Evde Biber Turşusu Nasıl Yapılır? Püf Noktası

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Biber turşusu, farklı çeşitteki biberler ile ve değişik malzemelerle birçok farklı şekilde yapılabilir. Biber turşusu çeşitleri arasından en çok sevilen ve popüler olan turşulardan biri de cin biber turşusudur. Cin biber turşusu, her türlü yemeğin yanında tüketilebilecek hafif acı ve ekşili bir turşudur. Cin biber turşusu için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Küçük boy cin biber (1,5 kg)
  • Kaya tuzu (2,5 yemek kaşığı)
  • Üzüm ya da elma sirkesi (200 ml)
  • İçme suyu (200 ml)
  • Sarımsak (13 diş)

Cin biber turşusu yapmak için öncelikle biberlerinizi iyice yıkamanız ve saplarını ayıklamanız gerekir. Sonrasında sarımsak kabuklarını da soyun ve sarımsaklarınızı ikiye ayırın. Bu sarımsakların yarısını, turşu yapacağınız kavanozun dibine dizin. Sonrasında biberleri de kavanoza koyun ve geri kalan sarımsakları üstüne ekleyin. Son olarak üzüm sirkesi ve içme suyunu da kavanoza koyup kavanozun kapağını kapattıktan sonra kavanozu iyice sallayın. Turşunuz, güneş görmeyen bir alanda yaklaşık olarak 20 gün içerisinde hazır olacaktır. Cin biber turşusu yapmanın püf noktası turşuyu güneş görmeyen bir yerde bekletmek ve küçük boyuttaki cin biberleri kullanmaktır.

Evde Biber Turşusu Nasıl Yapılır? Püf Noktası - Resim : 1

BİBER TURŞUSUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Biber turşusunun faydaları başlıca şunlardır:

  • Hazımsızlığı azaltabilir ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini harekete geçirerek kabızlık sorunlarını hafifletebilir.
  • Probiyotik bakteriler içerir ve sindirim sağlığını destekleyebilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilir.
  • Antioksidan özellikleri sayesinde hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyabilir.
  • İçerdiği C vitamini ile cilt sağlığını destekleyebilir ve kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir.
  • Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine destek olabilir.
  • Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını koruyabilir.
  • Kan basıncını düşürerek hipertansiyon riskini azaltabilir.
  • Sindirim sistemini temizleyerek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir.

ACI BİBER TURŞUSU ZAYIFLATIR MI?

Acı biber turşusu zayıflama konusunda yardımcı olabilir. Acı biber turşusu, metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi yaratması gibi çeşitli etkileri sayesinde zayıflama sürecinde ölçülü bir şekilde tüketmeniz gereken yiyeceklerden bir tanesidir. Buna ek olarak biber turşusu, lif içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığını da destekler ve kilo verme sürecinin hızlanmasına yardım eder. Ancak, her türlü yiyecek ve içecek gibi biber turşusu da tek başına zayıflamak için yeterli değildir.

BİBER TURŞUSUNUN SARI OLMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Biber turşusunun sarı olması için üzüm sirkesi yerine elma sirkesi kullanmanız gerekir. Üzüm sirkesi de turşuyu sarartsa da elma sirkesi çok daha fazla sarartıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden daha sarı renkli turşular elde etmek isteyen kişilerin elma sirkesi kullanmaları gerekir.

BİBER TURŞUSU KAVURMASI NASIL YAPILIR?

Biber turşusu kavurması, özellikle de kahvaltıların vazgeçilmez lezzetidir. Bu lezzet, kahvaltıda daha ağır lezzetleri tatmaktan hoşlananlar için ideal bir seçenektir. Biber turşusu kavurması için malzemeleri dilediğiniz ölçülerde kullanabilirsiniz.

Biber turşusu kavurması için öncelikle biber turşularınızı turşu suyundan çıkararak süzülmeye bırakmalısınız. Biber turşularınız süzülürken domates sosu ve küçük küçük doğranmış soğanları yağda iyice kavurmanız gerekir. Bu malzemeler iyice kavrulduktan sonra biber turşusunu ve karabiberi de ekleyerek karışımı birkaç dakika daha kavurmanız gerekir. Son olarak istiyorsanız biber turşusu kavurmasının üstüne yumurta da kırabilirsiniz. Biber turşusu kavurmasını yumurtasız da tüketmeniz mümkündür.