Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir? Faydaları
Domates tüketimi özellikle sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra birçok yemeğin ana malzemesi de yine domatestir. Kahvaltılarda, yemeklerde, salatalarda, meze ve sandviçlerde kullanımı tercih edilen bu besin ögesinin kabukları ise çöpe atılır. Ancak domates kabukları oldukça faydalıdır.
Domatesin kabuğu ilk olarak cilt üzerinde oldukça etkilidir. Yüksek oranda likopen maddesi içermesi ile aynı zamanda prostat kanserinde PSA düşürücü olarak tercih edilir. Bu nedenle uzmanlar, domatesin kabuğu ile birlikte tüketilmesini tavsiye etmektedir. Amerika’da yapılan başka bir araştırmaya göre ise domates, regl olmayan kadınlar tarafından su formunda tüketilir ise meme kanserine karşı koruyuculuk sağlamaktadır.
DOMATES KABUĞUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Domates çok yönlü bir besin ögesidir. Vitamin, karbonhidrat, lif ve mineral bakımından zengin olan domates gibi domates kabuğu da birçok hastalığın önlenmesine etkilidir. Domates cilde inanılmaz bir güneş koruması sağlamaktadır. Domatesin içinde serbest olan radikaller ile savaşan fitonutrient likopen yer alır. Likopen, domatese kırmızı rengini veren maddedir. Aynı zamanda likopen, güçlü bir antioksidandır. Domates kabuğu piştiği zaman yemeğin üzerinde kıvrılarak çıktığı için birçok kişi tarafından sevilmez. Ancak içerisinde yüksek oranda likopen yer alır ve bu da kişiyi katarakt ve kanserden korur. Domates kabuğunun bilinen diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Domates kabuğu ile cildin nemlenmesi sağlanabilir
- Domates kabuğu ile tonik ya da cilt temizleme suyu yapılabilir
- Domates kabuğunun yarım fincan süt ile karıştırılması ve yüz bölgesine sürülmesi, cildin daha parlak ve pürüzsüz bir hale gelmesini sağlar
- Domates kabuklarının yüz bölgesine konması ve yarım saat bekletilmesi cildin ihtiyacı olan bakımın elde edilmesini sağlar
- Domatesin kabuğu ile birlikte tüketilmesi aynı zamanda kansere karşı savunma mekanizmasının da gelişmesini sağlar
DOMATES KABUĞU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
Cilt bakımı için kullanılabilen domates kabukları aynı zamanda direkt olarak tüketildiğinde de insan sağlığı için birçok fayda sağlamaktadır. Domates kabuğu genel olarak tüberküloz, bronşit ve astım gibi akciğer hastalıklarının tedavisine yardımcı olmak için tercih edilmektedir. Yüksek oranda potasyum içeriğine sahip olması ise kişinin kendini uzun süre tok hissetmesini ve daha dinç kalmasını sağlar. Domates kabuğu aynı zamanda karaciğer çalışmasını da sağlar ve müshil görevi görerek kabızlık sorunun da ortadan kaldırır.
DOMATES KABUĞU İLE NELER YAPILIR?
Domates kabuğu sağlık için tüketilebileceği gibi farklı besin ögelerinin elde edilmesi için de kullanılabilir. Domates kabuğu ile elde edilebilecek bu yeni tatlar, klasik tariflerin yerine geçecektir. Domates kabukları ile elde edebileceğiniz bazı tarifler şu şekilde sıralanabilir;
- Domates Reçeli: Domates kabuklarının bir kaba alınması ve aynı oranda şeker ile karıştırılıp, kaynatılması ile domates reçeli elde edebilirsiniz.
- Domates Turşusu: Domates kabuklarının kurutulması ve üzerine zeytinyağı gezdirilmesinden sonra güzelce harmanlanması gerekir. Bu karışımın üzerine, domates kabuklarının miktarına göre sarımsak dilimlenir ve elde edilen karışım cam kavanoza aktarılır. Üzerine çıkacak kadar kaynar su ilave edildikten sonra iki hafta beklenir ve oldukça lezzetli bir domates turşusu hazırlanmış olur.
- Kuru Domates Çorbası: Domates kabukları dilimlenir ve bir süre kuruması için beklenir. Kuruyan domates kabukları el ile ezilerek baharat haline getirilir ve ardından klasik çorba yapımlarında kullanılabilir.
- Domates Sosu: Domates kabukları kullanılarak elde edilecek domates sosu, farklı yemeklerde tercih edilebilir.