Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül’den dip çamuru değerlendirmesi; “Prensipte yararlı bir uygulama fakat..."
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Körfezi’nde yürütülen Dip Çamuru Temizliği Projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan KOÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Halim Aytekin Ergül, “Prensipte yararlı bir uygulama fakat yine de etkilerini görmek gerekiyor” dedi.

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL
Kocaeli Haber – Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Halim Aytekin Ergül, Akademik Bakış adlı röportaj serimizin konuğu oldu. İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi ve daha önce İzmit Körfezi’nde de görülen kızıl gelgit (aşırı alg çoğalması) hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARDA OLUMSUZ BİR ETKİ GÖRMEDİK”
Dip çamuru temizliğinde vakumla tekniğinin kullanıldığını ve bunun da bilinen en az zararlı yöntem olduğunu belirten Ergül, “Dip çamuru temizliğinde kullanılan tekniğin doğru bir uygulama olduğunu söyleyebilirim. Dip çamurunun uzaklaştırılması için eğer elleçleme yöntemi kullanılsaydı partiküler maddelerin yayılması ve deniz biyolojisine zarar vermesi söz konusu olurdu. Fakat vakumlama yöntemi kullanılıyor. Bu da bilinen teknikler arasında en az zarar vereni. Bu yüzden uygulanan teknik ekosisteme geri dönüşü olmayacak bir tahribat vermez diye düşünüyorum. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda da olumsuz bir etki görmedik” dedi.
“ETKİLERİNİ GÖRMEK GEREKİYOR”
Yapılan çalışmanın uzun vadede deniz ekosistemine olumlu bir etki sağlayacağını fakat süreci takip edip etkileri görmek gerektiğini dile getiren Ergül, “Dip çamurunun deniz tabanından uzaklaştırılmasının da uzun vadede ekosisteme olumlu etki edeceğini düşünüyorum. O yüzden prensipte yararlı bir uygulama. Fakat yine de etkilerini görmek gerekiyor ve bunun için de çalışmalar yapılıyor” ifadelerinde bulundu.
“MARMARA DENİZİ İÇİN FAYDALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Dip çamuru temizliği yapılan bölgenin yakınında korunması gereken sulak bir alan olduğunu vurgulayan Ergül, “Bizim, KOÜ Biyoloji Bölümü olarak üzerinde durduğumuz husus; dip çamuru temizliğinin yapıldığı bölgenin çok yakınında sulak bir alan var ve bu sulak alanın etkilenmemesi gerekiyor. Bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndaki arkadaşlar hassasiyet gösterdiklerini belirttiler. Umarım öyle olur. Bu şekilde olursa İzmit Körfezi için ve Marmara Denizi için faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
KIZIL GELGİT
İzmit Körfezi’nde de görülen kızıl gelgit olarak adlandırılan çevre olayının neden kaynaklandığını açıklayan Ergül, “Fitoplankton ve mikroplankton olarak adlandırılan organizmalar var. Bu organizmaların aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hadise. Kızıl gelgitin görülmesi için söz konusu organizmaların litredeki sayılarının 1 milyonun üzerine çıkması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman yaptığımız çalışmalarda bu sayının 4-5 milyon ve daha fazlasını tespit ettiğimiz durumlar olmuştu. Bu durumlarda da suyun yüzeyi kırımızı bir renk alıyor. İşte bunun sebebi de bahsettiğimiz Prorocentrum micans, Noctiluca scintillans gibi organizmaların sayısının aşırı derecede artmış olması. Bu organizmaların bulundukları ortamda stres içerisine girdiklerinde nüfuslarının arttığını düşünebilirsiniz. Stres ortamında salgıladıkları salgılar da müsilaj görüntüsüne yol açıyor” şeklinde ifadelerde bulundu.