almanıza ve hatta zehirlenmenize yol açabilir.
KOKORECİN YANINA NE GİDER?
Kokoreç ile kombine edilebilecek leziz yiyecek ve içecekler başlıca şunlardır:
- Ayran: Özellikle de naneli ayran, kokoreç gibi ağır bir yemeğin tasını hafifletmek için iyi bir seçenektir. Köy yoğurdu ve doğal nane ile yapacağınız ayranlarınızı kokorecin yanında afiyetle tüketebilirsiniz.
- Cacık: Birçok yemek ile kombine edilen cacık, kokoreç ile de çok yakışmaktadır.
- Patates Salatası: Kokorecin yanında leziz bir salata yemek isteyenler için patates salatası, iyi bir seçenektir.