Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Evde domates salçası yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:

  • Etli domates (5kg)
  • Kapya biber (yarım kg)
  • Su (1 su bardağı)
  • Kaya tuzu (2 yemek kaşığı)

Öncelikle domateslerinizi 4 ya da 5 parçaya bölerek bir tencereye koymalısınız. Biberleri de tohumlarını ayıklayıp birkaç parçaya böldükten sonra bu tencereye eklemelisiniz. Sonrasında suyu ilave ederek kaynatmaya başlayın. Domateslerin suyu çıktıktan sonra 5 dakika kadar kaynatın ve sonrasında karışımı süzgece koyarak suyunu süzün. Ardından suyunu süzdüğünüz karışımı tuz ile buluşturup 10 dakika kadar tavada kaynatın. 10 dakikalık süreç bittikten sonra karışımı bir tepsiye dökün ve tepsinin üstüne de suyu çekmesi için tülbent koyun. Sonrasında bu tepsiyi birkaç gün boyunca güneşte bekletin. Karışım, salça kıvamını almışsa ve hiç su kalmamışsa salçanızın hazır olduğu anlamına gelir.

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

SALÇA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Salça yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:

  1. Salçayı Kaynatırken Sürekli Olarak Karıştırmak

Salçanın kaynatılırken dibinin tutma ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden salçayı kaynatırken sürekli olarak karıştırmanız gerekir. Özellikle de salçanın suyu süzüldükten sonra kaynatıldığı süreçte sürekli olarak karıştırılması önemlidir. Aksi taktirde salçanız yanabilir ya da topaklı bir forma sahip olabilir.

  1. Tahta Kaşık Kullanmak

Salça yapmanın püf noktalarından biri de tahta kaşık kullanmaktır. Metal malzeme gibi çeşitli malzemelerden yapılan kaşıklar, salçanın sulanmasına ve hatta bozulmasına bile yol açabilir. Bu yüzden salça yapımındaki kaşık kullanımının söz konusu olduğu tüm adımlarda tahta kaşık kullanmanız gerekir. Tahta kaşık hem salçanın sulanmasını hem de dibinin tutmasını engelleyecektir.

  1. Tuzu Unutmamak

Birçok kişi salça yaparken tuzu unutma konusunu önemsemez ve sonradan eklense de olur diye düşünür. Ancak, salçanın hem lezzetinin hem de kıvamının iyi olması için tuzun asla unutulmaması gerekir. Buna ek olarak tuz koyulmamış bir salça, birkaç gün gibi çok kısa bir süre içerisinde bile bozularak israf olabilir.

SALÇA FİYATLARI NASILDIR?

Salça fiyat listesi, piyasadaki en popüler ürünlere göre şu şekildedir:

  • Burcu Organik Domates Salçası 580 G: 82,95 TL
  • Sultan Domates Salçası Cam Kavanoz 1.500 G: 94,90 TL
  • Burcu Domates Salça 600 Gr: 56,50 TL
  • İpek Domates Salçası 1500 G (Cam): 117,90 TL
  • Tat Köy Domates Ve Biber Karışımı Salça 1650 G: 229,90 TL
  • Tamek Domates Salçası 700 G Cam: 57,90 TL
  • Tukaş Domates Salçası 830 G: 52,95 TL
  • Tat Organik Domates Salçası 500 G: 84,90 TL
  • Burcu Biber Domates Salçası 600 G: 77,90 TL
  • Tamek Domates Salçası 830 G: 57,90 TL
  • Tat Domates Salçası 360 G: 43,90 TL
  • İpek Domates ve Biber Karışık Salça 1.600 G Pet: 163,90 TL
  • Burcu Organik Domates Rendesi 700G: 41,90 TL
  • İpek Domates Salçası 650 G (Cam): 43,90 TL
  • Tat Domates Salçası 1500 G: 93,90 TL
  • Öncü Domates Salçası Tnk 830 G: 48,90 TL
  • Tukaş Domates Salçası 1650 G: 114,95 TL
  • Tamek Domates Salçası 360 G: 38,50 TL
  • Tukaş Domates Salçası 700 G: 47,50 TL
  • Öncü Domates Salçası Cam 700 G: 57,50 TL
  • Burcu Fesleğenli Pizza Sosu 580 G: 30,95 TL
  • Tat Domates Salçası 170 G: 29,90 TL
  • İpek Köy Domates Salçası 1.650 G Pet 32 Briks: 117,90 TL