Sevgi Kavut: Küresel sistemler, bireyin düşünmesini ve sorgulamasını istemez!
KOÜ İletişim Fak. Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Kavut, sosyal medyanın özellikle çocuklar için barındırdığı risklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kavut, “Sosyalleşebildiği tek alan sosyal medya olduğu zaman çok daha çabuk bunalıma girebiliyorlar” dedi.

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL
Akademik Bakış adlı röportaj serimizin konuğu olan, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Kavut, markaların tüketim kültürünü nasıl yönlendirdiğine ve sosyal medya kullanımı konusunda ebeveynlerin sorumluluklarına yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Sosyal medyanın risklerine değinen Kavut, “Bireyin sağlıklı olması için gerçek ile sanal arasındaki ayrımın farkında olması gerekiyor. Bu fark açıldığı zaman psikolojik problemler oluşmaya başlıyor” dedi.
“TÜKETMEK ZORUNDAYMIŞIZ GİBİ BİR DURUM ORTAYA ÇIKTI”
Markaların asıl amaçlarının kâr etmek olduğunu ve toplumun tüketim oranının artmasından memnun olduklarını vurgulayan Kavut, “Kurumlar, şirketler nihayetinde öncelikle ekonomik amaçlarını yerine getirir. Sosyal sorumluluk projeleri bile esasında kurumun itibarına hizmet etmek için yapılıyor. O dönemde toplumun gündemindeki konu neyse o seçilir. Markalar da doğal olarak tüketim toplumu olmamızdan memnun. Çünkü sonuçta asıl amaçları kâr elde etmek. Küresel sistemler, bireylerin düşünmesini ve sorgulamasını istemez. Sanki tüketmek zorundaymışız gibi bir durum ortaya çıktı ve bu normalleştirildi” dedi.
GÖRÜNTÜ VE SES PAYLAŞMANIN RİSKLERİ
Sosyal medyada görüntü ve ses paylaşmanın risklerine değinen Kavut, “Sosyal medyada ses ve görüntü paylaşırken hepimizin dikkatli olması gerekiyor. Örneğin sizi arıyorlar ve siz, konuşma esnasında bir şeye “evet” diyorsunuz, işte bu bile bir risk. Hangi işlem için kullanılacağını bilemezsiniz. Çünkü ‘deepfake’ ile sesimiz ve görüntümüz, biz bir konu bağlamında bir şey söylemesek bile istenilen yönde değiştirilebiliyor. Bu sebeple dikkatli olunması gerken bir alan” ifadelerinde bulundu.
“KVKK KAPSAMINDA DOĞRU OLMADIĞI AÇIKLANDI”
Ebeveynlerin, çocuk belirli bir yaşa gelene kadar onun adına sosyal medya hesabı açmaması gerektiğini belirten Kavut, “Aileler belirli bir yaşa kadar çocuklarına sosyal medya hesabı açmamalı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında ebeveynlerin çocuğuna sosyal medya hesabı açmasının doğru olmadığı açıklandı. Belirli bir yaşa geldiği zaman birey kendi kararıyla sosyal medya hesabı açabilir. Fakat bunu da yaş düzeyine göre belirli bir saat sınırı ve kontrolle sağlanması gerekiyor” şeklinde ifadelerde buludu.
“MUTLAKA HOBİ ALANLARI OLUŞTURULMALI”
Sanal ile gerçek ayrımının önemine vurgu yapan Kavut, “Çocuklara mutlaka belirli hobi alanları oluşturulmalı. Özellikle çocukları belirli bir alana yönlendirmediğiniz zaman, sosyalleşebildiği tek alan sosyal medya olduğu zaman çok daha çabuk bunalıma girebiliyorlar. Bu sebeple ailenin doğru bir yönlendirme ve sınırlandırma yapması gerekiyor. Tabi çocuğu yarıştırır gibi sürekli kurslara göndermekten bahsetmiyorum. Hangi konuda yetenekliyse ona yönelik bir alan açılmalı. Böylelikle daha dinç bir birey haline gelir. Bireyin sağlıklı olması için gerçek ile sanal arasındaki ayrımın farkında olması gerekiyor. ‘Ben kimim?’ sorusuna yanıt verebilmesi için gerçekle sanal, gerçekle idealleştirdiği kişi arasındaki farkın az olması gerekiyor. Zaten bu fark açıldığı zaman psikolojik problemler oluşmaya başlıyor” dedi.