Evde Döner Nasıl Yapılır? Püf Noktası
Evde döner yapmak hem leziz dönerler yemenize hem de ekonomik açıdan kâr etmenize yardımcı olur. Döner konusunda kiminin tercihi beyaz tavuk eti iken kimilerinin de tercihi kırmızı et olabilir. Leziz tavuk etli döner tarifi için şu malzemelere ihtiyacınız vardır:
- Kemiksiz tavuk pirzola (4 büyük parça)
- Soğan (ince ince doğranmış)
- Sarımsak (1 adet rendelenmiş)
- Biber salçası (1 tatlı kaşığı)
- Pul biber (1 çay kaşığı)
- Tuz (1 tatlı kaşığı)
- Sıvı yağ (Yarım çay bardağı)
- Kekik (1 tatlı kaşığı)
- Kimyon (1 çay kaşığı)
- Toz biber (1 çay kaşığı)
- Yoğurt (2 yemek kaşığı)
- Marul (6-7 yaprak)
Evde tavuk döner yapmak için öncelikle kemiksiz tavuk pirzolalarınızı küçük küçük ya da ince uzun şekillerde doğramanız gerekir. Tavukları doğrama işlemi bittikten sonra bir kaba alarak üzerine sarımsak, biber salçası, tuz, sıvı yağ, yoğurt, kimyon, kekik, toz biber ve pul biber eklemeniz gerekir. Bu malzemeleri ekledikten sonra malzemeler ile tavuk etini iyice karıştırarak etin tamamen sosa bulanmasınız sağlamalısınız. Ardından tavuk etinizi marine olabilmesi açısından en azından birkaç saat boyunca bu sosun içinde buzdolabında bekletmeniz gerekir. Tavuk etiniz buzdolabında bekledikten sonra tavuk etinizi çıkararak yağda kızartabilirsiniz. Yağda iyice kızarttığınız tavuk etinizi lavaş ya da somun ekmeğin arasına koyarak üzerine de marul ve soğan ekleyebilirsiniz. Birçok kişi döneri ketçap ve mayonez ile yemeyi sevdiği için tarifinize ketçap ve mayonezi de dahil edebilirsiniz.
EVDE DÖNER YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Evde döne yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Döner İçin Uygun Bir Tavuk Eti Tercih Etmek
Döner için tavuk eti satın alırken paketli hazır tavuk etleri yerine kasaplar tarafından kesilen tavuk etlerini tercih etmelisiniz. Kasabınız kemiksiz tavuk pirzolanızı iyice ezerek dönere uygun incelikte olmasını sağlayacaktır. Bunun için kasabınıza döner yapma amacıyla tavuk eti aldığınızı belirtmelisiniz.
- Baharatlar Konusunda Değişiklikler Yapabilmek
Döner gibi, lezzetler söz konusu olduğu zaman herkesin beğenileri farklı olabilir. Örnek olarak toz biber sevmeyen ve kimyon seven biriyseniz toz biberi daha az kullanıp kimyonu biraz daha fazla kullanabilirsiniz. Bu sayede, eşsiz döner lezzetinizi kişiselleştirebilirsiniz.
- Sarımsağı Unutmamak
Döner yapımı söz konusu olduğu zaman birçok tarifte sarımsağa yer verilmemiştir ve birçok kişi de döner yaparken sarımsak koymayı unutur. Döner etinin marinasyonunda kullanılan tek diş sarımsak, ete herhangi bir ağır tat katmaz ve tam tersine döner yerken aşırı yoğun bir şekilde tavuk eti tadını almanıza engel olur.
- Etin İnce ya da Küçük Kesilmesi
Döner yapımı söz konusu olduğu zaman yanlış bilgilerden biri de döner etinin yalnızca yaprak inceliğinde kesilmesidir. Hazır dönerler söz konusu olduğu zaman bu doğru olsa da evde yapılan dönerleri yaprak inceliğinde kesme zorunluluğunuz bulunmaz. Döner etlerinizi küçük küçük de kesebilirsiniz. Ancak, burada önemli olan hangi şekilde keserseniz kesin döner etlerinizin çok büyük boyutlarda olmamasıdır. Döner etinin çok büyük boyutlarda olması demek baharatlar ve sos ile iyice karışamaması anlamına gelir.
EVDE DÖNER SOSU NASIL YAPILIR?
Evde döner sosunun nasıl yapılacağı, tamamen kişisel zevkinize bağlıdır. Hatay usulü tavuk döner sosu yapmak isterseniz tereyağı, domates salçası, biber salçası, su, tuz ve karabiber kullanarak sos yapabilirsiniz. Buna ek olarak ketçap, mayonez ve barbekü sos gibi sosları karıştırarak da leziz döner sosları yapabilirsiniz.