Evde Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Fındık ezmesi özellikle sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilmektedir. Ekmeğin üzerine sürülerek tüketilen fındık ezmesi, çocuklar tarafından sevildiği gibi yetişkinler tarafından da sevilerek tüketilmektedir. Dışarıda hazır olarak satışa sunulan fındık ezmelerinin içerisinde, raf ömürlerinin daha uzun olabilmesi adına belli başlı kimyasal ürünler yer almaktadır.

Anne ve babalar çocukları için doğal içerikli ürünleri tercih etmektedir. Bu ürünler arasında fındık ezmesi de yer alır. Çocukların birçoğu sabah kahvaltılarında sevdiği ürünlerin olmaması halinde, günün en önemli öğününü yapma konusunda zorluk çıkartabilir. Bu ürünler arasında yer alan fındık ezmesi ise evde yapılarak tamamen doğal bir şekilde çocukların beslenme programlarında dahil edilebilir. Siz de evinizde hem çocuklarınız hem de kendiniz için kolay bir şekilde sağlıklı fındık ezmesi hazırlayabilirsiniz.

Evde Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

EVDE FINDIK EZMESİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER

Evde fındık ezmesi yapmak için ihtiyacınız olan ürünler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 200 gram çiğ ya da kavrulmuş fındık içi
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao

EVDE FINDIK EZMESİNİN HAZIRLANIŞI

Evde fındık ezmesi hazırlamak için ilk olarak fındıkların 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, on dakika kadar kavrulması gerekir. Ardından fındıklar fırından alınır ve biraz soğuması beklenir. Soğuyan fındıklar mutfak robotunun içerisine alınır ve çekilir. Çekilmiş fındıkların içerisine beş yemek kaşığı şeker ilave edilir. Ardından sıvı yağda eklendikten sonra mutfak robotu yardımı ile iyice karıştırılır. Son olarak iki yemek kaşığı kakao ilavesi yapılır ve kakaonun tüm malzemeler ile karışması sağlanır. Bu işlemin ardından hazırlanan fındık ezmesi cam kavanoza alınır ve tüketime hazır hale getirilir.

EVDE FINDIK EZMESİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Evde kolayca hazırlanacak fındık ezmesi yapmak için ilk olarak fındıkların tavada ya da fırında kavrulması gerekir. Bu işlem, fındıkların mutfak robotunda daha iyi bir şekilde ezilmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra şeker kullanımı yerine bal kullanımı da tercih edilebilir.

Birçok kişi fındık ezmesinin içerisine Hindistan cevizi yağı ya da pudra şekeri ilave etmeyi de tercih etmektedir. Bu malzemeleri ekleyerek elde edileceğiz fındık ezmesinin tadı daha aromatik olabilir. Bu tamamen damak tadına bağlı olarak hazırlık aşamasında tercih edilebilir.

FINDIK EZMESİNİN BESİN DEĞERİ

Fındık bilindiği gibi çinko, folik asit, bakır, demir, E vitamini, K vitamini ve C vitamini içeriğine sahiptir. Bunların yanı sıra protein, lif ve mineral bakımından da oldukça zengindir. 100 gram fındık ezmesinin sahip olduğu besin değerleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Karbonhidrat 10,8 gram
  • Lif 5,9 gram
  • Protein 12,3 gram
  • Yağ 63,2 gram
  • A vitamini 4.0 IU
  • C vitamini 1,5 mg
  • Potasyum 651 mg
  • Kalsiyum 231 mg
  • Demir 3,8 mg

FINDIK EZMESİ KAÇ KALORİ?

Fındık ezmesi tüketirken bu ürünün kalori ve yağ oranlarının yüksek olduğu unutulmamalıdır. Özellikle kilo verme sürecindeki kişilerin fındık ezmesi tüketimine daha fazla dikkat etmesi gerekir. Fındık ezmesinin kalori değerleri şu şekilde sıralanabilir;

  • 100 gram fındık ezmesi 652 kcal
  • 60 gramlık bir porsiyon fındık ezmesi 391 kcal
  • 100 gramlık ballı fındık ezmesi 603 kcal
  • 1 tatlı kaşığı fındık ezmesi ise 32 kcal