Emekli olmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! İsteyen 1800, isteyen 3600 günle maaş alabilir... Şartlar duyuruldu
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) tabi olan SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) mensupları, belirli prim ile çalışma yılı şartını tamamlamasının ardından yaşları da yasalarca belirlenmiş olan emeklilik koşuluna denk geliyorsa emeklilik hakkı elde ediyor. Ancak değişen son yasayla birlikte emeklilik yaşının kademeli bir hal alması, emekliliği her geçen gün daha zor hale getiriyor. Bu nedenle çalışan vatandaşların hayali olan erken emeklilik uygulamaları, SGK’ya en çok sorulan sorular arasında yer almaya devam ediyor.
SGK tarafından sağlanan bazı istisnai emeklilik halleri, daha erken emekliliği de beraberinde getiriyor. Bu kapsamda mevcut yasalar dikkate alındığında Türkiye’de 1800 ya da 3600 günden emekli olmak hala mümkün görünüyor. Aynı zamanda sigorta giriş tarihi hangi tarih olursa olsun dileyenler tek bir şartla emekliliklerini 2160 gün öne çekebiliyor. İşte ayrıntılar…
1800 GÜNDEN EMEKLİLİK KOŞULLARI
SGK’nın istisnai olarak sağladığı erken emeklilik hallerinden biri olan 1800 prim günden emeklilik, kişilerin malullük halinin ortaya çıkması neticesinde veriliyor. Bu kapsamda çalışan kişinin işe giriş tarihinden sonra iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmiş olması gerekiyor. İstisnai olan bu durumda, bir meslek hastalığı ya da meslek kazası geçiren ya da işe girdikten sonra bazı hastalıklara yakalanan kişiler yüzde 60 işgücü kaybını kanıtladığında 1800 gün primi tamamlaması halinde emekli olabiliyor. Eksik primi olanlar, borçlanma ile 1800 günü elde ederek de malulen emeklilik hakkını alabiliyor.
3600 GÜNDEN EMEKLİLİK KOŞULLARI
Türkiye’de uygulanan bir başka emeklilik türü olan 3600 günden emeklilik, özellikle 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanları ilgilendiriyor. Kısmi emeklilik olarak da bilinen bu emeklilik türünde kadınların 58, erkeklerin 60 yaşına ulaşmış olması gerekiyor. Yaş şartını yerine getiren kişiler 15 yıl çalışma süresi ve 3600 gün primle emekli olabiliyor. Ancak normal emeklilikten ortalama yüzde 25 daha düşük maaşın bağlandığı bu emeklilik türü, sigorta giriş tarihine göre değişmekle birlikte 4500 ve 5400 günden de elde edilebiliyor.
2160 GÜN ERKEN EMEKLİLİK KOŞULLARI
Erken emekliliği sağlayan yöntemlerden biri de hiç kuşkusuz SGK’nın sunmuş olduğu istisnai borçlanmalar oluyor. Özellikle de kadınlara iyi bir ek prim sağlayan bu borçlanma türlerinden biri olan doğum borçlanması, üç çocuğa kadar yapılabiliyor. Yaklaşık 6 yıl erken emeklilik anlamına gelen üç çocuk doğum borçlanması, 2160 gün primi kadına kazandırıyor. Ancak bu borçlanmada kadın, primlerini şahsı adına kendi cebinden ödeyerek, ek prim elde ediyor.