Evde Cips Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Sık tüketilen atıştırmalıkların başında gelen patates cipsini ev ortamında yapmak daha sağlıklı bir tüketim sağlar. Markette satılan cipslerin içinde pek çok katkı maddesi bulunur. Evde doğal malzemeler kullanarak yapılan çıtır patates cipsi hem sağlıktan ödün vermez hem daha lezzetli olur. Evde patates cipsini fırında ya da kızartarak yapmak mümkündür. Evde cips yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 2 tane büyük boy patates
  • 4 bardak soğuk su
  • 1 çay kaşığı tuz

EVDE CİPS YAPIMININ TARİFİ

Evde Cips Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 1

Evde patates cipsi hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta ne kadar yapılacağıdır. Patates cipsi taze tüketildiği taktirde en iyi lezzetini verir. Artık patates cipsinin tadı o kadar da iyi olmayacağı için çöpe atılmak zorunda kalınabilir. Bu nedenle cipsi tüketecek kişi sayısına uygun olarak malzemeler ayarlanmalıdır. Fırında patates cipsi yapmak için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz:

  • 2 büyük boy patatesi soyun ve özenli bir şekilde yıkayın.
  • Yıkadığınız patatesleri ince ince dilimleyin. Bir soyma aparatı kullanmak patatesin ideal incelikte olmasını sağlayacaktır.
  • Bir kaba soğuk su ve tuz ekleyin. Patates dilimlerini nişastalarından arınmaları için bu kaba ilave edin. Patatesleri bu kabın içinde yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra süzün. Ardından iyi bir şekilde kurulayın.
  • Derin bir kâseye damak zevkinize göre olan baharatları koyun. Daha sonra baharatların üstüne zeytinyağını ekleyin.
  • Baharatlar ve zeytinyağı ile hazırladığınız sosun içine patates dilimlerini ekleyip harmanlayın.
  • Fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt serin.
  • Yağlı kâğıdın üzerine baharatla harmanlanan patates dilimlerini belirli aralıklarla dizin.
  • Fırını 200 derecede ısıtın. Daha önce ısıttığınız bu fırının içine patateslerin bulunduğu tepsiyi ekleyip 10 dakika boyunca pişirin.
  • Süre bittikten sonra fırından patatesleri çıkarın. Diğer tarafın kızarması için patatesleri teker teker ters çevirin.
  • Ters çevirdiğiniz patates kenarlarının iyice pişmesi için 10 dakika boyunca fırında bekletin.
  • Pişen patates cipsini damak zevkinize uygun olarak soslayıp servis edin.

Tavada patates cipsi yapmak için aşağıda yer alan adımları takip edebilirsiniz:

  • Patatesleri iyi bir şekilde yıkayın ve soyun.
  • Patatesleri ince ince doğrayın.
  • Bir kabın içinde tuz, su ve isteğe bağlı olarak sirke ekleyin. Patatesleri bu suda 15 dakika boyunca bekletin.
  • Sürenin ardından patatesleri kaptan çıkarıp iyice kurutun.
  • Derin bir tavada yağı kızdırın. Patates dilimlerini yağın içine teker teker ekleyin.
  • Pişen patates dilimlerini bir süzgeç ile alın. Daha sonra yağını emmesi için havlu kağıt serdiğiniz bir tabağa ekleyin.
  • Damak zevkinize göre sos kullanıp servis edin.

EVDE CİPS YAPIMININ PÜF NOKTASI

Fırında patates cipsi yaparken her iki tarafının eşit bir şekilde piştiğinden emin olmak gerekir. Aksi taktirde patates cipsi çıtırlıktan uzak olur. Tavada pişirilen patates cipsi için yağı önceden kızdırmak büyük önem taşır. Bu sayede patates çıtır bir kıvam alır.

EVDE CİPS SOSU YAPIMI

Patates cipsini tüketmek için evde pratik bir sos yapılabilir. Yoğurt, mayonez, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar ile cip sosu kolay bir şekilde hazırlanabilir. Evde cips sosu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Bir kâsenin içine yoğurt, zeytinyağı ve mayonez alın.
  • Karışımın içinde nane, kekik, pul biber, karabiber, tuz ve istediğiniz diğer baharatları ekleyin.
  • İyice karıştırdıktan sonra patates cipsi ile servis edin.

EV YAPIMI PATATES CİPSİNİN KALORİSİ

Evde yapılan patates cipsinin bir porsiyonu malzemelere sadık kalınırsa 120 kaloridir.Evde Cips Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası - Resim : 2