Bakanlık harekete geçti: Ev sahiplerine ek vergi geliyor!
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda birinci vergi paketinin görüşmeleri başladı. İddialara göre, konutlardan ek emlak vergisi alınması planlanıyor.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda birinci vergi paketinin görüşmeleri başladı. Dünya gazetesinden Ferit Parlak'ın haberine göre, ikinci vergi paketinde gayrimenkullerin vergilendirilmesi öncelikli olarak ele alınacak. Bu kapsamda, konut ve ofis alım satımı ile kiralamalarında piyasa değerine dayalı vergi alınması ve alımdan sonraki 3 yıl içinde konutunu satanlardan iki kat, 5 yıl içinde satanlardan ise bir kat daha fazla vergi alınması öngörülüyor. Ayrıca, ikinci ve daha fazla evi bulunanlardan kademeli olarak artan ilave emlak vergisi alınacak.
CEZALARDA ARTIRIM
Kira gelirlerini doğru beyan etmeyenler için ceza tutarlarının artırılması planlanırken, kira giderlerini beyan etmeyenler de daha yüksek cezalara maruz kalacak. Ayrıca, 230 bini aşkın lojmanda kira fiyatlarında düzenlemeye gidilecek ve bu lojmanlar, piyasadaki kira değerinin yüzde 20 altında bir fiyatla kiralanacak. Bu değişiklikler, lojman bölgelerinde fiyat araştırmalarını gerektirecek. Denetimlerde öncelik verilecek alanlar arasında büfeler, güzellik salonları, estetisyenler, doktorlar ve kuaförler bulunuyor. Kayıp, kaçak ve kayıtdışılık oranlarının yüksek olduğu bu sektörlerde denetimlerin artırılması hedefleniyor. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2,25 olarak belirlenmesiyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gelirlerinde yüzde 12,5 artış bekleniyor.
YURT İÇİ ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ
Ayrıca, yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulamasına yönelik düzenleme ile yıllık ilave 70 milyar lira gelir sağlanması öngörülüyor. Yurt dışına çıkış harcının 500 liraya çıkarılmasının yıllık gelir etkisinin ise 4,3 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesiyle, 2024 yılı için 33,2 milyar liralık maliyet öngörülüyor. Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde yer alan düzenlemeler, deniz taşıma araçlarına verilen kiralama ve bakım hizmetlerine KDV istisnasının kaldırılmasıyla yıllık toplam 5,4 milyar lira etkinin olacağı belirtiliyor.
VERGİ AFFINA SON
Vergi borçlarının silinmesi veya vergi affı gibi uygulamalara son verilecek. TBMM'ye sunulan Torba Yasa Teklifi ile vergi aslı üzerinden uzlaşmaların yapılmaması ve sadece cezaların/faizlerin kapsama alınması hedefleniyor. Ayrıca, uzlaşmadan sonra meydana gelebilecek olumsuzluklar için maddi ve manevi yüksek cezaların uygulanması planlanıyor. Bu düzenlemelerle, Türkiye'deki vergi sisteminin güvenilirliğini artırmak ve haksız rekabeti engellemek amaçlanıyor. Kurumsal Vergi Kanunu'ndaki değişikliklerle, Türkiye'de kurulu olan fakat vergi istisnasına sahip fon ve ortaklıkların taşınmazlardan elde ettikleri kazançların yüzde 50'sinin kar payı olarak dağıtılmasını gerektiren düzenlemeyle 7,2 milyar lira gelir etkisi öngörülüyor. Ayrıca, yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel işbirliği projelerindeki kazançlardan alınan kurumlar vergisi oranının artırılmasıyla 557 milyon lira ek vergi geliri sağlanması bekleniyor.