Evde Kiraz Şekerlemesi Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerinden biri olan kiraz, kendi başına afiyetle tüketildiği gibi saplarında da yararlanılıyor. Kiraz saplarının kaynatılması ile elde edilen çay, kiraz meyvesinin kendisi gibi sağlık açısından birçok fayda sağlıyor. Kirazın yararlanıldığı tek formu da çay değil elbette…
Kiraz mevsimi birçok kişi reçel yapımı için hazırlıklara başlıyor. Çilek ve vişne reçeli oluğu gibi farklı birçok meyve ve sebzenin de reçeli yapılabiliyor. Evde kolay bir şekilde hazırlanan reçellerin yanı sıra reçele benzer bir şekilde pişirilen şekerlemeler de yer alıyor. Kiraz şekerlemesi ise evlerde en çok yapılan ve sevilerek tüketilen lezzetler arasında yer alıyor. Siz de evinizde kolay ve pratik bir şekilde kiraz şekerlemesi hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız şekerlemeyi hem kendiniz hem de çocuklarınız sağlıkla tüketebilir.
KİRAZ ŞEKERLEMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Evinizde sağlıklı bir şekilde kiraz şekerlemesi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 2 su bardağı kiraz
- 3,5 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- 1 adet limon
- Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası
KİRAZ ŞEKERLEMESİNİN HAZIRLANIŞI
Kiraz şekerlemesi yapmak için ilk olarak kirazların sağlarının ayıklanması ve ardından güzelce yıkanması gerekir. Yıkanan kirazların çekirdekleri çıkartılmalıdır. Uygun bir tencereye alınan kirazlara iki buçuk su bardağı su eklenir ve beş dakika kaynatılır. Ayrı bir kap içerisinde toz şeker, gıda boyası ve limon suyu kaynatılarak şerbet haline getirilir. Şerbet kaynadığında ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Elde edilen bu karşım bir gün boyunca bekletilir.
Bir günün ardından dinlenen kirazlar ve şerbetle hazırlık işlemlerine devam edilir. Kirazlara hazırlanan şerbet ilave edildikten sonra ortalama olarak on beş ila yirmi dakika kaynatılır. Kaynama işleminden sonra kiraz şekerlemesi hazır hale gelmiş olur. Bu tarifin püf noktası ise şerbetin ve kirazların bir gün boyunca dinlendirilmesidir.
KİRAZ ŞEKERLEMESİ NASIL TÜKETİLİR?
Kiraz şekerlemesi direkt olarak tüketilebileceği gibi farklı lezzetlerin tariflerine eklenerek de tüketilebilir. Özellikle pasta ve kek yapımlarında kiraz şekerlemesi çok sık kullanılmaktadır. Aynı zamanda farklı tatlıların içerisinde ya da komposto yapımlarında da kiraz şekerlemesi tercih edilebilir. İç dolgu ya da süsleme malzemesi olarak hamur işi ve tatlı tariflerinde de kiraz şekerlemesi kullanılabilir.
KİRAZIN FAYDALARI NELERDİR?
Sevilerek tüketilen kiraz, farklı formlarda hazırlanabilir. Sağlık açısından oldukça yararlı olan bu meyve özellikle vücuttaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kirazın insan sağlığına yararları şu şekilde sıralanabilir;
- Özellikle kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde yer alan kiraz, kontrollü bir şekilde kilo verilmesini sağlar. Kan şekerinin ve kan basıncının düşürülmesinde etkili olan kiraz, kemik ve eklemler üzerinde oluşan stresi azaltır.
- Kirazda yer alan antosiyaninler beyin üzerinde etkilidir. Bu da beyinin işlevini arttırır ve kişilerin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Kirazda yer alan polifenoller, beyin ve vücut arasındaki iletişimin daha kuvvetli olmasını sağlar.
- Kiraz vücudun ve zihnin enerji kazanımında aktif olarak rol alır. Aynı zamanda vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
- Hastalıklara karşı koruma sağlar ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur.
- Uyku kalitesinin artmasını sağlar ve melatonin içeriği ise kişilerin daha sağlıklı ve mutlu bir şekilde uykuya dalmasına imkan sunar.
- Kiraz özellikle gut hastaları tarafından tüketildiğinde, gut ataklarının azalmasına imkan sunar.